Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

15 de gener de 2015
0 comentaris

Dispersió en les nominacions als Oscar

Les xifres canten i indiscutiblement Birdman i El Gran Hotel Budapest , amb 9 nominacions cadascuna, encapçalen la llista de les pel·lícules candidates als Oscar d’enguany; amb tan sols 1 de més que The Imitation Game, que n’ha aconseguides 8. Però no ens enlluernessin les xifres. Cap film no s’ha convertit en el corró de les nominacions de la 87a edició dels Oscar; és a dir, cap no s’ha beneficiat d’allò que, éssent el de moda, el fan candidat a gairebé tot. No, aquesta vegada tothom va justet.

ElGranHotelBudapest© 2013 Twentieth Century Fox  (3)Per molt que hi hagi 8 títols candidats a Millor Pel·lícula, només 4 aspiren a estatueta en les categories de Pel·lícula i Direcció: Birdman, El Gran Hotel Budapest, The Imitation Game i Boyhood. Semblen, doncs, cridades a tenir més pes en la votació final que no pas les altres 4: Franctirador americà, La teoria del tot, Selma i Fuetada (Whiplash). Però és que Selma només té 1 candidatura més, per la cançó (“Glory”). En canvi, hi ha 1 film que no està nominat a Millor Pel·lícula, però sí el seu director i el guió, Foxcatcher, que a més aspira a estatueta en els apartats d’Actor, Actor Secundari i Maquillatge/Perruqueria.

TD’entre els quatre favorits, tots aspirants també en els apartats dedicats al Guió, El Gran Hotel Budapest no té cap opció en l’apartat interpretatiu i sí en les categories més tècniques -o fins i tot, les més “decoratives”- (Fotografia, Muntatge, Música, Disseny de Producció, Vestuari i Maquillatge/Perruqueria). En canvi, Birdman té nominacions per la banda dels actors (Michael Keaton, Edward Norton i Emma Stone), però dels apartats diguem-ne menors, tan sols opta a Fotografia, Muntatge de so i Mescles de so. Pel que fa a The Imitation Game rosega una mica pertot: intèrprets (Benedict Cumberbatch i Keira Knightley), tècniques (Muntatge), “decoratives” (Música, Disseny de Producció), sense ser especialment forta en cap d’aquests apartats (llevat potser del cas de Benedict Cumberbatch).

Z_Boyhood_still1_EllarColtrane__byBoyhoodInc_2014-01-10_12-13-38PMBoyhood, amb les seves 6 nominacions, pot fer la remuntada en la recta final dels Oscar. Certament és poc el que ha congriat, però recordem que als Globus també havia obtingut menys candidatures que Birdman i acabà amb un Globus de més que la cinta d’Alendro G. Iñárritu. Aspira només a Pel·lícula, Direcció, Guió, Actriu Secundària -Patricia Arquette-, Actor Secundari -Ethan Hawke- i Muntatge. Dels apartats “decoratius”, res de res. Tanmateix, no hem de descartar gens, vista una certa rivalitat entre Boyhood i Birdman en aquesta temporada de premis anuals, que acabi donant la campanada i s’acabi enduent l’estatueta en les quatre primeres categories esmentades: si ho aconseguís, no només s’enduria la glòria dels apartats considerats importants, sinó que també desplomaria la rival, ja que aquella té seriosos competidors en Z_Interstellar@WB (8)els àmbits anomenats “menors”.  No oblidem que Interstellar, que no aspira a cap Oscar dels importants, també atresora candidatura en Mescles de So i Muntatge sonor (a més d’ Efectes Visuals, Disseny de Producció i Música), o que en l’apartat de Millor fotografia, Birdman se les ha, entre d’altres amb Ida, Mr. Turner i El Gran Hotel Budapest. Per acabar d’adobar, Edward Norton és molt probable que vegi com JK Simmons li pren l’estatueta al Millor Actor en paper Secundari (per Fuetada). I el cataclisme pel film del cineasta mexicà pot arribar a ser total si el flamant Globus d’Or Dramàtic, Eddie Redmayne, per La teoria del tot, acaba deixant a les capses Michael Keaton, tot i el seu Globus d’Or “còmic”, per Birdman.

A mesura que vas analitzant el nombre i tipus de nominació que ha aconseguit cada pel·lícula i les vas comparant, t’adones que, efectivament, xifres totals a part, el que tenim de debò és una dispersió molt gran. Perquè hi ha films potents en categories menors, que l’hi posaran difícil a les pel·lícules amb més candidatures, i aquestes fàcilment es rosegaran les unes amb les altres, sense que cap tingui pinta d’aconseguir doblegar del tot les altres.

533841En l’apartat de Millor Documental, Virunga, Citizenfour, Finding Vivien Maier i Last Days in Vietnam havien aconseguit certs reconeixements en aquesta temporada de premis, i hi han afegit el també guardonat La sal de la Terra; de manera que, en un any de poca unanimitat en els documentals, Déu-n’hi do, el prestigi que atresoren els que han nominat.

Z_9_TIMBUKTU_de_Abderrahmane_Sissako-_c__2014_Les_Films_du_Worso__Dune_VisionEn la categoria de Millor Film d’Animació, sorpresa per l’absència de The Lego Movie, que sí és candidata en l’apartat de Millor Cançó. I quant al Millor Film de Parla No Anglesa, a més de destacar la presència ja prevista d’ Ida, Leviatan i Tangerines; atenció perquè hi han incorporat Timbuctú i Contes salvatges (molt reivindicades des de Canes).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!