Normalitzar el cinema subtitulat

FOTO Coeurs (Assumptes privats en llocs públics), d’Alain Resnais, que havia d’estrenar-se en VOSC

Us recomano totalment la lectura de l’article en què, a Cultura21.Cat i amb grans dosis de sentit comú, Àlex Gutiérrez proposa la normalització del català al cinema subtitulat: VOSC

No és pas la primera vegada que Àlex Gutiérrez es manifesta a favor de la VOSC; però potser és l’ocasió que més encertat el trobo, ja que ha sabut separar clarament la qüestió del cinema doblat de la del subtitulat. Cal ser realistes i, des de la reivindicació indefugible de les versions originals, no podem negar el costum de la majoria dels espectadors de veure les pel·lícules doblades; per la qual cosa, en defensa de la nostra llengua, la reivindicació de la VO no pot ser a costa de la presència del català, també, en el cinema doblat. Àlex Gutiérrez sembla que ja ho veu clar i, en aquest article, fa un pas que em sembla absolutament plausible i necessari: escolti’m, la normalització del català en la VO ha de ser possible! I ho demostra exposant algunes solucions assequibles, del tot assumibles per la Generalitat, pels exhibidors i pels distribuïdors. Em temo, però, que els mateixos prejudicis de la indústria i el comerç cinematogràfic que posen pals a les rodes a la normalització del doblatge, també faran impossible la de la VO. A més, en aquest terreny, l’experiència ens diu que solen esgrimir-se arguments similars als de l’Erasmus, a la Universitat: "hi ha estrangers que no saben el català…". Tanmateix, la proposta de Gutiérrez permetria la doble versió VOSE/VOSC. No sé si fóra ben bé una bona solució —per allò que el català podria acabar sent la llengua dels "displays", per ser llegida més avall, mentre que el castellà et quedaria a la pantalla, si la VOSE no anés també electrònica…—; però segur que obriria fàcilment un camí de justícia i gran valor. Si més no, amb aquest article queda clar que no hi ha excuses que valguin perquè ben aviat no tinguem generalitzada la VOSC.

Per cert, si s’optés pel sistema de "displays", convindria que la Generalitat, la Federació Catalana de cineclubs, els patronats municipals, els mateixos cineclubs i empreses del sector trobessin la manera —ben fàcil de trobar— que el cinema en VO arribés també en VOSC als cineclubs i sales municipals que habitualment en programen.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *