Sundance 2008: Premieres, el cinema “independent” més comercial

FOTO Colin Farrell, a In Bruges, de Martin McDonagh

“Premieres” es defineix com la secció no competitiva del Festival de Sundance que fa d’aparador de la diversitat del cinema independent contemporani. Ara bé, d’una banda, en la tria de pel·lícules predominen —de llarg— les produïdes als Estats Units respecte les de la resta del món. I, per altre cantó, en aquests films “independents” hi trobem noms com ara Robert De Niro, Bruce Willis, Michael Keaton, Charlize Theron, Dennis Quaid, Colin Farrell, Luke Wilson… o, per exemple, un director com Barry Levinson. El cas és que Sundance entén per “cinema independent” el que es produeix fora dels grans estudis; de manera que les diverses seccións d’aquest certamen de Park City (Utah) fins i tot acullen les pel·lícules de les filials de les “majors”… i la mixtificació acaben sent important! Tanmateix, l’apartat del festival on resulta més discutible tot plegat és precisament la secció “Premieres”, la que aplega un grapat de títols amb més probabilitat d’arribar a casa nostra —ja sigui a festivals i festivalets, o anant a raure al mercat del DVD directament o bé estrenant-se abans en sales de cinema—.

Anant a Vull llegir la resta de l’article: la llista de les pel·lícules de la secció Premiere, amb una fitxa breu de cadascuna, la sinopsi i enllaços que en completen la informació.


Secció Premieres


Assassination of a high school president

Director Brett Simon. Guionistes Tim Calpin, Kevin Jakubowski. Intèrprets Reece Thompson, Bruce Willis, Mischa Barton, Michael Rapaport, Kathryn Morris, Josh Pais. Producció empresa/es dels EUA. Estrena mundial.

Sinopsi Un aprenent de periodista que col·labora amb el diari d’un peculiar institut catòlic, descobreix un complot estrany en què hi ha implicats el delegat de la classe, drogues i un grapat de respostes d’examen robades.

Més informació [IMDB]


Be Kind Rewind / Rebobina, si us plau / Rebobine por favor / Rembobinez, merci !

Director i guionista Michel Gondry. Intèrprets Jack Black, Mos Def, Mia Farrow, Danny Glover. Producció empresa/es dels EUA. Estrena mundial.

Sinopsi Accidentalment, el cos d’un home queda imantat i, sense voler, esborra totes les cintes del video club que mena un amic seu. Per a posar-hi remei, decideixen refer totes les pel·lícules malmeses, incloent-hi Els caçafantasmes / Ghostsbusters, Conduint la senyora Daisy / Driving Miss Daisy i Boyz in the Hood.

Més informació [IMDB] [Tràiler (VO)]


CSNY déjà vu

Director Bernard Shakey (àlies de Neil Young). Guionistes Neil Young, Mike Cerre. Intèrprets David Crosby, Graham Nash, Stephen Stills, Neil Young, Mike Cerre, Stephen Colbert. Producció empresa/es dels EUA. Estrena mundial. Film de cloenda. 

Sinopsi La guerra de l’Iraq és el teló de fons de la gira nord-americana “Freedom of Speech Tour”, de Crosby, Stills, Nash and Young. El ressó sentimental de l’època de revolta contra la Guerra del Vietnam rebroten a mesura que la banda connecta amb el públic d’avui.

Més informació [IMDB] [Fortissimo Films]


The Deal

Director Steven Schachter. Guionistes William H. Macy, Steven Schachter. Intèrprets William H. Macy, Meg Ryan, LL Cool J. Producció empresa/es del Canadà. Estrena mundial.

Sinopsi Un veterà productor de Hollywood, a punt de suïcidar-se, ensarrona una “major” perquè li financiïn una pel·lícula de 100 milions de $, basada en un guió inexistent, protagonitzada per una “star” negre del cinema d’acció que s’ha convertit al judaisme.

Més informació [IMDB]


Death in love

Director i guionista Boaz Yakin. Intèrprets Josh Lucas, Jacqueline Bisset, Adam Brody, Lukas Haas. Producció empresa/es dels EUA. Estrena mundial.

Sinopsi Un solter que ronda els quaranta, tan segur de si mateix com neuròtic, malda per donar un sentit a la seva complicada vida, mentre manté les relacions sexuals a l’ombra de l’experiència que sa mare va viure al camp de concentració.

Més informació
 [IMDB]


Diminished Capacity

Director Terry Kinney. Guionista Sherwood Kiraly. Intèrprets Matthew Broderick, Alan Alda, Virginia Madsen, Dylan Baker. Producció empresa/es dels EUA. Estrena mundial.

Sinopsi Assabentant-se que el seu oncle senil atresora una carta de beisbol de valor incalculable, Cooper s’embarca en un viatge per carretera amb la intenció de vendre-la i així fer calés que aniran molt bé per als darrers anys de vida de l’oncle. Ell i els seus amics queden embolicats en l’estrany món del col·lecionisme de beisbol i de l’amor.

Més informació [IMDB] [Web de Matthew Broderick]


The Escapist

Director Rupert Wyatt. Guionistes Rupert Wyatt i Daniel Hardy. Intèrprets Brian Cox, Joseph Fiennes, Seu Jorge, Damian Lewis. Producció empresa/es d’ Irlanda. Estrena mundial.

Sinopsi Un convicte que du complerts dotze anys de la cadena perpètua vol, de totes totes, fer les paus amb la filla malalta. S’empesca un enginyós pla per escapar-se i recluta una colla de marginats per a tirar-lo endavant.

Més informació [IMDB]


The Great Buck Howard

Director i guionista Sean McGinly. Intèrprets Colin Hanks, John Malkovich, Emily Blunt, Steve Zahn. Producció empresa/es dels EUA. Estrena mundial.

Sinopsi Un noi que ha deixat la carrera de Dret contesta un anunci per ser ajudant personal d’algú i, sense saber-ho, es compromet a treballar per un bel·ligerant mag en hores baixes, que brega per reviscolar la seva carrera. I aquest se l’endú de viatge pertot el país, en un trajecte que ha de significar el retorn d’una vida.

Més informació [IMDB]


The Guitar

Directora Amy Redford. Guionista Amos Poe. Intèrprets Saffron Burrows, Isaach De Bankole, Paz De La Huerta. Producció empresa/es dels EUA. Estrena mundial.

Sinopsi La vida d’una dona fa un tomb quan se li diagnostica una malaltia terminal, l’acomiaden de la  feina i el xicot l’abandona. Havent-li donat dos mesos de vida, es deixa estar de pudències i fer cas a les advertències, per seguir els seus somnis.

Més informació [IMDB] [Sundance Channel entrevista la directora (angl.) ]


Henry Poole is Here

Director Mark Pellington. Guió Albert Torres. Intèrprets Luke Wilson, Radha Mitchell, Cheryl Hines, Adriana Barraza. Producció empresa/es dels EUA. Estrena mundial.

Sinopsi Henry Polle deixa la xicota i el negoci familiar per passar sol els que ell creu que seran darrers dies de la seva vida. Un veí xafarder, però, li troba un “miracle”, que el treu de la soledat i li refà la fe en la vida.

Més informació [IMDB]


In Bruges

Director i guionista Martin McDonagh. Intèrprets Colin Farrell, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes, Clémence Poésy. Producció empresa/es del Regne Unit. Estrena mundial. Film d’inauguració

Sinopsi A dos pinxos de Londres se’ls obliga a passar unes vacances forçades a Bruges (Flandes). Aquest és el relat inquietant i recargolat de com aquest temps a l’exili els surt ben malament.

Més informació [IMDB]  [Film Four Prod. (angl)] [Tràiler (VO)] [Reportatge a Sundance Channel (angl.) ]


Incendiary

Director i guionista Sharon Maguire. Intèrprets Michelle Williams, Ewan McGregor, Matthew MacFadyen. Producció empresa/es del Regne Unit. Estrena mundial.

Sinopsi De resultes d’un dramàtic atac terrorista a Londres, una mare coratjosa fa jocs de mans amb la pena i l’amor.

Més informació [IMDB] [Film Four Prod. (angl)]


The Merry Gentleman

Director Michael Keaton. Guionista Ron Lazzeretti. Intèrprets Kelly Macdonald, Michael Keaton. Producció empresa/es dels EUA. Estrena mundial.

