Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

1 de febrer de 2023
0 comentaris

“Decision to leave”, de Park Chan-Wook: fitxa i comentari

Decision to leave. Títol original: Heojil kyolshim. Any 2022. Director: Park Chan-Wook. Guió: Park Chan-Wook i Chung Seo-kyung. Repartiment: Tang Wei (Seo-rae), Park Hae-il (Hae-jun), Lee Jung-hyun (Jung-an), Go Kyung-pyo (Soo-wan), Park Yong-woo (Ho-shin). Durada: 2h19. Vista el dia 31.01.2023, en VOSE, a la Sala 2 del cine Truffaut, de Girona.

Sinopsi: Hae-jun, detectiu experimentat i tenaç, investiga la mort sospitosa d’un home al cim d’una muntanya. Aviat, comença a sospitar de Seo-rae, la misteriosa esposa del difunt, per la qual sent una atracció, cosa que el desestabilitza.

Festival: Canes 2022 – Competició: Premi Millor Direcció.

Un altre apunt en aquest blog: Altres veus: “Decision to leave”, de Park Chan-wook.

Comentari.

Aquesta és una pel·lícula que vol ser de cinema negre. L’argument n’és: un detectiu (policia) bregat sospita de la dona d’un difunt, però se n’enamora i això li afecta la feina, després…  Park Chan-Wook hi treballa amb arquetips del gènere: el detectiu, d’una peça i tanmateix…; la “femme fatale”, aquí menys agressivament seductora, més passiva i finalment… Però es pot dir que en cap seqüència s’aconsegueix cap caliu, cap temperatura, cap clima, element essencial del “noir” -com a excepció que confirma la regla, l’escena en què queda clara la contradicció entre el deure professional del policia i els sentiments cap a la sospitosa-. I això passa perquè el cineasta ho filma sovint amb molts més plans dels necessaris, buscant angulacions i més angulacions, vinga imatges reflectides en vidres o pantalles, i a més a més saltant en el temps i l’acció contínuament i sobtadament, de vegades oferint-nos seqüències que no s’acaben d’entendre bé fins uns quants minuts més tard. Fa impossible que assaborim res, ens té tota l’estona “marejats” o mirant de lligar caps i tirant endavant. Una hiperrealització que, a més, si se’m permet, no té imatges tan boniques o suggeridores com alguns diuen. Francament, el premi a la Millor Direcció de Canes em sembla un reconeixement a la prestidigitació visual i al muntatge asfixiant.

Al llarg del metratge, el guió introdueix uns secundaris que actuen de contrapunt -força humorístic-, per treure-hi gravetat. És el cas del jove company policia, primer, que es cansa en les persecucions, és maldestre amb la pistola, s’emborratxa, i de la companya policia (sic) després, tan disposada, ella. Actuen com a petites digressions, que entretenen però no acaben d’alleugerir la trama.

Havia, Park Chan-Wook, destacat en la seva trilogia de la venjança per oferir thrillers amb temàtica, en què plantejava l’absurditat de la venjança i la força del perdó. A La donzella, ja va prioritzar les giragonses del guió, en un relat fosc de poder i manipulacions, amb la qüestió de l’amor com a motor narratiu. A Decision to leave, el tema és l’amor, capaç de torçar una carrera brillant i dur al més gran dels sacrificis; però el caràcter de thriller s’imposa al contingut temàtic.

He de confessar, tanmateix, que al decurs del metratge se’m van fer uns quants embolics: entre els noms dels personatges secundaris, difícils de recordar, la majoria; entre la quantitat de mòbils i ginys electrònics que entren en joc…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!