Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

8 d'abril de 2007
0 comentaris

Aviat: estrenes de cinema l’ abril i maig del 2007

Cinematogràficament, abril ha començat com era previst, amb l’estrena (a Catalunya, les Illes i el País Valencià) d’ Alpha Dog, de Nick Cassavetes; d’ El bon pastor / The Good Shepherd, de Robert de Niro, i de La flauta màgica / The magic flute, de Kenneth Branagh. La Setmana Santa, però, marca una inflexió en l’exhibició cinematogràfica: deixa enrere el que en podem dir la Temporada d’Òscar i s’obre un parell de mesos de transició, en què solem trobar alguna pel·lícula de bon paladejar i, en l’àmbit més comercial, algunes superproduccions miren de fer forat. Tot plegat, amb la força centrífuga que la primavera i l’allargament de les tardes exerceixen progressivament, cada dia que passa més, fins que el juny acaben per deixar gairebé desèrtiques les sales.

Un cop d’ull a algunes de les estrenes previstes, el trobareu anant a "Vull llegir la resta de l’article"

Després del casament / Efter Brylluppet / Después de la boda /After the wedding / Dopo il matrimonio

Director: Susanne BIER

Comentari: pel ·lícula nominada a l’Òscar de la parla no anglesa, amb què torna la directora de Germans / Brodre / Hermanos / Brothers / Non desiderare la donna d’altri (aquell drama del militar que, donat per mort a l’Afganistan, torna a casa trasbalsat i malfia de la seva dona i son germà, de passat tarambana).

Sinopsi:  Jacob (Mads Mikkelsen) ha esmerçat bon part de la vida a ajudar nens del carrer, a l’Índia; però el seu orfenat és a punt de tancar portes, perquè ja no tenen ni saben d’on treure els diners. Sobtadament, rep una oferta inesperada. Jorgen (Rolf Lassgard), home de negocis danès, li posa sobre la taula 4 milions de dòlars, però amb condicions. La primera: Jacob ha d’anar a Dinamarca. La segona: ha de ser al casament de la filla de Jorgen… I el casori es converteix en una trobada entre el passat i el futur, en què Jacob ha d’encarar el gran dilema de la seva vida.

Estrena prevista: 13 d’abril de 2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià. A Catalunya Nord, n’han disposat des del 7 de març de 2007, i a l’Alguer, des del 22 de desembre de 2006.

Las alas de la vida

Director: Antoni P. CANET

Comentari: millor documental al Festival de Cinema de Valladolid, que ha dirigit el valencià Antoni P. Canet (Llutxent, 1953) a partir d’una idea de Carlos Cristos. La mateixa productora n’ha assumit la distribució, per bé que compten amb el suport d’Alta Films.

Sinopsi: Carlos Cristos, metge de 47 anys d’edat (que ha estat músic, cooperant a l’Àfrica, col·laborador radiofònic, aficionant a volar amb alta delta, inventor…) té una malaltia en estat terminal i truca a un seu amic, director de cinema, perquè enregistri la seva lluita per la dignitat en la vida i davant la mort i, sense dramatisme i, "si és possible, amb un somriure" anar junts pel complex llindar entre la vida i la mort.

A/I: www.lasalasdelavida.com

Estrena prevista: 13 d’abril de 2007

El coronel Macià

Director: Josep Maria FORN

Comentari: trobareu informació i opinió sobre aquesta pel·´lícula, clicant aquí: Altres veus: El coronel Macià

Estrena prevista (a Barcelona): 18 o 19 d’abril de 2007 (ja estrenada a diverses ciutats de Catalunya).

Taxidèrmia / Taxidermie

Director: György PÁLFI

Comentari: escatològica i esbiaixada repassada a la història hungaresa del segle XX, que es presentà a la secció Un Certain Regard, de Canes 2006, i a Sitges 2006, i de la qual podeu llegir-ne el post que vaig dedicar-li, clicant aquí: Taxidermia

A/I www.taxidermia.hu/fotoken.htm

Estrena prevista: 20 d’abril de 2007 (a Catalunya, les Illes i el País Valencià); a Catalunya Nord n’han disposat des del 23 d’agost de 2006.

La vie en rose / La Môme / La vida en rosa

Director: Olivier DAHAN

Comentari: biografia cinematogràfica d’Edith Piaf, que el 8 de febrer de 2007 va inaugurar el Festival de Berlín.

Sinopsi: el recorregut vital i artístic d’Edith Piaf, de la infantesa a la immortalitat musical, dels èxits a les ferides íntimes, de Belleville a Nova York… Una existència real com la vida mateixa i tanmateix increïble, a cavall de la seva ànima d’ artista i el seu cor de dona . Intensa i fràgil, lliurada a la música fins al sacrifici… Edith Piaf retrobada, en clau de biogràfic drama musical.