Sinopsi Deixant enrere un matrimoni terrible, en què ha estat víctima de maltractaments, una dona encara jove mira d’encetar una nova vida. Accidentalment, presencia un crim i això la du a establir una curiosa amistat amb un sicari que també està deprimit.

Més informació [IMDB]


A Raisin in the Sun

Director Kenny Leon. Guió Paris Qualles. Intèrprets Sean Combs, Phylicia Rashad, Audra McDonald, Sean Patrick Thomas. Producció empresa/es dels EUA. Estrena mundial.

Sinopsi Als anys cinquanta, una família de raça negra es trasllada a una barriada del sud de Chicago, on han de bregar contra la pobresa, el racisme i els seus propis problemes, escarrassant-se per una vida millor.

Nota
Adaptació de la peça de Lorraine Hansberry, un commovedor retrat dels somnis ajornats.

Més informació [IMDB] [article que esmenta la importància de la peça teatral primigènia]


Savage Grace

Director Tom Kalin. Guionista Howard A. Rodman. Intèrprets Julianne Moore, Stephen Dillane, Eddie Redmayne. Producció d’empreses de Catalunya (A Contraluz), Espanya (Montfort Prod.),  França i EUA. Estrena als EUA

Sinopsi La història real de la bellíssima i carismàtica Barbara Daly, casada amb un home de classe superior: Brooks Baekeland, hereu de la fortuna dels inventors de la baquelita. L’únic fill del matrimoni és un fracàs, als ulls de son pare i, a mesura que el noi es va fent gran i es va lligant cada cop més a la seva solitària mare, es va sembrant la llavor de la tragèdia …

Comentari (meu, ran de la visió del film a Quinzena de Realitzadors, de Canes 2007) Savage Grace, protagonitzada per Julianne Moore, s’ambienta parcialment a Cadaqués i compta amb algunes localitzacions filmades al nostre país. Adaptació d’un best seller, relata el procés real cap a la follia autodestructiva del fill de Barbara Daly, dona de caràcter excèntric i arribada a l’alta societat de mitjan segle XX gràcies al matrimoni amb l’hereu de l’inventor de la baquelita. Emmarat i delerós del pare absent i que el rebutja, el noi creix en el contexte dissolutiu de final dels anys seixanta, sense que la seva pràctica homosexual ni les experiències eròtiques incestuoses no li curin les ferides íntimes. Buscant la transgressió i de conduir la història cap al final tràgic, el director, Tom Kalin, va acumulant situacions cada vegada més extremes, provocant en els espectadors no pas cap angoixa, sinó riallades, per l’excés. Per sort, Julianne Moore troba una nova oportunitat de lluir-se, en els clarobscurs d’aquesta dona que es mou entre la bogeria i el delit de viure, la frustació i les ganes de ser estimada. Al seu costat, el jove actor britànic Eddie Redmayne encarna el fill i, en papers secundaris, trobem Elena Anaya, Unax Ugalde, Belén Rueda, Hugh Dancy i Abel Folk. La producció, força matussera i migrada, redueix “aquell Cadaqués” a un retrat tòpic, des del punt de vista social; mentre que, topogràficament, el limita a un simple pla general del Cap de Creus, una platja rocosa que podria ser de qualsevol lloc rocós i a una vista molt eivissenca -o hel·lènica- d’una paret blanquíssima i assolellada que dóna al mar blavíssim igualment assolellat… Del director de Swoon (1992) i dels videos i curtmetratges que, segons diuen, tenen fama mundial; de l’artista les obres del qual formen part de la col·lecció permanent del Centre George Pompidou i del MOMA… calia esperar-ne més, molt més!

Més informació [IMDB] [Sherlock Films (Esp)]


Sleepwalking

Director Bill Maher. Guió Zac Stanford. Intèrprets Nick Stahl, AnnaSophia Robb, Charlize Theron, Dennis Hopper, Woody Harrelson, Deborrah-Lee Furness. Producció empresa/es dels EUA i el Canadà. Estrena mundial.

Sinopsi Un noi poc dotat per tenir cura de la seva neboda abandonada ha d’assumir-ne la responsabilitat davant la perspectiva de deixar-la en una casa d’acollida.

