Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

27 de març de 2015
0 comentaris

Altres veus: “Citizenfour”, de Laura Poitras

Una referència a crítiques i comentaris publicats en català sobre Citizenfour, de Laura Poitras, estrenada avui a la nostra cartellera i, en particular, al Cinema Truffaut, de Girona.

Es tracta de crítiques o articles publicats a diferents mitjans ran de l’estrena de la pel·lícula a bona part de la nostra cartellera. Resums o fragments del que han escrit els autors, amb la intenció de recollir-ne aportacions a la reflexió, tot reivindicant el paper de la crítica cinematogràfica. Per descomptat que, de les crítiques, cal llegir-ne l’original i completes i, per això, quan ho permet el mitjà on ha estat publicada, en poso l’enllaç.

Xavi Serra, Ciutadà Snowden, diari Ara, 27.03.2015: (..) Va ser amb Laura Poitras amb qui Snowden va contactar per oferir-se a filtrar informació després d’haver intentat sense èxit establir una comunicació segura amb el periodista Glenn Greenwald. L’elecció de Poitras no va ser innocent. La documentalista estava en el punt de mira de la NSA gràcies als dos films que havia dirigit abans: el documental nominat a l’Oscar “My country, my country”, sobre la Guerra de l’Iraq, i “The oath”, sobre la presó de Guantánamo. “Citizenfour” tanca la trilogia de la directora sobre els Estats Units posteriors a l’11-S (..) La mirada de Laura Poitras s’inscriu en la tradició del “cinema verité” i intenta contemplar els fets de la manera menys intrusiva possible (..) També és un retrat d’Edward Snowden. Un retrat que defuig l’intent d’explicar una biografia i fa una cosa molt més interessant: explicar qui és Snowden a través de les seves converses amb Greenwald i de petits detalls captats en els temps morts d’aquells dies a Hong Kong (..)

2_CITIZENFOUREulàlia Iglesias, Citizenfour, diari Ara, 27.03.2015: (..) un documental gens èpic sobre un heroi contemporani i alhora un thriller d’espionatge (..) No desvela cap dada que no coneguem. La vocació del film és clarament testimonial: deixa constància fefaent del cas Snowden per fer palesos els problemes jurídics i personals dels ciutadans que s’enfronten al sistema.

3_CITIZENFOUR_TrevorPaglen_NOT_a_film_stillÀngel Quintana, La privacitat amenaçada, diari El Punt Avui, 27.03.2015: (..) Probablement, el principal defecte de “Citizenfour” radica en la forma que utilitza, en com imposa l’estructura convencional de thriller davant d’un documental on allò interessant no depèn tant de la seva estructura sinó d’allò que mostra (..) Snowden aprofundeix en dos temes claus: el control de la privacitat en el món actual i la força que poden tenir determinades filtracions periodístiques (..) Hi ha un didactisme en la forma com es mostra tot el procés que converteix la pel·lícula en una lliçó sobre el funcionament del periodisme i la circulació d’informació en l’àmbit mediàtic (..)

4_CITIZENFOURSergi Sánchez, Citizenfour, Time Out Barcelona, 27.03.2015: (..) té el to d’un informe pericial, un diagnòstic mèdic o un comunicat meteorològic (..) No és tan important, doncs, mantenir un suspens dramàtic sinó descriure fidelment un procés on la por i la paranoia són el pa nostre de cada dia. I en aquest procés el gran protagonista és Edward Snowden (..)

5_CITIZENFOURJordi Costa, El rostre de Gola Profunda, diari El País, 27.03.2015: (..) és la història capturada en directe, una peça mestra de periodisme filmat que dóna rostre, força i matís humà a una figura que, amb el seu acte de confrontació amb les mecàniques del poder, s’ha convertit en l’enemic públic número u d’aquesta era de paranoia i control en què la pèrdua de privadesa i llibertats és el preu que bona part de la comunitat està disposada a pagar per a la seva suposada protecció (..) Té la fortalesa narrativa d’un thriller i també l’esperit d’un serial cinematogràfic de principis del segle XX (..) Aporta el valor addicional de convertir-nos en testimonis privilegiats d’aquesta transacció i de donar rostre, entitat i coherència al seu particular Gola Profunda.

Fotos: Avalon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!