Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

10 de maig de 2008
0 comentaris

Els directors de Canes 2008: Ari Folman

Waltz With Bashir pren el relleu a Persèpolis, de Marjan Satrapi i Vincent Paronnaud, present i triomfadora l’any passat en la Secció Oficial Competitiva; perquè aquest cinta de l’israelià Ari Folman és també d’animació i políticament compromesa. Afegim-hi encara un altre valor, curiós, si més no: es tracta d’un documental. Sí, un documental d’animació. Crític amb el seu propi país, Ari Folman evoca una nit de malson, dissortadament real, que va viure com a testimoni presencial: la matança de refugiats palestins al Líban, en mans de milícies cristianes, amb la passivitat de l’exèrcit d’Israel.

Un perfil d’Ari Folman, la seva filmografia i informació i/o comentaris sobre els seus films, anant a Vull llegir la resta de l’article.

FOTO Imatge del documental d’animació Waltz With Bashir, d’Ari Folman

Els directors de Canes 2008: Ari FOLMAN

PERFIL

Naixement. (Haifa, Israel)

Elements biogràfics Ari Folman emigra a Israel amb la família a l’edat d’un any. A començament de la dècada dels vuitanta, soldat de l’exèrcit d’Israel, destacat a la Primera Guerra del Líban.

Estudis. El Departament de Cinema i Televisió de la Tel Aviv University va produir el treball de fi d’estudis d’ Ari Folman: Comfortably Numb. Es tracta d’un documental sobre les experiències viscudes pels seus amics el 1991, durant l’atac de Saddam Hussein a Tel Aviv.

Carrera. (Director i guionista de cinema, i, de televisió: documentalista, guionista, productor, músic, actor)

El seu treball de fi d’estudis, Comfortably Numb, guanyà el Premi de l’Acadèmia Israeliana de Cinema al Festival de Jerusalem i el van projectar força festivals arreu del món.. Tanmateix, el seu debut professional com a director cinematogràfic té lloc el 1996, amb Clara Hakedosha. Folman, però, només fa tres pel·lícules entre 1996 i 2008, dedicant-se bàsicament a la televisió, en què treballa com a guionista, director d’episodis o compositor musical -i fins en una ocasió, com a actor-. A la televisió, per cert, ha estat company d’ Eran Kolirin (La visita de la banda). No obstant això, cada pel·lícula seva ha estat reconeguda amb tot de nominacions i força premis de l’Acadèmia Israeliana del Cinema.

Sembla que ha també ha dirigit una sèrie documental de cinc episodis.

Temàtiques.

Israel: les contradiccions al si de la societat israeliana; la mèmoria (remota i recent) d’Israel.

Estil.

Comèdia esbojarrada, quan no gairebé surrealista.

FILMOGRAFIA com a DIRECTOR DE CINEMA

2008 Waltz with Bashir

2001 Made in Israel

1996 Clara Hakedosha -“Opera prima”-

INFORMACIÓ i/o COMENTARIS/CRÍTIQUES D’ALGUNS FILMS

1996 Clara Hakedosha

Directors Ari Folman i Ori Sivan. Guió Ari Folman i Ori Sivan, basat en l’obra dels dramaturgs txecs Jelena Kohout i Pavel Kohout. Música Berry Sakharof. Fotografia Valentin Belonogov. Muntatge Dov Stoyer. Producció Israeli Film Fund (Israel), Paralight Ltd. (Israel), Transfax Film Productions (Israel). Durada 1h25. Festivals i premis Premi del Públic al Festival de Berlín; 6 premis de l’Acadèmia del cinema israelià (d’un total de 9 nominacions); Karlovy Vary: premi especial del jurat.

Repartiment Lucy Dubinchik (Clara Chanov), Halil Elohev (Eddie Tikel), Johnny Peterson (Rosy), Maya Maron (Libby)

Sinopsi Fantasia ambientada en una arraconada ciutat industrial d’Israel. Clara, una noia de 13 anys, membre d’una família russa de caçadors d’óssos, disposa de poders sobrenaturals durant uns dies -poders que du tota la seva ciutat gairebé al caos i a l’anarquia, amb l’escola que s’abranda, mestres que somien de passar nits salvatges amb Edith Piaf, i un terratrèmol que amenaça d’ensorrar-ho tot-; però just quan Clara és a punt que l’elevin a la santedat, ha de triar entre mantenir els seus superpoders o viure un primer amor.

A/I http://clara.israel.net/index78.html

2001 Made in Israel

Director i guionista Ari Folman. Música Berry Sakharof. Fotografia Itzik Portal. Muntatge Dov Stoyer. Gènere Comèdia esbojarrada. Durada 1h53. Festivals i premis 2 premis de l’Acadèmia del cinema israelià (de 13 nominaciosn)

Repartiment Menashe Noy (Eddie Zanzury), Jenya Dodina (Dodo), Jürgen Holtz (Egon Schultz), Sasson Gabai (Perach).

Sinopsi La història de l’últim nazi que queda a la capa de la Terra, lliurat a Israel de resultes d’un tractat de pau amb Síria en un futur no gaire llunyà. Al nazi se li imputen crims de guerra i la trama se centra en dos grups criminals que es proposen matar-lo. Tot en aquest film és una bogeria, irreal i passat de rosca, sense deixar de reflectir la realitat d’ Israel.

2008 Waltz with Bashir

Director i guionista Ari Folman. Música Max Richter. Producció Bridgit Folman Film Gang (Israel), Les Films d’Ici (França), Razor Film Produktion GmbH (Alemanya), Arte France (coproducció, França). Gènere Animació documental. Durada 1h27

Sinopsi Un vespre, en un bar, un vell amic explica al director Ari Forman que té un somni recurrent. Cada nit somia que l’encalcen 26 gossos rabiosos. I cada nit, el mateix nombre de gosos. Parlant, arriben a la conclusió que això té alguna cosa  a veure amb el que, tant l’un com l’altre, van viure com a soldats israelians a la Primera Guerra del Líban, a començament dels vuitanta. Ari, sorprès, se n’adona que tanmateix ell no té cap mena de record d’aquella experiència. Intrigat, se’n va a trobar els antics companys de guerra, ara escampats pertot arreu del món. Vol esbrinar la veritat del que va passar i la seva pròpia veritat. De mica en mica, Ari s’endinsa cada cop més en el misteri i la memòria li comença a quedar estupefacte en recuperar imatges cada cop més surrealistes…

Nota sinòptica 1 Cinta d’animació sobre la massacre de Sabra i Chatila

Nota sinòptica 2 Ari Folman mira desxifrar l’horror de què va ser testimoni el 1982, quan la milícia cristiana va massacrar milers de refugiats palestins. Una nit de setembre de 1982, membres de la milícia cristiana van entrar al camp de refugiats al cor de Beirut i massacraren més de tres mil palestins, mentre els soldats israelians rodejaven la zona. Ari Folman era un d’aquests soldats i, amb el documental d’animació Waltz With Bashir, intenta desxifrar l’horror d’aquella nit.

Més informació [Festival de Canes] [IMDB] [AlloCine] [CommeAuCinema

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!