Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

25 de gener de 2014
0 comentaris

Berlín 2014: els curtmetratges en competició

Ho expliquen els organitzadors del Festival de Berlín (6-16 febrer 2014), en presentar la selecció de curtmetratges: Enguany, vint-i-cinc pel·lícules aspiren a guanyar l’Ós d’Or al Millor Curtmetratge i el Premi del Jurat —Ós de Plata—: ficcions, documentals, films experimentals, assajos i pel·lícules d’animació. Gairebé una tercera part d’aquestes produccions no són en format digital, sinó que es van rodar en pel·lícula o se centren en el medi cinematogràfic com a vehicle. Això reflecteix una tendència: els laboratoris independents d’arreu del món han començat de nou a proveir pel·lícula. Evidentment hi ha el delit de trobar consol en la “cosa real”.

D’altra banda, un sentiment de dol impregna tot el programa [dels curtmetratges]. La necessitat de fer front a la mort posa en pantalla paisatges interiors —que varien entre els extrems: des de grups d’homes prement armes bomba contra el pit (“Tant qu’il nous resti des fusells à pompe”), i dones nues amb somriures al rostre corrent per la natura verge de Macau (“Taprobana”), a uns pares de la ruralia cubana mirant de comprendre el suïcidi del seu fill de dotze anys d’edat (“Un Paraíso”).

Ulu Braun, guanyador del Premi de Curtmetratge Alemany 2013 a la Millor Pel · lícula Experimental (Forst , Berlinale Shorts 2013), presenta enguany el seu nou treball, “Birds” . El seu tractament poètic uneix natura i  vida urbana, el que ens permet veure paral·lelismes que altrament es perdrien en el moment de les nostres vides. Frieder Schlaich, director, productor i distribuïdor, viatja amb Patti Smith a la tomba de Jean Genet, a Laroche, tot complint una promesa (“Three Stones for Jean Genet”). Guanyador de l’Ós d’Or el 2005, amb U-Carmen eKhayelitsha, Mark Dornford-Mai torna amb Unogumbe, adaptació moderna de l’òpera de Benjamin Britten “El diluvi de Noè”, en què Noè és una dona i l’Arca es construeix davant d’un reerfons urbà. Mahdi Fleifel presenta el seu documental híbrid Xenos , en el qual es troba a Atenes amb els seus amics que han fugit del Líban.

FOTO Patti Smith i el director Frieder Schlaich, a Three Stones for Jean Genet


Berlín 2014: els curtmetratges en competició.

Taprobana. Direcció: Gabriel ABRANTES. Producció: luso-srilanqueso-danesa. Durada: 24’. Dones nues amb somriures al rostre corrent per la natura verge de Macau. Més Informació: Imdb.

Raconte-moi des salades (Raconte-moi des salades | Salad Days). Direcció: Olias BARCO. Producció franco-valona. Un dia d’estiu a la cuina d’un restaurant. Tres religions i quatre nacionalitats que treballen junts. L’amo no pot pagar els proveïdors, ni els empleats, ni tan sols el gas. Fa calor, el personal està cansat. La crisi econòmica, en una cuina de 15 metres quadrats. Durada: 10’. Més Informació: Imdb.

Afronauts. Direcció: Frances BODOMO. Producció nord-americana. 16 de juliol de 1969. Els EUA preparen el llançament de l’Apollo XI. A milers de quilòmetres de distància, l’Acadèmia Espacial de Zàmbia està disposada a guanyar els EUA a la lluna, en aquesta pel·lícula inspirada en fets reals. Durada: 13’ Vídeos: Tràiler VO. Altres Festivals: Sundance 2014 · Shorts Competition. Més informació: Web oficial | Facebook oficial | Imdb.

To Thy Heart (Do serca twego). Direcció: Ewa BORYSEWICZ. Producció polonesa. Film d’Animació. Hi ha un xiclet, hi ha un gronxador, així deu ser l’amor en algun lloc. Durada: 10’. Vídeos: Tràiler VO. Més Informació: Facebook oficial | Imdb.

Birds. Direcció: Ulu BRAUN. Producció alemanya. Unió poètica de natura i vida urbana, amb paral·lelismes que ens passarien desapercebuts. Durada: 15’. Més informació: Imdb.

Symphony no. 42. Direcció: Réka BUCSI. Producció hongaresa. Film d’Animació. De narrativa poc convencional, presenta un món subjectiu a través de quarante-set escenes. Els petits esdeveniments, entrellaçats per associacions, expressen la coherència irracional del nostre entorn. Les situacions surrealistes es basen en la interacció entre els éssers humans i la natura. Durada: 10’. Més Informació: Imdb.

Laborat. Direcció: Guillaume CAILLEAU. Producció alemanya. Durada: 21’. Més Informació: Imdb.

As Rosas Brancas (As Rosas Brancas | The White Roses). Direcció: Diogo COSTA AMARANTE. Producció luso-nord-americana. Durada: 20’ . Més Informació: Imdb.