Repartiment: Marion Cotillard (Edith Piaf), Jean-Pierre Martins (Marcel Cerdan), Gérard Dépardieu (Louis Leplée), Clotilde Courau (Annetta Gassion), Jean-Paul Rove (Louis Gassion), Sylvie Testud (Mômone), Pascal Gregory (Louis Barrier), Emmanuelle Seigner (Titine).

A/I: www.lamome-lefilm.com

Estrena prevista: 20.04.2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià; a Catalunya Nord en disposen des del 14.02.2007 i a l’Alguer en posran disposar a partir del 04.05.2007.

Faltas leves

Directors: Jaume BAYARRI i Manuel VALLS

Nota: al moment d’escriure aquest article, no em consta que aquesta pel·lícula valenciana s’estreni en la nostra llengua, ni que s’hi hagi filmat originalment.

Comentari: premiat, el 3 de març de 2007, com a millor llargmetratge als IX Premis Tirant de l’indústria audiovisual valenciana, on també ontingué els premis al millor muntatge i a la millor direcció artística. 

Directors: Jaume BAYARRI és llicenciat en història de l’art per la Universitat de València. Al seu currículum: realitzador de la telesèria de TVV "Negocis de família" i de la sèrie documental Adés i ara; director i guionista dels curtmetratges Sang d’orxata, L’enigma dels peixos i Bloody Maruja; premi al millor curtmetratge valencià en la III edició dels premis Albatros-Babel (any 2003), per Bañeras; finalista al premi Bancaixa a projectes de curtmetratges, per Trànsit en hora punta (2003); professor de documental a l’Escola Superior Politècnica de Gandia. Manuel VALLS. Llicenciat en Ciències de la Informació a Universitat S. P. CEU de València i màster en Gestió de la producció audiovisual, per la Univesitat de València. Al seu currículum: analista de guions a Canal 9 i RTVV; director i guionista dels curtmetratges Rainbow i La cristalera; membre de la companyia Da Capo Teatre, amb la qual ha actuat en les obres "Tartuffe", de Molière (1995-96), "Ñaque de piojos y actores" i és l’autor de la peça "La cristalera" (2005), que ell mateix també ha interpretat; ha estat actor a la tvmovie "El cruce", de Juan Carlos Claver i al llargmetratge La reunión (Antonio Aparicio, 2002)

Sinopsi: la nit de Sant Joan. Una pregunta vola per sobre les vides de tots els protagonistes: per què no ens estimen com ens agradaria que ens estimessin? El mar (Mediterrani, esclar). Una festa familiar. Una tria equivocada i es trenca el fil d’on penjaven els seus respectius mons. I és que, quan hom es deleix perquè l’estimin, pot arribar a fer coses que fan perillar les seves relacions.

Repartiment: Helio Pedregal (Manuel), Mabel Rivera (Trini), Paulina Gálvez (Emma), Cuca Escribano (Lola), Sergi Caballero (Manu), Ximo Solano (Charli), Núria Gago (Aitana), Jorge Monje (Javi), Marta Chinet (Marta)

Fitxa tècnica (parcial). Guió: Sandra Sanjuán i Manuel Valls. Fotografia: Federico Ribes. Música: Ia Clua. Producció: Xavier Crespo i Julia Steinweg.

Estrena prevista: 20.04.2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià.

El número 23 / The number 23 / Le nombre 23

Director: Joel SCHUMACHER

Comentari: thriller psicològic d’un cineasta industrial polivalent, capaç de donar-nos ocasionalment petites sorpreses (certament petites, però sorpreses). I amb Jim Carrey en un personatge que les passa magres: serà el Carrey insuportable de les ganyotes o el d’ El show de Truman i Eternal sunshine of spotless mind ?

Sinopsi: Walter Sparrow (Jim Carrey), home de casa, tranquil, normal i corrent, dedicat al negoci de recollir gossos, comença a llegir una novel·la curta titulada "Número 23". El llibre va de la dèria criminal que un home anomenat Fingerling té amb el número 23 i com aquesta xifra li marca la vida. De mica en mica, Walter va adonant-se esgarrifosament que hi ha coses del seu propi passat, a la novel·la. Cada cop, pitjor. Cada plana resulta més reveladora del que ja no és un indici, sinó que ha esdevingut gairebé una evidència. A més, el número 23 li comença a aparèixer en tot el que fa. Ben aviat, Walter ja comparetix la paranoia de Fingerling i el llibre, ja no tan sols sap el passat, sinó també el futur de Walter…

Repartiment: Jim Carrey, Virginia Madsen, Danny Huston.

Estrena prevista: 20.04.2007, a Catalunya, les Illes i País Valencià; a Catalunya Nord, en disposen des del 28.02.2007, i a l’Alguer, des del 23.04.2007.

River Queen

Director: Vincent WARD

Comentari: d’antuvi, no se m’acut cap altre interés d’aquest aquesta pel·lícula, que la tafanera idea de veure què se n’ha fet del seu director, Vincent Ward. Nascut a Nova Zelanda el 1956, Ward va conèixer un moment d’èxit, tan desmesurat com fugisser cap a final dels anys vuitanta, ran de l’impacte de la seva fantasia diacrònica The Navigator. A Mediaeval Odyssey (1988), que comportà la recuperació reverencial de la seva opera prima Vigil (1984), en un estat d’eufòria cinèfila que s’estruncà el 1993 amb la pretensiosa i buida Map of the Human Heart, el fracàs de la qual l’abocà al més silent dels ostracismes. D’aleshores ençà, només ha dirigit What Dreams May Come (1998), un altre deliri fantasiós, amb Robin Williams, i, River Queen (2005).

Sinopsi: Nova Zelanda, 1868. Guerra entre els anglesos i les tribus maoris que lluiten contra la colonització de la seva terra. En aquest context de confrontació entre un dispositiu militar prepotent i les incursions ferotges dels indígenes, la vida d’una noia irlandesa s’esquinça quan els maoris li segresten el fill i se l’enduen riu amunt. Sense saber si segueix viu o no, ella brega de valent per trobar-lo, durant set llargs, inacabables anys.

Repartiment: Samantha Morton (Sarah O’Brien), Kiefer Sutherland (Doyle), Cliff Curtis (Wiremu), Temura Morrison (Te Kai Po), Stephen Rea (Francis O’Brien).

Estrena prevista: 20.04.2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià.

Sunshine

Director: Danny BOYLE

Comentari: des de l’èxit de Trainspotting (1996) -amb Ewan McGregor- i passant pel relatiu fracàs de The Beach / La platja (2000) -amb Leonardo DiCaprio, Virginie Ledoyen i Guillaume Canet-, Danny Boyle no havia tornat de debò al primer pla fins al thriller fantacientífic 28 dies després / 28 days later. No ens ha d’estranyar, doncs, que torni a provar fortuna amb un nou producte d’aquest gènere. Compta, al repartiment, amb Cillian Murphy (magnífic a El vent que belluga l’ordi i Breakfast on Pluto), Chris Evans i Rose Byrne.  

Sinopsi: any 2057, el sol s’està apagant i la humanitat va cap a l’extinció. L’última esperança rau en la nau espacial Icarus II i la seva tripulació d’homes i dones, de diversa raça i condició. Duen un giny nuclear que, llançat contra la superfície solar, ha de reviscolar l’activitat de l’astre rei. però, a mesura que s’acosten a destí, quan ja han perdut contacte amb la Terra, els arriba un senyal de perill de la nau Icarus I, desapareguda set anys abans, amb una missió idèntica. Un terrible accident obliga la tripulació a canviar la trajectòria, lluitar per la supervivència i esquivar la follia, sense oblidar que el futur de la humanitat és a les seves mans.

Estrena prevista: 20.04.2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià; a Catalunya Nord en disposaran des de l’11.04.2007, i a l’Alguer, des del 20.04.2007.

A Fost sau n-a fost ? / 12:08 Al Este de Bucarest / 12:08 A l’est de Bucarest / A est di Bucarest

Director: Corneliu PORUMBOIU

Comentari: Caméra d’Or a la darrera edició del Festival de Canes, concedida pel jurat que presidien els germans Dardenne. Rumanès, el director Corneliu Porumboiu ja va presentar a la Cinéfondation de Canes un curtmetratge que fou igualment guardonat.

Sinopsi: en un poblet de Romania, es preparen per celebrar el Nadal, setze anys després de la Revolució. L’amo de la televisió local considera que és el moment de fer encarar la gent amb la seva pròpia història. Amb l’ajut de dos amics (un jubilat solitari i un professor d’història endeutat fins al coll), munta un debat televisiu amb la pretensió de trobar una resposta a la pregunta: "però, el nostre poble ha participat de debò a la revolució?"

Estrena prevista: 27.04.2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià; a Catalunya Nord, en disposen des del 10 de gener de 2007 i, a l’Alguer, des del 06.10.2006.

Goodbye Bafana/ Adiós Bafana / Il colore della libertà.Goodgye Bafana

Director: Bille AUGUST

Comentari: basada en el llibre "La mirada de l’antílop" (indèdit a casa nostra, editat en francès per Robert Laffont, amb el títol "Le regard de l’antilope"), escrit per James Gregory, carceller de Nelson Mandela . Presentada a concurs al Festival de Berlín, Goodbye Bafana significa un nou intent, de Bille August, de posar-se a l’alçada de les espectatives que generà inicialment, fa temps esvaïdes.

Sinopsi: biografia del sud-africà de raça blanca, James Gregory , carceller que es va fer càrrec de Nelson Mandela des que van empresonar-lo als anys seixanta fins que el van alliberar el 1990. 25 anys de vigilar-lo i censurar-lo, però també de compartir-hi converses, fins al punt que el líder engarjolat va no tan sols fer-li trontollar la seva adhesió al règim de l’ "appartheid", sinó capgirar-n’hi totalment la visió.

Sobre el director: Bille August (09.11.1948, Brede, Dinamarca) es donà a conèixer internacionalment  Pelle, el conqueridor / Pelle erobreren / Pelle el conquistador / Pelle le conquerant / Pelle alla conquista del mondo (1997), guanyadora de la Palma d’Or a Canes i Oscar al millor film de parla no anglesa i semblava que s’havia de consolidar com autor de prestigi amb Les millors intencions / Las mejores intenciones / Les meilleures intentions / Con le migliori intenzioni (1992), que, basada en un guió autobiogràfic d’Ingmar Bergman, li valgué el privilegi (desmesurat) de tenir una segona Palma d’Or. A partir d’aquell moment, però, només ha demostrat ser un director artesanal de pel·liculetes amb referents més o menys nobles, certament carregades de bones intencions, i amb una tendència a l’ europudding. A La casa de los espíritus / La maison aux esprits / La casa degli spiriti (1993), adaptà  la novel·la homònima d’Isabel Allende, amb resultat més aviat magre. A Smilla / Il senso di Smilla per la neve (1997), es basà en un llibre de Peter Hoeg. El 1998 li tocà el torn a Víctor Hugo i Els miserables / Los miserables / Les misérables / I miserabili. També basant-se en una novel·la (de Selma Lagerlöf), a Jerusalem /Jerusalén (1996), explicà una història d’amor inserida al context d’una emigració de protestants suïssos a la terra promesa. I, gairebé desconeguda, la seva fins ara darrera pel·lícula, Return to Sender / L’ora della verità (2004), se centrava en la relació epistolar entre una condemnada a mort que s’ha autoinculpat i un advocat convençut de la seva innocència.

Repartiment: Joseph Fiennes (James Gregory), Dennis Haysbert (Nelson Mandela), Diana Kruger (Gloria Gregory).

Estrena prevista: 27.04.2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià; a la Catalunya Nord, en disposaran des de l’11.04.2007, i a l’Alguer, en disposen des del 30.03.2007.

La font / The Fountain / La fuente de la vida / L’albero della vita

Director: Darren Aronofsky

Comentari: presentada a la Mostra de Venècia i a Sitges, vaig dedicar-li un article que podeu llegir clicant aquí: La font (Sitges 2006) 

Estrena prevista: 27.04.2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià; a Catalunya Nord en disposen des del 27.12.2006 i, a l’Alguer, des del 16.03.2007

La maledicció de la flor dorada / Man cheng jin dai huang jin jia / Curse of the golden flower / La maldición de la flor dorada / La cité inderdite / La città proibita

Director: ZHANG Yimou

Sinopsi: la Xina, segle X, dinastia Tang. Havent tornat a la ciutat prohibida després d’una llarga absència, l’emperador descobreix un complot ordit al cor mateix del seu palau. Les aliances perilloses i les conspiracions dels manipuladors persegueixen un únic objactiu: prendre el poder de l’imperi més gran del món. La traïció vindrà de dins: una rebel·lió encapçalada per la mateixa reina.

Comentari: la superproducció més gran de la història del cinema xinès, amb un pressupost que voreja els 45 milions d’euros, ofereix a l’antic director de fotografia i reconegut cineasta ZHANG Yimou la possibilitat de desfermar el seu esteticisme i persistir en la vocació d’esdevenir el Kurosawa del cinema del seu país, per bé que ho fa combinant una base històrica amb un relat de ficció, posant-ho en escena de manera espectacular, rutilant, volgudament enlluernadora.

Repartiment: ZHANG Yimou, torna a treballar amb l’esplèndida Gong Li, més d’una dècada després d’haver separat els seus camins respectiu. Ella encarna l’emperadriu Phoenix, mentre que el rol de l’emperador Ping l’assumeix Chow Yun-Fat (Tigre ajupit, drac amagat / Tigre y dragón / Tigre et dragon, Ang LEE, 2000).

Estrena prevista: 27.04.2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià; a Catalunya Nord en disposen des del 14.03.2007.

La teranyina de la Carlota / Charlotte’s Web / La telaraña de Carlota / Le petit monde de Charlotte / La tela di Carlota

Director: Gary WINICK.

Comentari: adaptació del clàssic de la literatura infantil, que s’estrena en català. En trobem informació a  TotcinemaCAT i a la web de la llengua catalana

Estrena prevista: 27.04.2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià; a Catalunya Nord, en disposen des del 07.02.2007, i, a l’Alguer, des del 09.03.2007

El violín / Le violon

Director: Francisco VARGAS

Sinopsi: Don Plutarco (Ángel Tavira) i el seu fill Genaro (Gerardo Taracena) duen una doble vida. Grangers i itinerants músics rurals, també formen part del moviment guerriller que combat el govern. Un matí,  l’exèrcit entra al poble i captura els dirigents rebels. Don Plutarco aconsegueix fugir cap a la muntanya, amb les dones i la canalla, i els combatents comencen a planificar el contraatac; però hi ha un problema: bona part de les municions s’han quedat al poblet, que ara està envoltat de soldats. Així les coses, Don Plutarco s’empesca un pla: aprofitant el seu aspecte de violinista inofensiu, s’atansarà al poble, mirarà d’embaladir el capità amb la música i aleshores, a veure com s’ho pot fer per treure les municions del seu panissar…

Comentari: una de les escasses sorpreses del Festival de Canes de 2006, El violín, del mexicà Francisco Vargas Quevedo, es projectà al marc de la secció Un certain régard i s’endugé el premi a la millor interpretació masculina d’aquesta secció -per cert, no competitiva, de manera que aquest guardó és d’aquells "no oficials" que, d’alguna manera, volen recompensar els títols més destacats projectats en seccions paral·leles.

Estrena prevista: 04.05.2007 a Catalunya, les Illes i el País Valencià; a  Catalunya Nord, n’han pogut disposar des del 03.01.2007.

Half Nelson

Director: Ryan FLECK

Sinopsi: un noi, addicte a les drogues és professor d’institut en una barriada marginal. Una estudiant li descobreix el secret i entre ells dos s’estableix  una relació improbable.

Comentari: Ryan Goslin, l’actor que interpreta el professor enganxat als estupefaents, ha estat nominat a l’Òscar per aquest paper i s’ha endut els premis d’interpretació als Independent Spirit Awrads (ISA) i al Festival de Cinema de Las Palmas. Per la seva banda, Shareeka Epps (l’alumna que l’enxampa) ha guanyat l’ISA a la millor actriu. I el director, Ryan Fleck no tan sols triomfà als ISA, sinó que, a Deauville, va ser coronat com a cineast revelació i s’hi enduué el Premi Especial del Jurat.

Estrena prevista: 04.05.2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià; a Catalunya Nord i a l’Alguer, no tinc constància de quan en podran disposar.

Spiderman 3

Director: Sam RAIMI

Comentari: tornen Tobey Maguire i Kristen Dunst, com a Peter Parker/Spiderman i Mary Jane Watson, en la tercera part de la saga que adapta a la gran pantalla el còmic d’Stan Lee. Pels experts seguidors poca cosa, res de nou, no els puc dir; però, per a la resta de mortals, vés a saber si té cap interés l’aparició estelar de nous personatges "dolents" -entre els quals, Sandman (Thomas Haden Church) i Venom (Topher Grace)-, o que l’actor James Franco (Harry Osborn) assumeixi ara el paper de "Bufó verd" que Willem Dafoe s’ha deixat estar, o que la fràgil Bryce Dallas Howard incorpori la bellesa temptadora de Gwen Stacy.

Sinopsi: Peter Parker ha reeixit de fer compatible l’amor per Mary-Jane i les obligacions de superheroi; però tot s’enfosqueix. La mutació brutal del seu vestit, que esdevé negre, li augmenta extraordinàriament els poders i li transforma la personalitat, fent-li sobreeixir el caire tenebrós i venjatiu que ell tant malda per controlar. Influït per aquesta vestimenta, Peter esdevé massa segur d’ell mateix i comença a menystenir els que l’envolten. Forçat a triar entre el poder seductor d’aquest nou trajo i la compassió que abans el caracteritzava, Peter s’encarà als propis dimonis, en topar amb dos dels pijors malvats de la història, els poders extraordinàries i la sed de venjança dels quals amenacen Peter i tots aquells que estima.

Estrena prevista: 04.05.2007, a Catalunya, les Illes, el País Valencià; l’ 01.05.2007, a Catalunya Nord, i, a l’Alguer, en podran disposar a partir del 04.05.2007. 

Les pel·lícules del pare / Las películas de mi padre

Director: Augusto M. TORRES

Comentari: la distribuïdora Sherlock Films anuncia l’estrena d’aquesta pel·lícula, en català, castellà, italià, anglès i francès; produïda per J.A. Pérez Giner, amb fotografia de Carles Gusi, guió i direcció d’Augusto M. Torres, i amb la intervenció d’algunes personalitats del cinema espanyol, com Vicente Molina Foix, Jaime Chávarri, Ivan Zulueta, Manuel Pérez Estremera, Alfonso Ungria, Cecília Bayonas…)

Del director: Augusto M. Torres col·labora amb el diari espanyol El País; ha escrit guions amb Rafael Azcona, Ricardo Franco i Vicente Molina Foix; ha produït curtmetratges que ell mateix ha dirigit o per a cineastes com Jaime Chávarri i Emilio Martínez Lázaro. Productor de llargmetratges com el mític Arrebato (Ivan Zulueta, 1979), també ha dirigit llargmetratges. És igualment autor de set llibres, la majoria dels quals, sobre cinema.

