Les pel·lícules de Canes 2008: “Entre les murs”

Entre les murs / The Class

Sinopsi François és un jove professor de francès. Fa classes a primària, en un col·legi difícil. No dubta a encarar Esmeralda, Souleymane, Khoumba i a tota la resta en estimulants combats verbals, com si la llengua en si mateixa fos el que estigués en joc. Tanmateix, l’aprenentatge de la democràcia pot comportar autèntics riscos.

Director Laurent CANTET. Guió Laurent Cantet, François Bégaudeau i Robin Campillo, lliurement inspirat en l’obra “Entre les murs“, de François Bégaudeau (Verticales. Editions Gallimard). Fotografia Pierre Milon. Producció Haut et Court (França). Durada 2h08. Festivals i premis Canes 2008 – Secció Oficial Competitiva.

Intèrprets François Bégaudeau.

Informació sobre el director, clicant aquí: Els directors de Canes 2008: Laurent Cantet

Més informació (enllaços amb el web del Festival de Canes, amb bases de dades, llocs de la xarxa especialitzats en cinema, pàgines de les distribuïdores), anant a Vull llegir la resta de l’article.

El comentari (actualització de 26.05.2008), anant a Vull llegir la resta de l’article.

FOTO Entre les murs, de Laurent Cantet

Més informació [Festival de Canes] [IMDB] [AlloCine] [CommeAuCinéma]

Dist. Esp [Golem] Dist. Fr. [Haut et court] Vendes Int. [Memento Int. 

Comentari sobre la pel·lícula

Ambientada totalment portes endins d’un col·legi d’una barriada difícil de París, Entre les murs, de Laurent Cantet segueix la tasca educativa d’un jove mestre de francès i les seves relacions amb els alumnes al llarg d’un curs escolar. Qui dóna vida a aquest professor és François Bégaudeau, l’autor de la novel·la autobiogràfica que Cantet va decidir adaptar, perquè “volia mostrar l’escola com a caixa de ressonància, on entren en joc la igualtat o desigualtat d’oportunitats, qüestions de treball i de poder, d’integració cultural i social” i va topar amb el llibre en què “per fi, un mestre no escrivia per passar comptes amb els adolescents presentats com a salvatges o primitius”. I són vint-i-cinc alumnes reals d’un institut, triats entre una cinquantena de candidats, els que els encarnen, amb prodigiosa naturalitat.

Cantet treballa com un documental acurat aquesta ficció que recrea la realitat (escolar i social) i ens la sotmet a reflexió. Ha posat les càmeres dins de l’aula, ha fet que els diàlegs mestre-alumnes (característics de l’estil d’aquest ensenyant) reflectissin l’ampli espectre psicològic de l’adolescència, els interessos de la jovenalla, els seus referents culturals, els diversos origens… Se’n val, amb gran eficàcia, del carisma de François Bégaudeau, alhora tol·lerant i rigorós, tan enamorat de la llengua i la cultura com obert a la realitat de cadascun dels seus alumnes, i el contrapunta amb les sortides dels alumnes, ara divertides, ara inquietants. Els té gairebé tot el metratge entre les quatre parets de la classe I en cap moment l’espectador té cap sensació de claustrofòbia, perquè aquella aula la converteix en una reproducció a petita escala, amena i lúcida, del nostre món.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *