Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

4 de febrer de 2023
0 comentaris

Berlín 2023: la versatilitat de Berlinale Special

Pel·lícules de glamur i populars a les estrenes de gala, debats en profunditat a les taules de discussió, focus sobre temes d’actualitat, formats inusuals i homenatges a personalitats del cinema extraordinàries: la Berlinale Special és un dels programes més versàtils del festival, així defineixen ara la secció Berlinale Special els seus responsables.

El programa de Berlinale Special d’aquest 2023 (16-26 de febrer) presenta una col·lecció de curtmetratges de Disney, tot celebrant els 100 anys de la marca, un documental sobre el tenista alemany Boris Becker i un altre sobre la cantant nord-americana Donna Summer, una ficció en què Helen Mirren encarna la primera ministra israeliana Golda Meier, les noves pel·lícules de Brandon Cronenberg i Anne Fontaine, un documental de Mario Martone sobre l’actor Massimo Troisi, la pel·lícula d’inauguració del festival d’enguany, el documental que Sean Penn va rodar a Ucraïna en començar-hi la invasió russa, l’estrena alemanya de Tár

Llista -copiada- dels films de Berlinale Special 2023 i hi afegeixo la sinopsi traduïda -o el comentari del Festival-:

100 Years of Disney Animation – a Shorts Celebration
by Walt Disney, Dave Hand, Ben Sharpsteen, Lauren Jackson, Wilfred Jackson, Jack Hannah, Jon Kahrs, Brian Menz, Jacob Frey, Hillary
Bradfield
USA 1922 – 2022
Berlinale Special | Animation

Comentari del Festival: Walt Disney va dir una vegada que esperava “que no perdem mai de vista una cosa: que tot va començar amb un ratolí”. Fins i tot abans de la presentació de Mickey Mouse, de fet, tot va començar amb un curtmetratge. Uneix-te al guanyador de dos premis de l’Acadèmia i president de Walt Disney Animation Studios, Clark Spencer, mentre comparteix els seus curts preferits dels 100 anys de realització de cinema dels estimats estudis. Gaudeix de delícies rares des dels primers dies de l’animació, passant per la introducció del so i Mickey Mouse, passant les dècades fins a alguns dels curtmetratges més populars d’avui. Viu com Walt Disney i els seus artistes van experimentar amb noves tecnologies i tècniques d’animació, una tradició dins del format curt que continua fins avui als estudis que porten el seu nom.

Boom! Boom! The World vs. Boris Becker
by Alex Gibney
United Kingdom / USA 2023
Berlinale Special Gala | World premiere | Documentary Form | RESSONS.

Comentari del Festival: Qualsevol que entri a la pista central de Wimbledon no pot deixar passar les famoses ratlles de Rudyard Kipling estampades a sobre de l’entrada: “Si pots gestiona la victòria i la derrota / I tracta aquests dos impostors igual”. Boris Becker va fer la seva primera aparició triomfal aquí l’any 1985 als 17 anys i es va convertir en el jugador més jove a ser coronat campió. Trenta-quatre anys més tard, quan els seus problemes financers s’han convertit en un cas legal, torna per al retrat documental d’Alex Gibney a “potser l’únic lloc que estimo” i s’atura pensatiu davant d’aquest lema. Ningú sap millor que ell fins a quin punt són encertades aquestes paraules quan es tracta de la seva pròpia vida. La pel·lícula brillantment estructurada de Gibney tracta sobre la precisió i l’exactitud, sobre tenir el control, o almenys dominar els trucs psicològics per semblar-ho, sobre els alts i baixos i la línia fina que separa l’ (auto) engany de la realitat. Becker va ser entrevistat per a aquesta pel·lícula el 2019 i de nou el 2022, pocs dies abans de la seva condemna. Els companys de viatge també hi diuen la seva, des de l’irònic Ion Tiriac fins a l’enginyós John McEnroe. Un viatge d’auto-descobriment sobre, per i amb algú que estima el joc.

Golda
by Guy Nattiv | with Helen Mirren, Liev Schreiber, Camille Cottin
United Kingdom 2022
Berlinale Special Gala | World premiere | RESSONS.

Comentari del Festival: La “boira de guerra” evocada pel general prussià von Clausewitz i a la qual es fa referència en el títol del conegut documental sobre l’exsecretari d’estat nord-americà Robert McNamara, esdevé el “fum de la guerra” en aquesta minuciosa reconstrucció de la guerra del Yom Kippur l’Octubre de 1973 des de la perspectiva de Golda Meir, quarta primera ministra d’Israel i primera dona a ocupar el càrrec, membre del partit laborista i fumadora empedreïda. El fum l’envolta constantment, aparentment aportant l’olor acre de la batalla fora de la pantalla entre les forces israelianes, egípcies i sirianes directament a les oficines i la sala de guerra on Meir discuteix i dirigeix l’estratègia militar; i a la comissió d’investigació on rendiria comptes de decisions que van portar a la victòria però que van ferir o van costar la vida a milers. Una Helen Mirren gairebé irreconeixible dóna vida a un dels líders polítics més emblemàtics i influents del segle XX, interpretat anteriorment per Ingrid Bergman a la televisió i Anne Bancroft a l’escenari. Meir era una dona al centre d’un dramàtic episodi geopolític, en un moment potencialment fatal per al seu país, envoltada d’homes: els seus generals Dayan, Elazar i Sharon, i Henry Kissinger en una escena decisiva d’alta diplomàcia.

Infinity Pool
by Brandon Cronenberg | with Alexander Skarsgård, Mia Goth, Cleopatra Coleman
Canada / Croatia / Hungary 2022
Berlinale Special | European premiere | RESSONS.

Sinopsi: A les platges verges, el mal brilla sota un sol pur mentre el personal llegeix el més mínim desig als teus ulls: en James i l’Em estan gaudint d’unes vacances perfectes. Però un dia quan surten per les portes del complex de luxe amb la seductora i misteriosa Gabi, s’esdevé un tràgic accident i de sobte no hi ha marxa enrere per a la parella. Es troben en un món paral·lel de violència, hedonisme sense límits i horror indescriptible, i s’enfronten a una elecció inimaginable sota la política de tolerància zero amb el crim de l’illa: ser executat o, si t’ho pots permetre, veure com et mors! Què passa quan la vida i la mort són tan semblants que ja no les pots diferenciar?

Les Innocentes (The Innocents / Agnus Dei – Die Unschuldigen)
by Anne Fontaine | with Lou de Laâge, Agata Buzek, Agata Kulesza, Vincent Macaigne, Joanna Kulig
France / Poland 2015
Berlinale Special – Amb motiu del lliurament de la Berlinale Camera a la directora fotografia Caroline Champetier

Sinopsi: Es basa en fets reals de la fase final de la Segona Guerra Mundial. Tant els soldats alemanys com els soviètics han comès assassinats i violacions en un convent polonès. Una germana jove de la Creu Roja, Mathilde Beaulieu, ajuda les monges benedictines a donar a llum els fills que n’han resultat, tot i que això suposa violar les prohibicions religioses. Ella qüestiona l’obediència de les monges i busca, en canvi, tornar a donar sentit a la vida en temps convulsos.

Kill Boksoon
by Byun Sung-hyun | with Jeon Do-yeon, Sul Kyung-gu, Kim Si-A, Esom, Koo Kyo-hwan
South Korea 2023
Berlinale Special | World premiere

Sinopsi: La Gil Boksoon porta una doble vida. És mare d’una filla adolescent, a qui està criant pel seu compte, i alhora, una llegendària assassina professional de l’agència d’assassinats de primer nivell MK Ent. Fins i tot es podria dir que és millor matant persones que no pas criant-les. Però un dia, ja sigui per instint maternal o simplement perquè hi ha límits en el que fins i tot la despietada Boksoon està disposada a fer, es nega a completar una tasca. En fer-ho, ella mateixa es converteix en un objectiu.

Kiss the Future
by Nenad Cicin-Sain
USA / Ireland 2023
Berlinale Special Gala | World premiere | Documentary Form | RESSONS.

Comentari del Festival: Una exploració dels perills del nacionalisme i del paper de l’art com a arma de resistència i d’activisme, “Kiss the Future” segueix una comunitat clandestina que va continuar treballant, creant i vivint al llarg del setge de Sarajevo dels anys noranta. Enmig de la ruptura de Iugoslàvia, els ciutadans de Sarajevo es desperten i troben la ciutat assetjada i Bòsnia en guerra. A mesura que el bloqueig s’allarga durant anys, viure es converteix en un acte de desafiament i la música rock i punk inspira i distreu del malson quotidià dels obusos i franctiradors serbis. En un pla descabellat inspirat en la resistència local, un cooperant nord-americà que vivia a Sarajevo es va posar en contacte amb la banda més gran del món, U2, per veure si podien ajudar a conscienciar globalment sobre el devastador conflicte. La banda hi va estar d’acord i durant l’estiu de 1993, la seva gira ZOO TV va incloure entrevistes en directe per satèl·lit amb habitants de Sarajevo que van descriure la seva situació als assistents al concert. Quan aquestes entrevistes van acabar, la banda es va comprometre a actuar a la ciutat un cop acabat el conflicte.Kiss the Future” segueix la història d’aquesta promesa, amb un concert de postguerra en què U2 va tocar per a més de 45.000 seguidors locals en una ciutat alliberada, un espectacle que perdura com una alegre memòria col·lectiva per a la gent de Sarajevo, una prova que ho van fer. No només van sobreviure al bloqueig, sinó que van prosperar malgrat tot; que enmig dels horrors dels impulsos humans més foscos, la música i l’art poden ser actes de rebel·lió.

Laggiù qualcuno mi ama (Massimo Troisi: Somebody Down There Likes Me)
by Mario Martone
Italy 2023
Berlinale Special | World premiere | Documentary Form

Comentari del Festival: Si alguna vegada hi ha hagut un artista italià infravalorat com a actor i, sobretot, com a director (que encara està pendent de ser descobert), és Massimo Troisi (1953–1994). Morint jove amb només quaranta-un anys després de protagonitzar “Il postino”, va ser un brillant actor teatral abans de convertir-se en un director de cinema sorprenent. La seva comprensió de la comèdia, el seu caràcter fràgil i melancòlic i les seves observacions agudes de les relacions íntimes i polítiques entre homes i dones han estat una font d’inspiració per a tota una generació. El documental de Mario Martone explora la personalitat de Troisi en converses franques amb els seus contemporanis sobre les seves pel·lícules. Martone escolta els relats d’amics i col·legues, troba punts de contacte inesperats amb la Nouvelle Vague francesa i, per primera vegada, analitza documents extraordinaris inèdits que revelen el laboratori secret de Troisi, el lloc on van prendre vida les seves idees, acudits i escriptura realment poètica.

Loriots große Trickfilmrevue (Loriot’s Great Cartoon Revue)
by Peter Geyer, Loriot | with Loriot
Germany 2023
Berlinale Special | World premiere | Animation

Comentari del Festival: Loriot, de nom real Bernhard-Viktor Christoph-Carl von Bülow, o Vicco von Bülow per abreviar (1923-2011), es considera que va ser el còmic alemany més gran i versàtil del segle XX. De 1976 a 1978, Radio Bremen va encarregar la seva sèrie de televisió de sis parts “Loriot”, en què s’alternaven paròdies d’acció real amb breus esquetxos d’animació. Es considera que la sèrie va ser el punt àlgid del treball televisiu de Loriot i que establí el seu estatus de culte; fa molt de temps que ha estat part integrant del patrimoni cultural alemany. En una entrevista a la revista Spiegel, Loriot va dir una vegada: “Tot el que trobo divertit ve de la comunicació ensorrada i de parlar entre ells”. Fent desfilar aquesta mala comunicació davant nostre en escenes que presenten parelles casades, famílies i societat burgesa, posa al descobert l’absurd de la nostra vida quotidiana determinada per regles i normes. Les filles Bettina i Susanne von Bülow i el director Peter Geyer celebren el centenari del naixement de Loriot amb aquesta presentació de “Loriots große Trickfilmrevue”, per a la qual s’han redibuixat amb cura 31 de les seves animacions més estimades originalment per a televisió entre 1967 i 1993 (i algunes colorejades per primera vegada) per coincidir amb l’estil de Loriot i transferit a un format de cinema en 4K.

Love to Love You, Donna Summer
by Roger Ross Williams, Brooklyn Sudano
USA 2023
Berlinale Special | World premiere | Documentary Form | RESSONS.

Sinopsi: Explica l’extraordinària història de la reina de la discoteca Donna Summer a través d’un ric arxiu de fragments inèdits de pel·lícules, vídeos casolans, fotografies, obres d’art, escrits, àudios personals i altres enregistraments que recorren la vida d’una de les intèrprets més emblemàtiques. Des dels seus primers anys de carrera amb Giorgio Moroder a Alemanya, fins als anys posteriors més centrats en l’espiritualitat i la vida familiar com a refugi dels problemes associats tant a la notorietat com a les ferides íntimes, la seva història és tant més especial com per ser explicada en primera persona.

L’ultima notte di Amore (Last Night of Amore)
by Andrea Di Stefano | with Pierfrancesco Favino, Linda Caridi, Antonio Gerardi, Francesco Di Leva
Italy 2022
Berlinale Special Gala | World premiere

Sinopsi: Milà. La nit abans de la seva jubilació, després de 35 anys de servei honorable sense haver disparat ni un tret, el tinent Franco Amore veu el seu món capgirat. Però potser és el món que l’envolta el que ha canviat, del dia a la nit. La seva dona és molt més conscient que ell que la vida és una qüestió de compromisos i que de vegades s’han de prendre decisions difícils.

#Manhole
by Kazuyoshi Kumakiri | with Yuto Nakajima, Nao, Kento Nagayama
Japan 2023
Berlinale Special | International premiere | RESSONS.

Sinopsi: En Kawamura és un jove prometedor amb una gran feina i una promesa el pare de la qual és propietari de l’empresa. Tot va bé al millor dels mons. Però després d’unes copes de celebració la nit abans del seu casament, cau en un forat profund de clavaguera. Atrapat i horroritzat pels incidents que s’amunteguen, es desespera per escapar i utilitza la seva única eina fiable, un telèfon intel·ligent, per trucar a la policia i als amics, i apel·lar a la multitud anònima de les xarxes socials. El rellotge avança sense pietat a mesura que s’acosta el matí. El nuvi arribarà a l’altar i viurà feliç per sempre?

Ming On (Mad Fate)
by Soi Cheang | with Lam Ka Tung, Lokman Yeung, Berg Ng, Ng Wing Sze, Chan Charm Man Peter
Hong Kong, China 2022
Berlinale Special | World premiere | RESSONS.

Comentari del Festival: El cel sobre Hong Kong no només va carregat de núvols i pluja, sinó que també conté signes astrals i presagis foscos en aquest neo-noir esotèric. En un moviment radical i contra-intuïtiu, en comptes de fer que les trajectòries dels personatges convergeixin cap al final, la trama teixeix els seus destins des del principi. A l’escena d’un crim atroç en un prostíbul es troben l’autor de l’assassí en sèrie i el detectiu que el persegueix, però també un repartidor obsessionat amb la sang i els ganivets i un mestre ocultista de feng shui que havia predit el destí sanguinolent de la víctima sense poder avisar-lo. Els dos últims formen ràpidament una parella improbable, i això transforma la pel·lícula en un thriller de companys surrealista, hipercinètic i expressionista. Els horòscops confirmen que el nen aviat sucumbirà a les seves temptacions sanguinàries, però per redimir els fracassos passats i salvar-lo del seu destí, l’endeví està disposat a fer qualsevol cosa. A mesura que les investigacions van agafant ritme, la parella s’enfonsa en el deliri en un remolí de supersticions, rituals i distorsions, amb el teló de fons d’una metròpoli alquímica.

Seneca (Seneca – On the Creation of Earthquakes)
by Robert Schwentke | with John Malkovich, Tom Xander, Geraldine Chaplin, Louis Hofmann, Lilith Stangenberg
Germany / Morocco 2022
Berlinale Special Gala | World premiere | RESSONS.

Comentari del Festival: Roma l’any 65 d.C. L’emperador Neró està assajant un discurs amb el seu mentor Sèneca en una classe de retòrica. Però això és, lamentablement, en va: la bretxa de coeficient intel·lectual entre els dos homes és massa evident. En sentir la superioritat del senador, el governant s’enfuria. Com que ja ha eliminat diversos familiars ben propers amb ràbia violenta, això no és un bon senyal. En Sèneca sospita que el cruel moviment de caps podria aplicar-se-li aviat també a ell. No obstant això, se sorprèn quan en Neró, en l’apogeu dels seus poders tirànics i normalment anomenat “senyor president”, ordena a en Sèneca que se suïcidi. Sabem per Tàcit que Sèneca es tallà els canells i que això féu que la seva dona, Paulina, molt més jove, se suïcidés. Robert Schwentke té el seu heroi sagnant durant un període de temps especialment llarg i, durant aquest “període interí”, el gran senador s’enfronta al món, però sobretot contra ell mateix. Schwentke ha fet una exhibició pirotècnica en una pel·lícula que és gairebé inigualable en el seu ús de frases exagerades, esquitxades de sarcasme i delit per la precocitat verbal. Impressionant i d’increïble actualitat, Sèneca es pregunta: és l’elit culta una víctima de la tirania o un col·laborador oportunista? És cert que és el moment de les al·legories polítiques

She Came to Me
by Rebecca Miller | with Peter Dinklage, Marisa Tomei, Joanna Kulig, Brian d’Arcy James, Anne Hathaway
USA 2023
Berlinale Special Gala | World premiere – Film inaugural de Berlín 2023. RESSONS.

Sinopsi: Deliciosa comèdia sobre l’amor en totes les seves formes, trena les històries d’un ventall encantador de personatges que viuen a una romàntica i bulliciosa metròpoli com és la ciutat de Nova York. El compositor Steven Lauddem està bloquejat creativament i no pot acabar la partitura de la gran òpera amb què vol reaparèixer. A instàncies de la seva dona Patrícia, que havia estat la seva terapeuta, se’n va a la recerca d’inspiració. El que descobreix és molt més del que esperava o imaginava.

Sonne und Beton (Sun and Concrete)
by David Wnendt | with Levy Rico Arcos, Vincent Wiemer, Aaron Maldonado-Morales
Germany 2023
Berlinale Special Gala | World premiere

Comentari del Festival: Gropiusstadt és una gran urbanització al districte de Neukölln de Berlín que no és per als febles de cor. Per als residents Lukas, Julius, Gino i Sanchez, un estiu que al principi va ser calent i tediós aviat es converteix en una aventura esgarrifosa. Plena de dificultats socials i d’argot fort, la tan lloada primera novel·la autobiogràfica de Felix Lobrecht és un monument a l’herència i als seus quatre protagonistes i està explicada amb enginy, passió i poesia. En David Wnendt, el director alemany de referència per a material complicat (“Combat Girls”, “Wetlands”), n’ha escrit el guió juntament amb l’autor i l’ha transmès a la pantalla en una obra trepidant i entretinguda, plena de comèdia situacional. Hi ha molta violència, brutalitat i “araba-boxing-fill-de-puta-et-juro-que et-trencaré-la-cara” perquè aquí ningú pot evitar les drogues, les guerres de bandes i les fissures familiars, i en el llenguatge hi ha en qualsevol cas la millor manera d’experimentar amb el posat i la transgresió. Els nois ni tan sols tenen prou diners en efectiu per a la piscina, la seva muntanya de deutes creix, un robatori va malament, i el fet que un d’ells gairebé mossega la pols en el procés… Només la teva vida normal com a adolescent als suburbis: això també és Berlín!

Superpower
by Sean Penn, Aaron Kaufman
USA 2022
Berlinale Special Gala | World premiere | Documentary Form | RESSONS.

Comentari del Festival: Quan els directors Sean Penn i Aaron Kaufman van començar a filmar “Superpower” a principis del 2021, una invasió a gran escala d’Ucraïna per part de Vladimir Putin era una amenaça imminent, encara que aparentment llunyana. Penn i Kaufman van viatjar a Ucraïna per saber més sobre Volodymyr Zelensky, l’actor i còmic que va interpretar un improbable candidat presidencial a la televisió abans de convertir-se en l’autèntic president d’Ucraïna, i que en aquell moment era conegut principalment pels nord-americans per rebutjar els intents de coacció en l‘escàndol Trump-Ucraïna del 2019 que va donar lloc a l’impeachment i l’absolució posterior del president Donald Trump. Però el 24 de febrer de 2022, mentre Penn i Kaufman filmaven a Kíiv, la invasió de Putin va agafar el món per sorpresa. Quan les explosions sacsejaven la ciutat, es van convertir involuntàriament en testimonis de primera fila d’aquesta històrica lluita de “David i Goliat”. Penn va realitzar la primera de les múltiples entrevistes amb Zelensky la nit de la invasió i, profundament afectat pel que va presenciar a Kíiv i durant el viatge de l’equip de la pel·lícula a la frontera, es va convertir en un ambaixador no oficial d’Ucraïna i el seu improbable líder.

Talk to Me
by Danny Philippou, Michael Philippou | with Sophie Wilde, Alexandra Jensen, Joe Bird, Otis Dhanji, Miranda Otto
Australia 2022
Berlinale Special | European premiere | RESSONS.

Sinopsi: A Austràlia, una banda d’adolescents descobreix com convocar esperits. Després d’unes quantes sessions de grup, algú va massa lluny i obre la porta al món dels morts. Un flagell de visitants sobrenaturals camina entre els vius, desencadenant casos de possessió a cada pas. El grup de joves es veu obligat a triar en qui confiar: els vius o els morts.

TÁR
by Todd Field | with Cate Blanchett, Nina Hoss, Noémie Merlant, Sophie Kauer
USA 2022
Berlinale Special Gala | German premiere

Sinopsi: se centra en la figura de la primera dona de la història que va arribar a ser directora d’una de les orquestres alemanyes més importants.

Der vermessene Mensch (Measures of Men )

by Lars Kraume | with Leonard Scheicher, Girley Charlene Jazama, Peter Simonischek, Sven Schelker
Germany 2022
Berlinale Special | World premiere

Sinopsi: L’Alexander Hoffmann està decidit a seguir amb el llegat del seu pare, un etnòleg pioner. A la universitat, es veu atrapat en la voràgine de la teoria evolucionista de la raça de finals del segle XIX. En Hoffmann està disgustat pel mesurament de cranis, que no té cap altre propòsit que legitimar pseudocientíficament la superioritat de la raça blanca, però s’hi avé. En vol trobar proves contràries i busca el contacte amb Kezia Kambazemi, l’intèrpret d’una delegació de Nama i Herero a Berlín que s’han vist obligats a participar en un “espectacle popular”. Poc després de la marxa de la delegació, s’inicia un aixecament contra el poder colonial alemany a l’aleshores “Àfrica del Sud-oest alemany”. Com a etnòleg, en Hoffmann esdevé membre d’una expedició i viatja per tot el país sota la protecció de l’exèrcit imperial a la recerca de cranis i de Kezia.

FOTO DE L’APUNT: Infinity Pool, de Brandon Cronenberg

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!