Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

15 d'abril de 2010
0 comentaris

Canes 2010 · Competició: “D’homes i déus”, de Xavier Beauvois

D’homes i déus (Des hommes et des dieuxOf Gods & Men)

Director Xavier Beauvois. Guió Etienne Comar, Xavier Beauvois. Producció Why Not Productions (França), Armada Films (França), France 3 Cinéma (França). Durada 2h00.

Repartiment Lambert Wilson (Christian), Michael Lonsdale (Luc), Olivier Rabourdin (Christophe), Philippe Laudenbach (Célestin), Jacques Herlin (Amédée), Loic Pichon (Jean-Pierre), Xavier Maly (Michel), Jean-Marie Frin (Paul), Abdelhafid Metalsi (Nouredine), Sabrina Ouazani (Rabbia), Abdallah Moundy (Omar), Olivier Perrin (Bruno), Farid Larbi (Ali Fayattia), Adel Bencherif (el terrorista)

Nota sinòptica Un drama sobre monjos del Císter que defensen les seves creences davant els fonamentalistes

Sinopsi
Un monestir a les muntanyes del Magrib, als anys noranta … Vuit monjos cistercencs francesos viuen en harmonia amb la població musulmana. A prop dels vilatans, en comparteixen fatigues i festes, i els cuiden les necessitats mèdiques quotidianes. Quan un grup de treballadors estrangers són massacrats, el pànic s’estén per tot aquell territori; però els monjos es neguen a acceptar la protecció que els ofereix l’exèrcit. Ben aviat, els visita el grup fonamentalista islàmic que s’ha atribuït la massacre. Christian, el prior, es manté ferm davant Ali Fayattia, el líder dels homes armats, i els persuadeix que se’n vagin. Però el dubte ha fet forat en els monjos: n’hi ha que volen anar-se’n; altres insisteixen que s’hi han de quedar. Christian proposa un període de reflexió abans no prenguin la decisió col·lectivament. I així es fa. Els monjos miren de seguir com abans, però l’atmosfera és cada cop més tensa, cada dia que passa. Haurien de curar alguns dels terroristes i acorden fer-ho; però les autoritats no ho veuen gens bé, s’hi enrabien de valent i els apreten perquè abandonin el país i tornin a França. Tant és així, que Christian convoca la comunitat a una nova votació. Ara, però, els germans fan pinya i decideixen quedar-s’hi costi el que costi…

Vídeos [Retall 1 VO] [Retall 2 VO] [Retalls, entrevista, roda de premsa, a Canes 2010] [Retall VOSA]

Webs oficials [x]

Festival de Canes 2010
[Competició: “D’homes i déus” (fr / ang / esp)]  Premis al Festival de Canes 2010 [Grand Prix; Premi del Jurat Ecumènic]

***

Articles en aquest blog [Des de Canes 2010: traca de cinema]  [Tot Canes 2010]

Crònica [Diari de Girona, dia 19] Comentari [Vull llegir la resta de l’article]

***

Més informació [IMDB (ang)] [AlloCiné (fr)] [CommeAuCinéma (fr)] [MyMovies (it)]

Vendes internacionals [Wild Bunch] Dist. cat. [x] Dist. esp. [Golem] Dist. fr. [Mars] Dist. it. [x]

***

FOTO © Mars Dist
D’homes i déus, de Xavier Beauvois

Actualització (18.05.2010): Comentari sobre “D’homes i déus”, de Xavier Beauvois

***

Els darrers mesos de vida de set monjos francesos al Magrib de 1996, finalment segrestats i assassinats, en plena escalada bèl·lica entre l’exèrcit i els terroristes islamistes. Pel·lícula d’entesa, de tercera via, que documenta el camí espiritual d’aquells homes sabedors del perill de mort que corrien. Feta reconegudament amb la senzillesa que escau a l’orde de Sant Benet, exposa les coses, les descriu, amb una sintaxi cinematogràfica acadèmica. El respecte per aquells monjos i l’admirable el testimoni que en dóna, no treu que la forma amb què ens ho serveix, per coherent que sigui, resulta de poca volada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!