Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

22 de juliol de 2022
0 comentaris

“El acontecimiento” / “L’événement”, d’Audrey Diwan

El acontecimiento. Títol original: L’événement. Any 2021. Directora: Audrey Diwan. Guió: Marcia Romano i Audrey Diwan, basat en la novel·la homònina d’ Annie Ernaux. Repartiment: Anamaria Vartolomei (Anne Duchesne), Kacey Mottet Klein (Jean), Luàna Bajrami (Hélène), Louise Orry-Diquéro (Brigitte), Louise Chevillotte (Olivia), Pio Marmai (professor Bornec), Sandrine Bonnaire (Gabrielle Duchesne, la mare). Vista el dia 21.07.2022, en VOSE, per Filmin.

Sinopsi: França, 1963. Anne, una estudiant jove i brillant amb tot un futur per endavant, descobreix que està embarassada. De sobte se li planteja que no podrà acabar la carrera i un demà de mestressa de casa, que no és el que vol. Amb els examens finals que s’acosten i un ventre que no para de crèixer, Anne, que no vol tenir la critura de cap de les maneres, decideix actuar, encara que hagi de patir dolor físic i s’arrisqui a anar parar a la presó, si avorta.

Premis: Lleó d’Or a la Millor Pel·lícula a Venècia 2021, Premi FIPRESCI de la crítica internacional a Venècia 2021.

Permeteu que comenci dient que els premis de Venècia 2021 a aquesta pel·lícula em semblen un despropòsit, tenint en compte que això volgué dir no donar-li el guardó -infinitament més merescut- a la pel·liculassa El poder del perro, de Jane Campion, que s’hagué de conformar amb el Premi a la Millor Direcció.

L’événement és una pel·lícula feminista i pro-avortista que se centra en el cas d’una noia que queda accidentalment embarassada i no vol tenir la criatura, en una França que encara tenia prohibit legalment l’avortament, amb tot el neguit, angoixa, sacrifici, dolor, perills que comporta per al personatge el secret del seu estat en el seu entorn immediat, els intents desesperats per acabar amb l’embaràs i el pas definitiu a l’avortament clandestí.

Evidentment, no planteja una reflexió a fons sobre la qüestió de l’avortament -ho enllesteix amb el dilema-enunciat “tenir fill o tenir futur”-, sinó que repassa tot el procés que viu la noia a partir del fet de quedar embarassada i decidir automàticament que no vol ser mare, en un context legal i social que hi va en contra. Hi trobem des del pes del secret -amb les amigues, la família, el professor…-, al tòpic del xicot-pare que no hi vol saber res, passant per la descripció de la realitat no menys coneguda de l’actitud dels metges, la clandestinitat…

Es tracta d’un film molt coherent i sòlid, fidel en tot moment al que es proposa, des d’un bon començament, fins al final.

Val a dir que Audrey Diwan hi fa un excel·lent treball de posada en escena, centrant la càmera en la protagonista o mostrant-ne l’interlocutor des del punt de vista de la noia, present a l’enquadrament. Especialment remarcable és tot el pla seqüència de la primera intervenció per a avortar, en què Anne apareix d’esbiaix i d’esquena a la càmera, mentre se’ns mostra el tràfec de la dona que li prepara i fa “l’operació”. El treball de muntatge és igualment remarcable, unint plans separats en el temps però lligats temàticament.

L’actriu romanesa Anamaria Vartolomei, impecable en el seu rol de noia contrariada i alhora decidida.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!