Person to Person. Direcció: Dustin Guy DEFA. Producció nord-americana. En llevar-se l’endemà d’haver muntat una festa, un home troba, al seu pis, una dona que no coneix . Es passa la resta del dia intentant convèncer-la que se’n vagi. Durada: 18’. Altres festivals: Sundance 2014 · Shorts Competition. Més Informació: Imdb.

Noye’s Fludde (Unogumbe). Direcció: Mark DORNFORD-MAY. Producció sudafricana. Tot seguint la trama de l’òpera El diluvi de Noé, de Benjamin Britten, trasllada l’acció de l’Anglaterra medieval a l’actual Sud-àfrica, on el rerefons urbà i la pobresa  esdevé metàfora sorprenent de la manca d’humanitat de l’home envers la pròpia espècie. Musical cantat en xhosa, amb subtítols en anglès medieval, adaptat completament als instruments africans. En Noé és ara una dona i ha de bregar amb un marit borratxo, per mantenir unida la família, construir l’Arca i congriar els animals. L’òpera és un conte per a nens, però l’amenaça de l’escalfament global i les seves conseqüències fan que el diluvi sembli una realitat més propera, i potser un final just per a l’Home, si segueix mancat d’humanitat i  d’atenció envers el món. Durada: 35’. Vídeos: Tràiler VOSA. Més Informació: Imdb.

Xenos. Direcció: Mahdi FLEIFEL. Producció anglo-danesa. El cineasta es troba a Atenes amb els seus amics que han fugit del Líban. Durada: 13’. Més Informació: Imdb.

Optical Sound (Lichttonfilm). Direcció: Elke GROEN i Christian Neubacher. Producció austríaca. Durada: 11’. Més Informació: Imdb.

Smile, and the World Will Smile Back (Im Tekhayekh, Ha’Olam Yekhayekh Elekha). Direcció: Família al-HADDAD, Ehab Tarabieh i Yoav Gross. Coproducció israeliano-palestina. Durada: 21’. Més Informació: Imdb.

Om Amira. Direcció: Naji ISMAIL. Producció egípcia. Durada: 25’. Més Informació: Imdb.

Marc Jacobs. Direcció: Sam de JONG. Producció holandesa. Durada: 17’. Més Informació: Imdb.

Washingtonia. Direcció: Konstantina KOTZAMANI. Producció grega. Durada: 24’. Més Informació: Imdb.

Wonder. Direcció: Mirai MIZUE. Producció franco-japonesa. Film musical d’animació. Fer 365 minuts d’animació vol 8760 seqüències d’imatges, cadascuna diferent en forma i color, pintades a mà pel cineasta cada dia, durant 365 dies. Aquest curt, d’escassos minuts, és una darrera aproximació analògica a càrrec d’un creador de films animats abstractes a l’era digital. Durada: 8’. Vídeos: Tràiler VO. Més Informació: Web oficial | Imdb.

Snow Hut (Kamakura). Direcció: Yoriko MIZUSHIRI. Producció japonesa. Durada: 5’. Més Informació: Imdb.

Un Paraíso (Un Paraíso | A Paradise). Direcció: Jayisha PATEL. Producció cubana. Docudrama. La Damaris i l’Alberto viuen a la ruralia cubana. Fa quatre mesos, se’ls va morir el fill de 12 anys, Ramon. Mentre miren de refer-se com a família i amb una nova religió que abracen, topen amb un problema encara més inquietant, no tan sols per a ells, sinó també per a tota la seva comunitat. Durada: 14’. Més Informació: Imdb.

Tant qu’il nous reste des fusils à pompe (Tant qu’il nous reste des fusils à pompe | As Long As Shotguns Remain). Direcció: Caroline POGGI, Jonathan Vinel. Producció francesa. Homes amb bombes al pit Durada: 30’. Més Informació: Imdb.

Sky Lines. Direcció: Nadine POULAIN. Producció sèrbia. Durada: 10’. Més Informació: Imdb.

Darkroom. Direcció: Billy ROISZ. Producció austríaca. Durada: 13’. Més informació: Imdb.

Three Stones for Jean Genet. Direcció: Frieder SCHLAICH. Producció alemanya. Patti Smith fa cap a la tomba de Jean Genet, a Laroche, tot complint una promesa. Durada: 7’. Més Informació: Imdb.

La Casona (La Casona | The Big House). Direcció: Juliette TOUIN. Producció cubana. Docudrama. algunes dones cubanes embarassades que necessiten atencions especials s’estan al centre maternal “La Casona’. La Yudi, de 15 anys d’edat, mira —com totes les altres— de mantenir una relació distant i disfuncional amb el pare del seu futur fill. Durada: 25’. Més informació: Imdb.

Solo te puedo mostrar el color (Solo te puedo mostrar el color | I Can Only Show You the Color). Direcció: Fernando VÍLCHEZ RODRÍGUEZ. Producció peruana. Durada: 26’. Més Informació: Imdb.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!