Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

6 de febrer de 2012
0 comentaris

Berlín 2012 · Competició: “Cèsar ha de morir”, de Paolo i Vittorio Taviani

Cèsar ha de morir (Cesare deve morire | Caesar Must Die)

El sol semblava que s’havia apagat ja per als germans Taviani, gairebé desapareguts del mapa des de final dels anys noranta —en tots aquests anys,  a penes si han signat un parell de telefilms, un documental en video i la pel·lícula El mas de les aloses, que es projectà força discretament en sessió especial a la Berlinale de 2007 i en algun altre festival—. Però, amb més de vuitanta anys cadascun, aquests dos germans toscans —autors de títols com Allonsanfàn, Padre Padrone, La nit de Sant Llorenç, Kaos, Good Morning, Babilonia, Il sole anche di notte, Fiorile, Les afinitats electives, Tu ridi…— presenten en competició enguany Cèsar ha de morir. Es tracta d’un docudrama que segueix l’activitat als tallers de teatre que el director Fabio Cavalli mena dins de la presó de Rebibbia, en què els interns interpreten versions dels clàssics de Shakespeare, escrites pel mateix Cavalli. En seguim els assajos i la representació final de Juli Cèsar; però també la vida dels presos a les seves cel·les.

Cèsar ha de morir (Cesare deve morire | Caesar Must Die)

Director: Paolo Taviani i Vittorio Taviani. Guió i idea original: Paolo i Vittorio Taviani, amb la col·laboració de Fabio Cavalli, lliurement basat en l’obra de William Shakespeare Juli Cèsar. Producció: Kaos Cinematografica (Roma, Itàlia). Coproducció: Stemal Entertainment (Roma, Itàlia), Le Talee (Roma, Itàlia), La Ribalta-Centro Studi Enrico Maria Salerno (Roma, Itàlia), Rai Cinema (Roma, Itàlia). Durada: 1h16.

Repartiment: Cosimo Rega (Càssius) Salvatore Striano (Brutus), Giovanni Arcuri (Cèsar), Antonio Frasca (Marc Antoni), Juan Dario Bonetti (Deci), Vincenzo Gallo (Lucili), Rosario Majorana (Metel·lus), Francesco De Masi (Treboni), Gennaro Solito (Cinna), Vittorio Parrella (Casca), Pasquale Crapetti (legionari), Francesco Carusone (endeví), Fabio Rizzuto (Strato), Fabio Cavalli (director teatral), Maurilio Giaffreda (Octavi).

Sinopsi: Teatre de la presó romana de Rebibbia. Una representació de Juli Cèsar, de Shakespeare, just acaba d’acabar entre grans aplaudiments. Els llums s’aapguen també per als actors i tornen a ser presoners un altre cop a mesura que els van duent a les cel·les. Reculem sis mesos. El director del centre penitenciari i un director teatral parlen als interns sobre un nou projecte: representar Juli Cèsar a la presó. El primer pas és triar els actors. El segon, explorar el text. El llenguatge universal de Shakespeare ajuda els interns-actors a identificar-se amb els respectius personatges. El camí és llarg i ple de neguits, esperança i… representació. Aquests són els sentiments dels interns quan, de nit, tornen a les cel·les després de l’assaig diari. Qui és en Giovanni que fa de Cèsar? Qui és en Salvatore-Brutus? Per quins crims els han condemnat a presó? La pel·lícula no ho amaga. L’admiració i l’orgull que experimenten amb l’obra no sempre els estalvia l’exasperació d’estar reclosos entre quatre parets. Les baralles irades entre ells fins i tot posen en perill la representació. En l’esperat i alhora temut dia de l’estrena, el públic és ben nombrós i divers: interns, actors, estudiants, directors. Juli Cèsar torna a estar viu però aquest cop dins d’una presó. Els interns tornen a les respectives cel·les. Fins i tot en “Cassius”, un dels personatges principals, un dels millors. Fa anys que és a la presó, però aquesta nit troba la cel·la diferent, hostil. Es queda quiet. I tot seguit es gira, mira la càmera i ens diu: “Des que he descobert l’art, aquesta cel·la s’ha convertit en una presó”

Vídeos: Tràiler VO.

***

Berlinale 2012 · Competició: CÈSAR HA DE MORIR (al / ang). Premis a la Berlinale 2012: Ós d’Or.

***

Webs oficials: Pendent. Facebook oficial: Pendent. Twiter oficial: Pendent.

Més informació: Imdb (ang) | Cineeuropa (ang/esp/fr/it) | Sensacine (esp) | AlloCiné (fr) | CommeAuCinéma (fr) | My Movies (it).

AP: Film Press Plus. Vendes internacionals: RAI Trade. Distribuïdores: Catalunya, les Illes, País Valencià, la Franja i Andorra, pendent | Catalunya Nord, pendent | mercat italià, Sacher.

***

Apunts d’actualització, en aquest blog, posteriors a Berlín 2012: pendent.

***

Actualitzacions informatives posteriors a Berlín 2012: pendent.

Altres festivals: pendent. Premis: pendent.

***

FOTO Cèsar ha de morir, dels germans Taviani

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!