Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

18 de gener de 2015
0 comentaris

Altres veus: “La teoria del tot”, de James Marsh

Una referència a crítiques i comentaris publicats en català sobre La teoria del tot, de James Marsh, estrenada ja a la nostra cartellera.

Es tracta de crítiques o articles publicats a diferents mitjans ran de l’estrena de la pel·lícula a bona part de la nostra cartellera. Resums del que han escrit els autors, amb la intenció de recollir-ne aportacions a la reflexió, tot reivindicant el paper de la crítica cinematogràfica. Per descomptat que, de les crítiques, cal llegir-ne l’original i completes i, per això, quan ho permet el mitjà on ha estat publicada, en poso l’enllaç.

https://www.youtube.com/watch?v=g-cajDswZUM

LaTeoriadeTot(5)Àngel Quintana (Malaltia i amors d’un geni, diari El Punt Avui, 16.01.2015) adscriu aquest film al fenomen habitual de la temporada d’Oscar consistent en què aparegui alguna pel·lícula on un actor o actriu es llueix fent un personatge malalt o incapacitat. Veu Eddie Redmayne en la gran tradició de l’Actor’s Studio en ser Stephen Hawking, fer creïble la seva malaltia i ajustar el seu físic a la imitació d’un cos malalt. i considera que “La teoria del tot” reivindica les formes més convencionals del biopic com les úniques formes possibles, just un any que cert cinema d’autor s’ho està replantejant. Explica que la història de la malaltia es transforma en un relat de superació, en què el protagonista s’aferra a la vida per poder fer LaTeoriadeTot(4)la seva gran aportació a la ciència. Quant a la relació entre Stephen Hawking i la seva dona, Jane, Quintana diu que sembla com si la pel·lícula volgués fer realitat el tòpic nefast que darrere la vida de tot gran home hi ha sempre una gran dona. Afirma que director i guionista la pinten com una santa i que no s’atreveixen a fer explícites les tensions matrimonials d’ells dos, que hi ha ambigüitat i puritanisme davant l’adulteri i que queden zones d’ombra en la història entre el físic i la seva infermera. En les històries santes és preferible no voler destapar allò fosc i deixar que la llegenda perduri, per molt
edulcorada que resulti, conclou.

LaTeoriadeTot(14)Eulàlia Iglesias (La teoría del todo, diari Ara, 16.01.2015) opina que és més un drama romàntic que no pas un “biopic”, en què s’hauria pogut treure molt més suc a partir d’alguns dels conflictes apuntats. Considera que la direcció de James Marsh és plana i que si agafa certa personalitat la posada en escena és gràcies a la càlida fotografia de Benoît Delhomme. Reconeix l’esforç interpretatiu d’Eddie Redmayne, per bé que remarca com és Felicity Jones qui il·lumina amb el personatge de Jane, la dona brillant a l’ombra del geni. Ho remata qualificant el film d’excessivament convencional i correcte i polit (en el sentit que s’ha tingut cura de no molestar ningú).

LaTeoriadeTot(13)Per Josep Lambies (La teoria del todo, Time Out Barcelona, 16.01.2015) aquesta no és una pel·lícula sobre forats negres i relativitat, ni una història d’amor. Assegura que hi trobarem el concepte del ‘jolly good fellow’ elevat a l’enèsima potència, sense contrastos, però amb un nou matís: la lluita de l’home contra Déu. Hi destaca, amb entusiasme, la interpretació d’Eddie Redmayne i l’arrancada del film, al Cambridge dels anys seixanta (com en una bona novel·la de campus, diu).

LaTeoriadeTot(12)Nando Salvà (Hawking, el marit, diari El Periódico, 16.01.2015) exposa que la pel·lícula no té cap interès en Hawking i que s’estima més explicar-nos una història del seu matrimoni, que ell considera, al seu torn, mancada d’interès, sobretot per com el personatge de Jane Hawking està pobrement traçat. Lamenta que el director James Marsh hagi renunciat a la intrepidesa dels seus documentals per intentar no caure en tots i cada un dels clixés propis del biopic.

Fotos: Universal Pictures.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!