Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

23 de març de 2023
0 comentaris

Altres veus: “Crònica d’un amor efímer”, d’Emmanuel Mouret

Avui es projecta al D’A 2023 i demà s’estrena en VOSC a 2 salesTruffaut, de Girona, i Girona, de Barcelona– “Crònica d’un amor efímer” / “Chronique d’une liaison passagère“, d’ Emmanuel Mouret, cinta que es va estrenar mundialment a la secció Premiere del Festival de Canes 2022.

Va cridar prou l’atenció ran de la projecció a Canes i en vaig recollir força reaccions. Ara, en publico la sinopsi, repartiment, certa informació, reprodueixo les reaccions hagudes el maig de l’any passat i hi afegiré articles que se’n publiquin ran d’aquesta estrena.

Sinopsi: Una mare soltera i un home casat esdevenen amants. Compromesos a veure’s només per diversió i no sentir cap sentiment romàntic, cada cop els sorprèn més la seva complicitat…

Repartiment: Sandrine Kiberlain (Charlotte), Vincent Macaigne (Simon), Georgia Scalliet.

Informació: Mouret va dirigir recentment Las cosas que decimos, las cosas que hacemos.

Algunes reaccions copsades a Canes 2022:

Paco Vilallonga, a Twitter: Quina delícia de pel.lícula. Diàlegs intel·ligents, personatges ben construïts, ritme, profunditat temàtica. Sota l’aparença d’un film menor s’amaga una obra magnífica. La figura de Mouret creix a cada nou film. Imma Merino, a El Punt Avui: (..) una alenada d’aire fresc (..)  Aquesta també és una comèdia deliciosa: encisadora, elegant, lleugera sense banalitat, amb uns diàlegs finíssims. Mrtoldo, a Twitter: Vincent Macaigne continua sent l’actor més graciós del cinema francès.Chronique d’une liaison passagère” és un Mouret minimal (rodatge postpandèmic ben entès?) i en plena forma, que fa dels travellings d’acostament els seus zooms hongsangsoonians. Fabien Lemercier, a Cineuropa: (..) En una vintena d’episodis i altres tantes trobades entre els nostres dos personatges parisencs, des del 28 de febrer fins a mitjans de setembre següent (amb un epíleg dos anys després), la pel·lícula dissecciona amb gran humor els jocs, els temes i la mecànica de l’amor, un territori molt habitual en Emmanuel Mouret, però al qual s’acosta aquesta vegada podant quasi del tot allò que envolta el cor de la pel·lícula: la relació entre els dos amants (..) No és “una història de sexe, de gènere, sinó de sentiments”. Àngel Quintana, a Caimán: Emmanuel Mouret confessa que al seu cinema hi ha dues influències clau: Sacha Guitry i Woody Allen. Guitry va ser un mestre del teatre de boulevard i un enginyós cineasta capaç de canviar el vodevil i les formes narratives. Allen és algú, que, a les seves millors pel·lícules, no ha parat de parlar de com l’amor pot ser una quimera, un territori per crear-nos el nostre món d’aparences (..) Mouret parla de com els capricis de la passió entren en contradicció amb la racionalitat i ens porten a situacions absurdes (..) Mouret descriu la relació passatgera amb elegància, puntuant el pas dels dies, centrant-se exclusivament en les trobades i dubtes dels personatges (..) A partir d’uns diàlegs elaborats amb pulcritud extrema, Mouret no només retroba el millor de Guitry i Allen, sinó també el pes d’una vella tradició francesa que arrenca en Molière i Marivaux i es prolonga fins a certa tradició del vell cinema francès, d’Eric Rohmer a Jean Eustache.

Articles publicats ran de l’estrena al Principat:

Crítica d’Imma Merino, al diari ‘El Punt Avui’: Només és sexe, però potser no. En el cinema dirigit i escrit per Emmanuel Mouret, que també és actor i a vegades dels propis films, hi caben tota mena d’embolics sentimentals i de fantasies sexuals; de parelles en perill de trencar-se, lliurant-se a vegades a jocs tan imprevisibles com els atzars que poden aparèixer, i de relacions que no acaben de reeixir o consumar-se. (..) Són relats d’amor i desamor, de desig, a vegades contingut o frustrat; de seducció i d’engany, comprès l’autoengany; del desacord entre la teoria i la pràctica amorosa. I també sobre el fet que una cosa és el que diem i una altra, el que fem (..). S’ha de tenir present el seu títol original: “Chronique d’une liaison passagère”. Això perquè ‘liaison’ pot significar, entre altres coses, una relació, un contacte, un ‘affaire’. I perquè, de fet, el film aborda la relació que, a partir d’una trobada casual i en principi només per fer sexe, mantenen un home casat i dubitatiu (Vincent Macaigne, en el seu registre habitual) i una dona separada amb una actitud desimbolta (Sandrine Kiberlain, extraordinària). (..) Ens trobem amb una comèdia deliciosa: encisadora, elegant, lleugera sense banalitat, amb uns diàlegs afinadíssims.

Alfons Gorina n’ha piulat: Mouret s’ha convertit en un Woody Allen francès i rupestre (menys cínic), recuperant la simplicitat (i dificultat!) de les converses home-dona, de l’agilitat dels diàlegs, i la sinceritat entre personatges. Maca i distreta (que no superficial!).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!