Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

13 de febrer de 2012
0 comentaris

BAFTA 2011: ni amb “El talp” han fet ombra a “L’artista”

Ja fa uns quants anys que parlem de l’ “efecte bola de neu” en la temporada de premis anuals, sobretot cara als Oscar. És allò que, no saps ben bé per què, però el cas és que una pel·lícula es posa “de moda” i tothom comença a premiar-la, tothom s’apunt al “film de l’any”… Tant se val si una o altra acadèmia, un gremi o una o altra associació de crítics/cinèfila podrien aportar algun matís al balanç de l’any, des de la seva perspectiva. Res. No hi ha res a fer. I la cosa acaba que, de mica en mica, perd qualsevol mena d’interès la temporada de premis. Enguany està passant fins a límits insospitats amb L’artista, de Michel Hazanavicius.

No es tracta, ara, de posar-nos a discutir sobre L’artista. És el que és, fa mesos que s’ha estrenat a casa nostra i, per tant, tots ens n’hem pogut formar una idea. Alguns opinen que és tramposa, d’altres en celebren la simpatia, etc. El que em costa de creure és que tanta i tanta gent, tantes i tantes acadèmies, gremis, etc. arribin a considerar-la la millor de l’any. Certament, això dels premis anuals és gairebé una convenció i mai no ha deixat de ser una mena de recurs publicitari per a vendre producte en clau de “qualitat” a la clientela que consumeix “bons productes”. Però un pèl de discrepància o de matís, s’agrairia. Ho faria no sé si més entretingut.

En el cas de l’acadèmia britànica de cinema, ja està sobradament acreditat que acostumen a comportar-se gairebé com els de Hollywood. I aquest any no ha estat una excepció a la regla, sinó tot al contrari. D’entrada, a les nominacions havien situat un producte tan anglès i prou be acollit arreu com El talp trepitjant-li els talons a L’artista, i podies pensar que, a l’hora de la veritat, el resultat aniria força repartit. Ni de bon tros! 7 BAFTA han anat per al film d’Hazanavicius i, en canvi, l’adaptació cinematogràfica de la novel·la de John LeCarré, s’ha hagut de conformar amb 2 únics guardons —ni tan sols Gary Oldman ha pogut rebre el reconeixement, perquè han preferit donar el BAFTA de millor actor a Jean Dujardin—.

Així han quedat els BAFTA 2011.

BAFTA 2011: els premis.

L’artista (The Artist), de Michel HAZANAVICIUS: 7 premis (Pel·lícula, Direcció, Guió Original, Actor -Dujardin-, Música Original, Fotografia, Vestuari). Tenia 12 nominacions (Pel·lícula, Direcció, Guió Original, Actor -Dujardin-, Actriu -Bejo-, Música Original, Fotografia, Muntatge, Disseny de Producció, Vestuari, So, Maquillatge/Perruqueria).

El talp (Tinker, Tailor, Soldier, Spy | El topo | La taupe | La talpa), de Tomas ALFREDSON: 2 premis (Pel·lícula Britànica, Guió Adaptat). Tenia 11 nominacions (Pel·lícula, Pel·lícula Britànica, Direcció, Guió Adaptat, Actor -Oldman-, Música Original, Fotografia, Muntatge, Disseny de Producció, Vestuari, So).

Senna, d’ Asif KAPADIA: 2 premis (Documental, Muntatge). Tenia 3 nominacions (Pel·lícula Britànica, Documental, Muntatge).

La dona de ferro, de Phyllida LLOYD: 2 premis (Actriu -Streep-, Maquillatge/Perruqueria). Tenia 4 nominacions (Guió Original, Actriu -Streep-, Actor Secundari -Broadbent-, Maquillatge/Perruqueria).

Hugo, de Martin SCORSESE: 2 premis (Disseny de Producció, So). Tenia 9 nominacions (Direcció, Música Original, Fotografia, Muntatge, Disseny de Producció, Vestuari, So, Efectes Especials Visuals, Maquillatge/Perruqueria).

La piel que habito (La piel que habito | The Skin I Live In), de Pedro ALMODÓVAR: 1 premi (Film Parla No-Anglesa). Tenia 1 nominació (Film Parla No-Anglesa).

Tiranosaure (Tyrannosaur | Tiranosauro), de Paddy CONSIDINE: 1 premi (Debut de Direcció i Producció). Tenia 1 nominació (Debut de Direcció i Producció).

Pitch Black Heist, de John MacLEAN: 1 premi (Curtmetratge). Tenia 1 nominació (Curtmetratge).

Beginners, de Mike MILLS: 1 premi (Actor Secundari -Plummer-). Tenia 1 nominació (Actor Secundari -Plummer-).

A Morning Stroll, de Grant ORCHARD: 1 premi (Curt Animació). Tenia 1 nominació (Curt Animació).

The Help (The Help | Criadas y señoras | La Couleur des sentiments), de Tate TAYLOR: 1 premi (Actriu Secundària -Spencer-). Tenia 5 nominacions (Pel·lícula, Guió Adaptat, Actriu -Davis-, 2 Actrius Secundàries -Chastain, Spencer-).

Rango, de Gore VERBINSKI: 1 premi (Animació). Tenia 1 nominació (Animació).

Harry Porter i les relíquies de la mort: part 2, de David YATES: 1 premi (Efectes Especials Visuals). Tenia 1 nominació (Efectes Especials Visuals).

***

Més informació: BAFTA Film Awards Winners and Nominations in 2012.

Nominacions prèvies: Els acadèmics britànics també es rendeixen a “L’artista”, però li posen “El talp” a tocar (BAFTA 2011: nominacions).

***

Aquests premis els incorporaré aviat al Comptador de Premis Anuals 2011.

***

FOTO © Alta Films Jean Dujardin, a L’artista, de Michel Hazanavicius

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!