Paraules del director: un malson, un grapat de records o només una pel·lícula, he intentat dibuixar l’ombra d’un incest, el més terrible, entre pare i filla, amb unes peculiaritats. El pare ha mort, la filla no en recorda res, tot i que, a mesura que va veient les pel·lícules filmades pel seu pare abans que ella nesqués, amb difeents nenes, jovenetes, uns sospita pren cos dintre seu. Hi hagué alguna cosa entre el seu pare desconegut i ella? Mentre se’n sent culpable de la mort, creient que se suïcidà per gelosia, el món se li ensorra. Escriu un diari per esquivar la soledat i no enfonsar-se encara més. Els homes comencen a irritar-la, cada cop se sent més atreta per les dones i malda desesperadament per trobar una mare, una amiga, una amant. A més descobreix la futilitat de les coses: les pel·lícules del pare s’estan fent malbé i no sap què fer per salvar-les de la destrucció i de l’oblit.

Repartiment: Karme Málaga (filla), Ariadna Cabrol (noia de la Filmoteca), Marisa Llull (Marisa Llull), Carlos d’Ursi (Fabrizio), Marta Fernández-Muro (Marta Fernández-Muro).

Estrena prevista: a partir del 04.05.2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià

Això és ritme / Rhythm is it!

Directors: Thomas GRUBE i Enrique SÁNCHEZ LANSCH

Comentari: documental que recull un primer gran projecte de l’ Orquestra Filharmònica de Berlín. Tot una experiència musical amb 250 joves que aconsegueixen ballar  "La consagració de la primavera", d’ Stravinski. Podeu consultar-ho, clicant aquí i anant a TotcinemaCAT , per descomptat!

Estrena prevista: 04.05.2007, a Catalunya.

La borratxera del poder / L’ivresse du pouvoir / Borrachera de poder / La commedia del potere

Director: Claude CHABROL

Repartiment: Isabelle Huppert (Jeanne), François Berleand (Humeau), Patrick Bruel (Sibaud), Robin Renucci (Philippe).

Sinopsi: Jeanne, jutgessa d’instrucció, rep l’encàrrec de treure l’entrellat d’un escàndol de moviment i malversació de fons, que esquitxa escandalosament el president d’un important grup industrial. De mica en mica, a mesura que va indagant i fent interrogatoris, la dona va adonant-se que el seu poder és cada vegada més gran: va coneixent més secrets i va disposant de més possibilitats per pressionar. Ara bé, alhora i pels mateixos motius, la vida privada se li torna més fràgil. Aleshores, es pregunta fins on podrà arribar sense que hagi de topar amb algú que tingui més poder que ella i, també, fins a quin punt la naturalesa humana pot resistir-se al vertígen del poder. I nosaltres ens podem preguntar: en sortirà ben parada?

Estrena prevista: 11.05.2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià; a Catalunya Nord, en disposen des del 22.02.2006 i, a l’Alguer, del 06.10.2006.

Freedom writers / Diarios de la calle / Ecrire pour exister

Director: Richard LaGravanese

Comentari: LaGravanese (30.10.1960, Brooklyn, Nova York)  sembla que serà, per sempre més, el guionista d’ Els ponts de Madison County (Clint Eastwood, 1994); tot i que ho és també de The Fisher King (Terry Gilliam, 1991) i de L’home que parlava als cavalls a cau d’orella (Robert Redford, 1998), entre d’altres films. I du una certa carrera com a director, des del 1999 (recordem que seu és l’episodi de Fanny Ardant i Bob Hoskins a la pel·lícula col·lectiva Paris, je t’aime (2006)). A Freedom Writers adapta el llibre The Freedom Writers Diari, de la professora Erin Gruwell i els seus alumnes que, a través de l’escriptura, van descobrir unes potencialitats que deconeixien i van canviar, no tan sols ells mateixos, sinó també el seu entorn degradat.

Sinopsi: Erin Gruwell (Hilary Swank), professora novençana de només 23 anys d’edat, s’estrena en una institut difícil de Long Beach. Els alumnes l’ignoren del tot i s’ajunten en clans, disposats a esbatussar-se amb el mínim pretext. L’ambient empitjora cada dia que passa, malgrat la brega sincera i maldestra d’Erin per dominar aquesta classe d’irrecuperables. Tanmateix, un fet gairebé anècdòtic fa esclatar la situació i Erin hi troba una oportunitat d’encetar un diàleg amb els nois. De mica en mica, amb molta prudència i habilitat, aconsegueix establir-hi una autèntica relació de confiança. I fent ús de la paraula, primer verbal, després escrita, els acompanya en un camí de redescoberta del seu amor propi, fent-los sobreeixir talents, sensibilitats i forces fins ara insospitables…

Estrena prevista: 11.05.2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià; a Catalunya Nord en disposen des del 14.03.2007.

