Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

22 de setembre de 2012
0 comentaris

A cop calent: “Dimarts, després de Nadal”, de Radu Muntean

FOTO Dimarts, després de Nadal, de Radu Muntean

Reprodueixo el comentari que, a cop calent, vaig publicar en aquest blog des de Canes el 14 de maig de 2010 sobre Dimarts, després de Nadal, de Radu Muntean:

Dimarts, després de Nadal, del romanès Radu Muntean, comença amb un dels seus plans de llarguíssima durada. Una parella és al llit, nua. Són la Raluca i en Paul, amants. El seu és un diàleg fresc, es pot dit a temps real, amarat del juganer erotisme dels amants. Se’ls podria haver presentat d’altra manera, més expeditiva; però Muntean ho fa filmant-los força de prop (tos dos junts), sense anar canviant de pla, movent la càmera tan sols el que calgui per a mantenir-los en quadre i seguir amb ells, estar amb ells. Aquesta és la clau, el seu estil ens permet compartir la vivència amb els seus personatges. De manera que la història que ens explica (Paul s’estima Adriana, la dona amb qui està casat i té una filla, i també Raluca, l’amant; però finalment s’ha de quedar només amb una i ha de ser aquest dimarts, després de Nadal) no és ni una història que sigui nova, ni que ho vulgui ser. El que importa és com ho viuen els protagonistes, com ho compartim amb ells. Les seqüències són autèntiques estones en què coneixem  Adriana, la dona de Paul, en Paul, la seva filla, Raluca, la mare de Raluca, els pares de Paul… Ve Nadal, s’ha de comprar els regals, s’ha de fer cantar la canalla per a posar-los el regal a l’arbre, Els amants parlen de la seva situació; el matrimoni, també. Hi ha la rutina de parella, els sentiments apaivagats i les emocions que s’han retrobat, el sexe i l’amor, la decisió i el dolor que comporta… Els silencis prudents, els retrets inevitables. Sense melodrama, sense moralisme. Els personatges són com són i conèixer-los ens permet entendre’ls, amb les seves contradiccions, desitjos, perplexitats… És així que es prenen decisions en aquesta vida, sense musiquetes ni sentimentalismes. que no vol dir insensibilitat, ni manca d’ètica. Així de modesta, així de bonica, així d’autèntica és Dimarts, després de Nadal, de Radu Muntean.

Dimarts, després de Nadal, s’ha estrenat aquesta setmana a part de la nostra cartellera, coincidint amb la presència del director Radu Muntean al Festival de Sant Sebastià (on és membre del Jurat Nous Directors). Aquest film, presentat a Un Certain Regard, de Canes, triomfà al Festival de Gijón.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!