Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

17 d'abril de 2012
0 comentaris

Canes 2012: els curtmetratges en competició

Dijous es farà pública la Selecció Oficial de la 65a edició del Festival de Canes; però els organitzadors han decidit anunciar avui els deu films que competiran per a la Palma d’Or del Curtmetratge.

Canes 2012 – Curtmetratges en competició.

Mi santa mirada (Mi santa mirada | My Holy Gaze | Mon regard saint), d’Alvaro APONTE-CENTENO. Producció porto-riquenya. La vida quotidiana en àmbits marginals de Puerto Rico, a partir d’una ficció, sobre un home tranquil i solitari que viu del negoci de la droga i per al qual el més important en aquesta vida són el seu germà petit i el seu cavall. D’Álvaro Aponte-Centeno, autor de Luz (2010). Vídeos: TràilerReportatge filmació (esp). Més informació: Imdb. Durada: 15′

Gasp (Gasp | Souffle), d’Eicke BETTINGA. Producció alemanya. Un noi de disset anys. Tot el que vol és sentir alguna cosa. Qualsevol cosa. Un dia, du el delit al límit. El 2002, Eicke Bettinga va tenir el curt Shearing seleccionat a la Cinéfondation i el 2009 Together a la Setmana de la Crítica de Canes. Vídeo: Tràiler VOSF. Durada: 15′.

Ce chemin devant moi (Ce chemin devant moi | This Path Away), de Mohamed BOUROKBA. Producció francesa. En una barriada d’una ciutat, al capvespre, la presència de les forces de l’ordre desemboca en un enfrontament entre els joves i la policia. Al fill gran, il·legítim i asmàtic, d’una família l’envien a buscar el germà de disset anys, el fill estimat. Dirigeix Mohamed Bourokba, nascut a Perpinyà, que ha estudiat cinema a la Sorbona i Nova York i ja du un cert rodatge darrere la càmera, però és més conegut com a Hamé, “rapper” i membre del grup La Rumeur, que va tenir problemes judicials entre 2002 i 2010, acusat d’haver difamat la policia per qui aleshores era ministre de l’Interior, Nicolas Sarkozy. Vídeo: Fragment. Durada: 15′.

Waiting for P.O.Box (Falastein, Sandouk Al Intezar Lil Burtuqal | Palestine, Caisse d’Attente des oranges), de Bassam CHEKHES. Producció jordano-holandesa-emirats àrabs. Dos joves que volen fer una pel·lícula han de reunir-se amb els financers que ho poden fer possible. La nit abans, en quedar dormits, somien; tant l’un com l’altre. Com tots els somnis de debò, no tenen ni cap ni peus, però reflecteixen els neguits respectius i els compatits. I les taronges hi tenen un paper. Aquest film és la història d’una taronja que cau de l’arbre, en diu una frase promocional. S’ha destacat el fet que l’autor, Bassam Chekhes, sigui el primer sirià que participa en una d’aquestes seleccions. No ha de ser pas casual que això passi enguany. Tot i que Bassm Checkes, si bé va nàixer-hi, a Síria, s’ha fet a Holanda, com a cineasta. Actualment és assessor d’institucions cinematogràfiques de Jordània i Qatar. Vídeo: Tràiler. Durada: 15′

The Chair (The Chair | Le fauteuil), de Grainger DAVID. Producció nord-americana. En un poblet, un noi malda per comprendre la mort de la seva mare, la dèria de l’àvia amb una vella butaca abandonada i d’on ve una epidèmia que pateixen, estranya i inexplicable. Dirigeix Grainger David. Premi de Millor Curt de Ficció al SXSW 2012. Durada: 12′.

Night Shift, de Zia MANDIVWALLA. Producció neo-zelandesa. Una dona de neteja de l’aeroport comença el seu servei nocturn. Discreta, va fent la feina. Sobreviu del que la gent va deixant o llençant. Normalment, passa desapercebuda de tothom. Un nou curt de Zia Mandviwalla. Vídeo: Tràiler VOSF. Durada: 14′.

Chef de meute (Chef de meute | Herd Leader), de Chloé ROBICHAUD. Producció quebequesa. Una dona jove viu tranquil·la, però sola, cosa que no fa el pes de la família, delerosa de veure-la aparellada. De resultes de la mort sobtada d’una seva tia, Clara rep en herència un animal de companyia. Neix aleshores una amistat improbable i reveladora. Mentre prepara la seva “opera prima” Sarah préfère la course, que rodarà a la tardor, Chloé Robichaud ha enllestit i presenta aquest seu nou curtmetratge. Vídeo: Tràiler. Durada: 13′.

Yardbird (Yardbird | La captive), de Michael SPICCIA. Producció australiana. Una noia que viu en un cementiri de cotxes en un racó de món, ha d’encarar-se als brètols que vénen a turmentar son pare. Director: Michael Spiccia. Durada: 13′.

Cockgaigne, d’Emilie VERHAMME. Producció belga. Un uncraïnès i els seus dos fills se’n van del país buscant una vida millor i fan cap a Brussel·les; però quan hi arriben topen amb una realitat més dura del que es pensaven. Primer curt d’Emilie Verhamme, que ha realitzat en el segon curs de Cinema. Durada: 13′.

Silenciós (Sessiz-be Deng | Silent | Silencieux),  de L. Rezan YESILBAS. Producció turca. Presó de Diyarbakir, 1984. Zeynep, mare de tres criatures, vol veure el seu marit que hi és tancat. Ella només parla la seva llengua, el kurd; però a la presó està totalment prohibida. Sense saber ni un borrall de turc, ni pot dir res, de res. La frustració se li fa encara més gran quan també se li prohibeix de dur un nou parell de sabates al marit. Segon film de la “trilogia femenina” de Rezan Ye?ilba?. Durada: 14′.

***

FOTO Element de la imatge gràfica de la 65a edició del Festival de Canes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!