Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

21 de febrer de 2016
0 comentaris

Berlín 2016: els premis

El Jurat Internacional de la 66a edició del Festival de Berlín, format per Meryl Streep (presidenta), Lars Eidinger, Nick James, Brigitte Lacombe, Clive Owen, Alba Rohrwacher i Małgorzata Szumowska, ha conecdit els premis següents:

Ós d’Or a la Millor Pel·lícula: Fuocoammare (Fuocoammare | Fire at Sea). Direcció: Gianfranco ROSI. Productores d’Itàlia i França. Documental. Sinopsi: La vida a l’illa de Lampedusa, a primera línia de la crisi migratòria europea. Vídeos: Imatges. Notes: Estrena mundial. Més informació: Imdb | Festival de Berlín.

Gran Premi del JuratMort a Sarajevo (Smrt u Sarajevu | Mort à Sarajevo | Death in Sarajevo). Direcció: Danis TANOVIĆ. Productores de França i Bòsnia-Herzegovina. Intèrprets: Jacques Weber, Snežana Vidović, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Edin Avdagić. Nota sinòptica: Adaptació d’una peça de Bernard-Henri Lévy, explora les pors existencials i els dilemes morals de l’Europa contemporània. Notes: Estrena mundial. Més informació: Imdb | Festival de Berlín.

Premi Alfred Bauer a un film que obre perspectives: A Lullaby to the Sorrowful Mystery (Hele Sa Hiwagang Hapis). Direcció: Lav DÍAZ. Productores de Filipines i Singapur. Intèrprets: John Lloyd Cruz, Piolo Pascual, Hazel Orencio, Alessandra De Rossi, Joel Saracho, Susan Africa, Sid Lucero, Ely Buendia, Bernardo Bernardo, Angel Aquino, Cherie Gil. Sinopsi: la recerca del cos d’Andres Bonifacio. Relats interrelacionats de la Revolució Filipina contra Espanya de 1896-1897, la història de la balada “Jocelynang Baliwag” que es convertí en l’himne de la revolució; la recerca de Gregoria de Jesús del cos del pare de la revolució filipina, Andrés Bonifacio; la trajectòria del herois nacionals de llibre; el paper d’un mític heroi filipí… i un discurs sobre la psique filipina. Notes: Estrena mundial. Més informació: Imdb | Festival de Berlín.

Ós d’Argent a la Millor Direcció: Mia HANSEN-LØVE, per El futur (L’avenir | Things to Come). Productores de França i Alemanya. Intèrprets:  Isabelle Huppert, Roman Kolinka, Edith Scob, André Marcon. Sinopsi: La Nathalie és professora de Filosofia en un institut de París. Apassionada de la feina, es deleix per transmetre el seu plaer pel pensament. Casada, amb dos fills, comparteix la vida amb la família, antics alumnes i la mare, molt possessiva. Un dia, el marit li fa saber que se’n va a viure amb una altra dona. En trobar-se amb una llibertat nova, es reinventa la vida. Vendes internacionals: Les Films du Losange. Distribuïdores: Les Films du Losange. Notes: Estrena mundial. Més informació: Imdb | Festival de Berlín.

Ós d’Argent a la Millor Actriu: Trine Dyrholm, per La comuna (Kollektivet | The Commune). Direcció: Thomas VINTERBERG. Productores de Dinamarca, Suècia i Holanda. Guió: Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg. Intèrprets: Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, Helene Reingaard Neumann, Marta Sofie Wallstrøm Hansen, Lars Ranthe, Fares Fares, Magnus Millang, Anne Gry Henningsen, Julie Agnete Vang. Sinopsi: la vida en una “comuna acadèmica” als anys setanta del segle passat, a Dinamarca. Notes: Inspirada en les pròpies vivències de Thomas Vinterberg. Estrena internacional. Vendes internacionals: Trust Nordisk. Distribuïdores: Le Pacte| Golem*. Més informació: Imdb | Festival de Berlín.

Ós d’Argent al Millor Actor: Majd Mastoura, per Hedi (Inhebbek Hedi). Direcció: Mohamed BEN ATTIA. Productores de Tunísia, Bèlgica i França. Intèrprets: Majd Mastoura, Rym Ben Messaoud, Sabah Bouzouita, Hakim Boumessoudi, Omnia Ben Ghali. Sinopsi: Hédi, un noi qualsevol, indiferent al que l’envolta, deixa que la mare, invasiva i autoritària, li organitzi el matrimoni, que el superior jeràrquic, son germà, li dicti el que ha de fer. Ell deixa que tot vagi fent; però un dia coneix la Rim, una jove animadora d’hotel, de qui l’atrau especialment la despreocupació i llibertat, i hi comença una relació amorosa passional. El noi, doncs, haurà de triar. Notes: Estrena mundial. Primer film. Més informació: Les Films du Fleuve (germans Dardenne) | Imdb | Festival de Berlín.

Ós d’Argent al Millor Guió: Tomasz WASILEWSKI, per United States of Love (Zjednoczone Stany Miłosci). Direcció: Tomasz WASILEWSKI. Productores de Polònia i Suècia. Intèrprets: Julia Kijowska, Magdalena Cielecka, Dorota Kolak, Marta Nieradkiewicz, Łukasz Simlat, Andrzej Chyra, Tomek Tyndyk. Sinopsi: Polònia, 1990. Primer eufòric any de llibertat, però també d’incertesa respecte al futur. Quatre dones aparentment felices, d’edats diferents, decideixen que és hora de canviar de vida i d’atendre els propis desitjos. Notes: Estrena mundial. Més informació: Imdb | Festival de Berlín.

Premi a una destacada Contribució Artística (amb la fotografia, muntatge, banda sonora, vestuari o decorats): Mark Lee Ping-Bing, per la fotografia de Crosscurrent (Chang Jiang Tu). Direcció: Yang CHAO. Productores de la Xina. Intèrprets: Qin Hao, Xin Zhi Lei. Notes: Estrena mundial. Més informació: Imdb | Festival de Berlín.

El Jurat internacional del Premi a la Millor Opera Prima projectada a les seccions Competition, Panorama, Forum, Generation o Perspektive Deutsches Kino, format per Michel Franco, Enrico Lo Verso i Ursula Meier, han atorgat el

Premi a la Millor Opera Prima: Hedi (Inhebbek Hedi). Direcció: Mohamed BEN ATTIA. Productores de Tunísia, Bèlgica i França. Intèrprets: Majd Mastoura, Rym Ben Messaoud, Sabah Bouzouita, Hakim Boumessoudi, Omnia Ben Ghali. Sinopsi: Hédi, un noi qualsevol, indiferent al que l’envolta, deixa que la mare, invasiva i autoritària, li organitzi el matrimoni, que el superior jeràrquic, son germà, li dicti el que ha de fer. Ell deixa que tot vagi fent; però un dia coneix la Rim, una jove animadora d’hotel, de qui l’atrau especialment la despreocupació i llibertat, i hi comença una relació amorosa passional. El noi, doncs, haurà de triar. Notes: Estrena mundial. Primer film. Més informació: Les Films du Fleuve (germans Dardenne) | Imdb | Festival de Berlín. Projectada a la Competició.

FOTO: Focoammare, de G. Rosi © Berlinale

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!