Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

20 de juliol de 2009
0 comentaris

Comença el rodatge de “Pa negre”, d’Agustí Villaronga

Ho publiquen l’ Avui, Cultura 21, Diari de Girona i al 3cat24.cat: avui ha començat el rodatge de Pa negre, la pel·lícula d’Agustí Villaronga basada en l’obra d’Emili Teixidor. És a dir, en la novel·la homònima i tot una sèrie d’altres narracions de Teixidor que toquen la postguerra al context vigatà.

Com es pot llegir a les notícies esmentades, el cineasta mallorquí ho ha focalitzat temàticament en “la devastació moral que la guerra civil provoca en la població civil”.

Entre tantes coses que espero d’aquesta pel·lícula, friso per veure com tractarà Villaronga els pacients del sanatori que juguen un paper en la novel·la de Teixidor i que tenen alguna cosa que els fan molt “Villaronga”: podem emparentar-los amb els tuberculosos d’ El mar i -per què no- amb aquelles criatrures que hi havia d’haver a La mort i la primavera. Potser ni ho recollirà, però dubto que deixi passar de llarg el potencial de morbositat i les ambígües tensions que tenen els passatges en què apareix el sanatori -ves el que en pot arribar fer Villaronga, del que ha escrit Teixidor!-

Al repartiment de Pa negre: Sergi López, Mercè Aranega, Laia Marull, Eduard Fernandez i Pep Tosar. I el rodatge tindrà lloc a Barcelona, Mataró, Puig de la Bauma, la Colònia Vidal, El Figaró, Manlleu, Olot i Mura.

Isona Passola, al capdavant de Massa d’Or Produccions, és efectivament la productora de la pel·lícula i quan vaig coincidir amb ella -el 13 de juny de 2009, ran de la projecció de Cataluña-Espanya, a Malgrat- em va confirmar els motius pels quals confio molt amb Pa negre. Més encara, ens va explicar com les condicions de producció han pogut ser ja objectivament millors gràcies als efectes que està creant l’expectativa de la futura Llei Tresserras. Val a dir que TV3 també hi participa.

No cal dir que em plauria d’allò més que Pa negre anés a Canes 2010; però la data anunciada d’estrena, febrer de 2010, fa pensar que es podria aspirar a Berlín. Villaronga ho té bé: ha participat anteriorment als dos certamens (El mar, a Berlín 2000; El niño de la luna, a Canes 1989)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!