Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

1 d'octubre de 2007
0 comentaris

La ‘txalaparta’ protagonitza el documental d’octubre

Aquest dijous arrenca el cicle mensual del Documental d’octubre, amb la projecció –a diverses ciutats– de Nömadak Tx, de Raúl de la Fuente, en versió original en euskera, castellà, gujerati, hindi, tsaatan, bereber, francès, saharaui, sami, anglès i mongol subtitulada al català. I és que Nömadak Tx té molt de projecte multicultural, a partir de la txalaparta: instrument tradicional basc de percussió, que es toca entre dues persones i la música que en surt no és de cap de les dues, sinó del fet de trobar-se i dialogar.

Nömadak Tx neix del delit dos músics per fer de la txalaparta un punt de trobada, no només entre persones, sinó també entre cultures. Els dos protagonistes viatgen a llocs remots del nostre planeta, a la recerca de diferents sons i veus. Cada trobada és única, una font de sorpreses i experiències extraordinàries.

Per seguir, cliqueu aquí: Vull llegir la resta de l’article.

Igor Otxoa i Harkaitz Martínez de San Vicente Van a la recerca d’allò real, del so quotidià, de la trobada directa. A cavall per Mongòlia, en tren des de Bombai, travessant el desert d’Argèlia o esquiant en els límits del cercle polar àrtic, la txalaparta sona en els escenaris més insospitats, i sentim les veus dels personatges amb què Igor i Harkaitz  es van trobant, des d’un músic mongol a un taxista hindú, d’una cantant sami a una vella saharaui.

A cavall entre la road movie i el documental de creació, Nömadak Tx es presenta com un projecte a contracorrent, un espai per a persones que es resisteixen a perdre la seva veu, en un món cada cop més globalitzat.

Pel que fa a "l’altre documental del mes", el que podem veure només al Verdi, de Barcelona, en segona oportunitat, aquest octubres és:  Hermitage dwellwers de Aliona Van der Horst (18 i 25 d’octubre,  a les 22.30h)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!