Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

25 de novembre de 2007
2 comentaris

A Rambla de Catalunya ja no es parla català

Aprofitant que aneu a veure ·REC, del lleidatà Jaume Balagueró i del valencià Paco Plaza, completeu la vetllada amb un joc. Es tracta de veure, entre les diverses llengües que se sent parlar a la pel·lícula: quan identifiqueu el català, en quin moment?

Diu el diari Avui que és a Rambla Catalunya, 38, on Paco Plaza i Jaume Balagueró situen l’acció de ·REC. Evidentment, qui els entrevista, de l’ Avui, en cap moment no els pregunta pel "detallet" lingüístic. En canvi, al peu de la fotografia que acompanya l’entrevista, s’afirma: L’estratègia d’aquest film ha estat partir de la realitat pròxima per derivar cap al terror. Així doncs, si s’ha partit de la "realitat pròxima" hem d’arribar a la conclusió que, realment, a Rambla de Catalunya, 38, ja no s’hi deu parlar el català. I com que la cosa no crec que vingui del número de carrer, que no és mala sort, que hagin anat a raure precisament en un edifici excepcional, hauria de concloure que és en aquesta important via barcelonina que ja no es parla en català. Però… jo hi tinc amics i parents catalanoparlants: ai caram!

  1. Acabo d’arribar a casa de veure [REC]. Ja saps que aquí en aquest país els “moderns” no parlen la nostra llengua, no, que en parlen una altra; la nostra llengua la parlen alguns que fan cine rural com el Recha o Gay, però les pel·lícules “comercials”, les “de veritat”, les del cinema negoci, les de la indústria, es fan en espanyol. Ja és trist, ja.

    L’idioma de totes maneres és el menor dels problemes d’aquesta merda que és [REC]. Una pel·lícula feta per i per a estúpids. Des de quan una necessitat de quarentena és motiu per deixar desatesos 2 moribunds? Des de quan un cas policial greu es resol assetjant l’edifici com si estigués pres per terroristes txetxens o okupes del cine Princesa i després per ajudar la parella de guàrdies urbans que hi ha a dins hi entra… un cos d’èlit? una brigada especialitzada dels Mossos? un gran equip sanitari? no! UN PRINGAT amb màscara!! (Que se la treu poc després d’entrar). Per cert la periodista no sé de qui té “permís” per filmar, exactament: dels bombers? Perquè dels propietaris dels diferents pisos (propietat privada) és clar que no, i ja et dic que si algú m’entra a casa a filmar perquè ha demanat permís als bombers enlloc de demanar-m’ho a mi li caurà una denúncia segur. Podem seguir parlant de l’estupidesa dels diàlegs… “Se ha estropeado la lámpara” “ARRÉGLALA!! ARRÉGLALA!!” ostres, sort que m’ho estàs dient a crits, tu, si no no se m’hauria acudit mai aquesta idea! Però no importa: el conjunt està tan mancat d’interès que a la mitja hora (quan se suposa que comencen els “ensurts”, pallassades en realitat) jo ja m’estava preguntant què hauria fet el Vila-Real i si seria el nou líder.

    Si alguna cosa demostra REC és que es pot fer qualsevol merda (bé, Balagueró no ha fet mai res que valgui realment la pena) i si se’n fa la promoció suficient el públic se l’empassarà de forma acrítica. Glup! Cap a dins. I a fer diners. La resta no importa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!