Hana / Hana Yori Mo Naho

Director: HIROKAZU Kore-eda

Comentari: nova pel·lícula del director de Nobody Knows / Nadie sabe (2004) (aquella història dels nens que sobrevivien tancats al pis, abandonats per la mare)

Sinopsi: història d’un samurai en hores baixes que se’n va a ciutat a venjar la mort del pare. Som a començament del segle XVIII i el noi venjatiu sap el que ha de fer, però es planteja si cal passar comptes amb l’assassí, a qualsevol preu, o potser fóra millor deixar-s’ho córrer i dur una vida tranquil·la amb els que s’estima.

Estrena prevista: 11.05.2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià.

Obres a casa, saps quan comencen… / Travaux, on sait quand ça commence… / Obras en casa / Travaux. Labori in casa

Directora: Brigitte ROÜAN

Comentari: comèdia francesa, de vocació popular i costumista, amb Carole Bouquet.

Sinopsi: Chantal Letellier és el que se’n diu "una dona admirable": advocada progressista, brega de valent per defensar els més febles de la societat i, en particular els "sense papers" de París. Atractiva i convincent, se’n surt gairebé sempre. En aconseguir el permís de treball per a un jove arquitecte colombià, el contracta perquè li faci quatre feines a casa seva, res, petits retocs de rehabilitació. I l’arquitecte li forma equip de treball amb tot de compatriotes seus, "sense papers", que no són precisament especialistes en reparacions casolanes…

Estrena prevista: 11.05.2007, a Catalunya, el País Valencià i les Illes. A Catalunya Nord n’han disposat des de l01.06.2005 i, a l’Alguer, n’han disposat des del 27.01.2006

History boys

Director: Nicholas HYNTER

Comentari: director de La follia del rei George / The Madness of King George, de The Crucible / El crisol (amb Daniel Day-Lewis i Winona Ryder) i The object of  my affection, Nicholas Hynter du ara a la pantalla la peça teatral d’Alan Bennett, "The History Boys", guanyadora de 6 Tony Awards, que ell mateix havia posat en escena a Broadway, amb alguns dels actors que protagonitzen el film.

Sinopsi: les peripècies d’uns esvalotada classe d’estudiants d’història, tan brillants com divertits, que fan mans i mànigues per aconseguir una plaça d’alumne a Oxford o Cambridge. Sacsejats per un rebel professor d’anglès (Richard Griffiths), per un professor murri i jove a qui han contractat perquè millorin les notes dels examens, per una professora d’història (Frances de la Tour) que es troba (no cal dir-ho) en franca minoria davant els bordegassos i per un director obsessionat amb les calificacions (Clive Merrison), els nois miren d’esquivar-ho tot, sense perdre de vista l’objectiu d’entrar a la Universitat. La seva odissea se centra tant en com funciona el sistema educatiu, com cap on els du precisament aquest sistema educatiu.

Estrena prevista: 18.05.2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià; a Catalunya Nord, en disposen des del 17.01.2007, i, a l’Alguer, en podran disposar a partir del 25.05.2007.

A guide to recognizing your saints / Guida per riconoscere i tuoi santi

Director: Dito Montiel

Comentari: opera prima de Dito Montiel, antic líder de la banda de rock Gutterboy i membre del grup de Hardcore, Major Conflict. Premi del jurat al conjunt dels intèrprets, a Sundance 2006.

Sinopsi: Dito (Robert Downey, Jr) és un escriptor d’èxit que viu a Los Angeles. La malaltia del seu pare (Chazz Palmintieri) empitjora i ha de tornar al barri d’Astoria, al districte novaiorquès de Queens, on va crèixer i on feia quinze anys que ni s’hi acostava. Els records revifen quan Dito torna al seu antic veïnat i es retroba amb amics d’infantesa (que la majoria hagin acabat malament, el du a pensar que hi deu haver algun àngel que de debò l’ha guardat…)

Repartiment: Robert Downey, Jr, (Dito), Shia Labeouf (Dito de jove), Chazz Palmintieri (Monty), Dianne Wiest (Flaurie), Eric Roberts (Antonio), Channing Tatum (Antonio de jove), Rosario Dawson (Laurie), Melonie Díaz (jove Laurie)

Estrena prevista: 18.05.2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià; a l’Alguer en disposen des del 09.03.2007, i a Catalunya Nord, encara no s’ha confirmat la data que en disposaran.

Delirious

Director: Tom DiCILLO

Comentari: "Concha de Plata" al millor director i premi de jurat al millor guió, en la 54 edició del Festival de Sant Sebastià. Seleccionada a Sundance 2007.

Sinopsi: Un paparazzo d’estar per casa (Steve Buscemi) es fa amic i contracta un jove rodamon (Michael Pitt), que festejarà amb la fama i la fortuna quan s’emboliqui amb una famosa estrella del pop (Alison Lohman), cosa que despertarà la gelosia i les ganes de revenja del paparazzo. Al repartiment, també: Elvis Costello, Minni Driver, Gina Gershon…

Estrena prevista: 18.05.2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià. A Catalunya Nord, en disposaran a partir del 04.07.2007.

Trust the man / Ellas & Ellos / Uomini & donne – Tutti dovrebbero venire…almeno una volta!

Director: Bart FREUNDLICH

Comentari: comèdia romàntica digna d’esment, si més no, pel repartiment, en què trobem Julianne Moore, David Duchovny, Billy Crudup, Maggie Gyllenhaal, Eva Mendes i Ellen Barkin.

Sinopsi: ambientada a Nova York, ens narra tot el que fan dues parelles per recuperar l’amor que es tenien en conèixer-se. Tom (Duchovny) i el seu germà, Tobey (Billy Cudrup), porten malament les respectives vides matrimonials. Casat amb Rebecca (Moore), una actriu famosa, Tom ha hagut de deixar la feina per fer-se càrrec dels fills. Tobey, etern adolescent estrafolari, cedeix a la pressió de la seva companya, Elaine (Gyllenhaal), que li demana de prometre’s. Entre els daltabaixos anímics de Tom, les neurosis de Rebecca, les angoixes d’Elaine i les excentricitats de Tobey, les dues parelles passen per la pitjor crisi de la seva existència. Per acabar d’adobar-ho, Tom s’embolica sentimentalment amb la mare d’un alumne i Tobey retroba una antiga amiga de la facultat… Rebecca i Elaine, doncs, han de triar entre refer-los la confiança o esberlar-ho tot…

Estrena prevista: 18.05.2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià; a Catalunya Nord, n’han disposat des del 22.11.2006, i, a l’Alguer, des del 03.11.2006

The Namesake / El buen nombre / Un nom pour un autre / Il destino nel nome

Directora: Mira Nair

Sinopsi: originaris de Calcuta, els Ganguli han anat a viure a Nova York. Els apres, Ashoke i Ashima enyoren la família i la cultura que els envoltava a l’Índia, però també estan contents de les oportunitats que els seus sacrificis han ofert als fills. Paradoxalment, Gogol, un dels fills, malda per trobar la seva pròpia identitat, sense haver de perdre les arrels. Fins i tot el nom de Gogol no el porta perquè sí.

Estrena prevista: 25.05.2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià; a Catalunya Nord en disposen des del 28.03.2007, i, a l’Alguer, en podran disposar, a partir de l’01.06.2007

Pirates del Carib, fins a la fi del món / Pirates of the Caribean: at World’s End / Pirates des Caraïbes, jusqu’au bout du monde / I pirati dei Caraibi: ai confini del mondo

Director: Gore VERBINSKI

Sinopsi: l’edat d’or de la pirateria s’acaba. Fins i tot l’esgarrifós Vaixell Fantasma i el seu maleït capità Davy Jones (Bill Nighy) serveixen ara Lord Cutler Beckett (Tom Hollander) i la Companyia Anglesa de les Índies Orientals. I l’invencible Holandès  Errant assola els set mars, massacrant despietadament tota mena de pirates i barrinant-los les naus. De manera que a Will Turner (Orlando Bloom), Elizabeth Swann (Keira Knightley) i el capità Barbossa (Geoffrey Rush) només els queda una opció, per fer front a Beckett i a la seva armada indestructible: han de reunir els Nou Senyors de la Cort del Germans. Els convoquen, però no s’hi presenta un dels membres més destacats: el capità Jack Sparrow (Johnny Depp). Per alliberar-lo han de posar rumb cap als mars d’orient. S’hauran de batre amb el pirata xinès Sao Feng (Chow Yun-fat) i aconseguir els mapes que els duran, més enllà dels límits del món conegut, on Jack ha estat empresonat…

Estrena prevista: 23.05.2007, a Catalunya Nord; a partir del 24.05.2007, a l’Alguer, i del 25.05.2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià.

Zodiac

Director: David Fincher.

Comentari:  nou thriller inquietant del director de Seven (1995), d’ El club de la lluita / Fight Club (1999) i de L’habitació del pànic / Panic Room (2002), fan córrer la brama que Zodiac és "el millor thriller vist en anys". Basat en el llibre de Robert Graysmith, segueix el tragí de policies i periodistes, a la recerca de l’assassí del zodíac. En clau de ficció, reconstrueix el cas real del serial killer que als anys setanta va aterrir la zona de la badia de San Francisco, mentre anava prenent el pèl a la policia amb cartes i missatges críptics. Al repartiment:  Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Chloë Sevigny, Brian Cox…

Estrena prevista: 30.05.2007, a Catalunya Nord; final de maig-començament de juny de 2007, a Catalunya, les Illes i el País Valencià (malgrat que la distribuïdora ara mateix encara assenyala el dia 18.05.2007).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!