Més informació [IMDB] [Fotos]


Smart People

Director Noam Murro. Guionista Mark Jude Poirier. Intèrprets Dennis Quaid, Sarah Jessica Parker, Thomas Haden Church, Ellen Page, Ashton Holmes. Producció empresa/es dels EUA. Estrena mundial.

Sinopsi Un esquerp i egocèntric professor de literatura ha alienat el fill i ha convertit la filla en una noia perfecta, sense amics ni amigues. L’home, però, es veu obligat a afrontar de debò la vida, quan inesperadament son germà truca a la porta de casa. 

Més informació [IMDB]


Towelhead (coneguda prèviament com Nothing is Private)

Director i guionista Alan Ball. Intèrprets Aaron Eckhart, Maria Bello, Toni Collette, Summer Bishil. Producció empresa/es dels EUA. Estrena als EUA.

Sinopsi La vida d’una noieta de 13 anys àrab-americana s’il·lumina mentre travessa l’etapa confusa i esfereïdora de l’adolescència i del despertar sexual. Son pare —libanès— viu a Texas; la mare s’està ara amb un altre home que se sent especialment atret per la noieta de 13 anys, la filla.

Més informació [IMDB] [Fotos]


Transsiberian

Director Brad Anderson. Guió Brad Anderson i Will Conroy. Intèrprets Woody Harrelson, Emily Mortimer, Kate Mara, Thomas Kretschmann, Eduardo Noriega, Ben Kingsley. Producció empresa/es d’Espanya i Catalunya (Filmax), Regne Unit i Alemanya. Estrena mundial.

Sinopsi El viatge del Transsiberià de Moscú a la Xina esdevé un trajecte d’engany i crim, des que un matrimoni nord-americà topa amb un misteriós parell de companys de viatge.

Més informació [IMDB] [Fotos]


U2 3D

Directors Catherine Owens, Mark Pellington. Producció empresa/es dels EUA. Estrena als EUA (presentada prèviament, en sessió de mitjanit, al Festival de Canes 2007)

Sinopsi Reportatge en 3-D de la gira dels U2 “Global Vertigo Tour”. Enregistrat a set diferents concerts, utilitza el nombre més gran de càmeres 3-D que mai s’hagi emprat per a un mateix producte.

Més informació [IMDB] [Clips]


The Visitor

Director i guionista Tom McCarthy. Intèrprets Richard Jenkins, Hiam Abbass, Haaz Sleiman, Danai Gurira. Producció empresa/es dels EUA. Estrena als EUA.

Sinopsi Un professor universitari s’embolica en la vida d’un parell de joves immigrants que es troba al seu apartament de Manhattan. Encarats a l’adversitat, aquests estrangers es fan inseparables.

Més informació [IMDB]


What just happened?

Director Barry Levinson. Guionista Art Linson. Intèrprets Robert DeNiro, Bruce Willis, Sean Penn, Catherine Keener, Stanley Tucci, John Turturro. Producció empresa/es dels EUA. Estrena mundial.

Sinopsi Comèdia sobre un productor cinematogràfic que, desesperat, malda per sobreviure a un director boig, un actor pocavergonya, un executiu que no en té ni idea, un agent intermediari bregat i, per acabar d’adobar-ho, la ruptura del seu segon matrimoni…, tot mantenint un xic de dignitat.

Més informació [IMDB


The Year of Getting to Know Us

Director Patrick Sisam. Guionistes Patrick Sisam i Rick Velleu. Intèrprets Jimmy Fallon, Chase Ellison, Lucy Liu, Sharon Stone, Tom Arnold. Producció empresa/es dels EUA. 

Sinopsi Un home que té fòbia a comprometre’s es troba amb son pare, afligit i distanciat, i parlen amb franquesa de la seva infantesa.

Més informació [IMDB]  [Tràiler (VO)]


The Yellow Handkerchief

Director Udayan Prasad. Guionista Erin Dignam. Intèrprets Maria Bello, William Hurt, Eddie Redmayne, Veronica Russell. Producció empresa/es dels EUA. Estrena mundial.

Sinopsi Un convicte que acaba de sortir de la presó i un parell de joves desil·lusionats: tres desconeguts que comparteixen soledat, s’ajuden mútuament, embarcant-se en un viatge per les carreteres de Luoisiana.

Més informació [IMDB]

Afegeix un comentari