Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

20 d'abril de 2014
0 comentaris

Canes 2014 · Competició: “Timbuctu”, d’Abderrahmane Sissako

Escriu Abderrahmane Sissako, cineasta africà: El 22 de juliol de 2012, a Aguelhok, una localitat al nord de Mali, una parella jove i feliç que vivia amb els seus dos fills, van ser apedregats fins a la mort. El crim que havien comès: no estar casats davant de Déu. Aguelhok no és ni Damasc ni Teheran. No pretenc tractar les emocions que entren en joc davant d’un fet així; sinó que el que pretenc és donar-ne testimoni, com a cineasta. Perquè mai seré capaç de dir que no ho sabia, que no coneixia aquesta història. I com que la conec, l’he d’explicar, amb l’esperança que mai més cap nen no hagi d’aprendre la mateixa lliçó: que els seus pares podrien morir, simplement perquè s’estimen.

FOTO © Les Films du Worso – Dune Vision Timbuctu, d’A. Sissako


Timbuctu (Timbuktú)

Direcció: Abderrahmane Sissako. Guió: Abderrahmane Sissako, Kessen Tall. Producció: Dune Vision (Mauritània), Les Films du Worso (França), Armada Films (França), Arte France Cinéma (França), Orange Studio (França), Arches Films (França). Durada: 1h40.

Repartiment: Ahmed Ibrahim “Pino Desperado” (Kidane), Toulou Kiki (Satima), Abel Jafri (Abdelkrim), Hichem Yacoubi (jihadista), Kettly Noël (Zabou), Fatoumata Diawara (la cantant).

Sinopsi: No gaire de lluny de la Timbuctu caiguda sota el jou dels extremistes religiosos, en Kidane (Ahmed Ibrahim “Pino Desperado”) mena una vida senzilla i tranquil·la a les dunes, amb la seva dona, la Satima (Toulou Kiki), la seva filla, la Toya (Layla Walet Mohamed), i el seu pastoret de 12 anys, l’Issan (Mehdi AG Mohamed). A ciutat, la gent pateix, impotent, el règim de terror dels jihadistes, que els han segrestat la fe. S’ha acabat la música i les rialles, les cigarretes i fins i tot el futbol… Les dones s’han convertit en ombres que malden per resistir amb dignitat. Tribunals improvisats emeten cada dia sentències absurdes i tràgiques. En Kidane i els seus sembla que per ara queden al marge del caos de Timbuctu; però el destí se’ls capgira el dia que en Kidane mata accidentalment l’Amadou. Topen amb les lleis que imposen aquests ocupants forasters….

Vídeos: Fragment 2 (VOSF) | Fragment 3 (VOSF) | Fragment 4 (VOSF) | Vídeos al web del Festival de Canes.

Vendes internacionals: Le Pacte. Distribuïdores: Golem, Le Pacte. Més informació: Web oficial | Imdb (ang) | Unifrance (fr) | AlloCiné (fr) | CommeAuCinéma (fr) | MyMovies (it).


FESTIVAL DE CANES 2014

Competició

Timbuctu


Apunts d’aquest blog relacionats amb el film ran de Canes 2014: Revista de premsa | Abderrahmane Sissako: “Un gihadista pot dubtar, en ell hi ha una humanitat” | Primeres reaccions | Canes 2014: programa dj 15 | Tot Canes 2014 | Canes 2014: la Competició.

Reconeixements a Canes 2014: Premi del Jurat Ecumènic.


Altres apunts d’aquest blog relacionats amb el film: Pendent. Estrena: al mercat francès, 10.12.2014; al mercat espanyol, 06.02.2015.

Reconeixements: Premis i nominacions. Altres festivals: Altres festivals.


Director: Abderrahmane Sissako (Kiffa, Mauritània, 13.10.1961). Criat a Mali, féu estudis primaris i secunadris a Bamako i a Nouakchott, estudià el rus a Voronej (URSS) i finalment cinema al VGIK (Institut Nacional de Cinema) de Moscú. El curtmetratge de fi d’estudis, Le jeu (1989), ambientat al desert de Mauritània i rodat al Turkménistan. Tot seguit rodà Octubre (1993), als afores de Moscú, un migmetratge que li van seleccionar a Un Certain Regard de Canes. El 1995, adapta Jean de la Fontaine, filmant a Mauritània, a Le chameau et les bâtons flottants, curtmetratge realizat amb vídeo. El 1996, participa a la sèrie African Dreaming, de la cadena Arte, amb l’episodi “Sabriya” (acció ambientada a Tunísia). Al Documenta de Kassel, participa al film col·lectiu Documenta X Kassel – Die Filme (1997), amb l’episodi “Rostov-Luanda“, un video documental de 59 minuts, sobre una antic combatent de la guerra per l’alliberament d’Angola, a qui Sissako havia conegut feia setze anys a Moscú. A la seva filmografia, no tan sols hi ha un lligam amb l’Àfrica, sinó amb la pròpia biografia: L'”opera prima” la filma al poble de Mali d’on és originari son pare; pel següent film, s’inspira en el seu breu retorn a Mauritània.

Extracte de la seva filmografia: La vie sur terre (1998), Heremakono (2002), Bamako (2006), Timbuctu (2014).

Presències a Canes: Abderrahmane Sissako al Festival de Canes | a la Quinzena dels Realitzadors.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!