Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

5 de setembre de 2007
0 comentaris

Resum del cinema publicat del 29 d’agost al 4 de setembre

Crítiques de l’últim Tarantino, de Fraunlein i dels últims treballs de Julio Medem i d’Imanol Uribe; cròniques i notícies del Festival de Venècia; articles d’opinió que parlen de Fanny Ardant, del conformisme al cinema català, de la llengua en les pel·lícules que es produeixen a Catalunya, la penúria cinèfila a la costa, l’heroi Bruce Willis, aniversari de la mort d’Ingrid Bergman, un nou curt d’Isaki Lacuesta, aquell Hollywood que ja no hi és, informació d’estrenes, el traspàs de José Luís de Vilallonga, Ventura Pons a Toronto, una iniciativa d’Spike Lee a la xarxa, un premi a Alberto Iglesias, l’exposició monegasca a Grace Kelly, cantarelles que tornen… Aquest és part del material que, sobre cinema, s’ha publicat des del 29 d’agost de 2007 al 4 de setembre. He pogut recollir-ne força, però informàticament no puc arribar a tot. De totes maneres, Déu-n’hi-do, com podeu comprovar, clicant aquí: Vull llegir la resta de l’article.

Foto Charlize Theron i Tommy Lee Jones, a In the Valley of Elah, de Paul Haggis.

CRÍTIQUES

Caótica Ana, de Julio Medem. Hipnòtica, ridícula. [Article del 29.08.2007]. Crítica de Judith Vives, publicada a Capgros i penjada al seu bloc Espaiisidor.blogspot.

Death Proof, de Quentin Tarantino. Les dones i els cotxes. Crítica de Carlos Losilla, a l’ Avui del 31.08.2007.

Death Proof, de Quentin Tarantino.Una emoció primària i visceral. Crítica d’ Àngel Quintana, al diari El Punt, de 02.09.2007.

Fraunlein, d’ Andrea Stacka. Cinema de gènere. Crítica de Carlos Losilla, a l’ Avui del 02.09.2007.

La carta esférica, d’ Imanol Uribe. Tan lluny d’ Stevenson. Crítica de Pere Antoni Pons, a l’ Avui del 03.09.2007.

*** 

CRÒNIQUES I NOTÍCIES DE VENÈCIA

29.08.2007. Una Mostra completa. Article en què Elisabet Cabeza avança els principals punts d’interés a priori, de la 64a Mostra de Venècia. A l’ Avui.

29.08.2007. Guerín i Portabella estrenen les seves dues darreres obres a Venècia. El "delegado en Catalunya de Cahiers de Cinema Espáña" destaca, des de les pàgines d’ El Punt,  la participació de quatre films catalans a la Mostra veneciana, de la qual assenyala els aspectes més rellevants..

29.08.2007. Rodrigo Pla arriba al Festival de Venècia amb el film La zona. Un breu a Diari de Girona.

30.08.2007. Expiació de cine. Crònica d’Elisabet Cabeza, a l’ Avui, sobre la primera jornada del Festival de Venècia (Atonement / Expiació de Joe Wright i Rec, de Jaume Balagueró).

30.08.2007. Rec de Jaume Balagueró i Paco Plaza fa estremir amb una trama que tindrà versió americana. A Diari de Girona la tenen pel que oficialment és: una pel·lícula… espanyola que fa por!

31.08.2007. ‘Lust in Translation’ a Venècia. Crònica d’Elisabet Cabeza, a l’ Avui, en què parla de Lust, caution / Luxúria, perill, d’ Ang Lee, i d’ Sleuth, de Kenneth Branagh .

31.08.2007. Ang Lee indaga en les tortuositats més desconegudes de l’ànima humana. Notícia, a Diari de Girona, de la projecció veneciana de Lust, caution / Luxúria, perill, el nou film del director de Brokeback Mountain, Ang Lee.

01.09.2007. Els EUA, al punt de mira. Crònica d’ Elisabet Cabeza, a l’ Avui, en què parla de Redacted, el film sobre els horrors de la guerra de l’ Iraq, que signa Brian De Palma, i parla de Michael Clayton, la denúncia contra les grans empreses nord-americanes, que protagonitza George Clooney, amb direcció de Tony Gilroy.

01.09.2007. Clooney, d´advocat de causes justes a dolent de la pel·lícula a la vida realDiari de Girona es fa ressó d’una polèmica generada a Venècia, entre l’actor i els periodistes, durant la presentació de  Michael Clayton, de Tony Gilroy.

01.09.2007. Igualment amb notícies d’agències, el diari El Punt ha destacat que Clooney il·lumina Venècia; ran de la presència de l’actor al Lido, per a presentar-hi Michael Clayton, de Tony Gilroy.

02.09.2007. Haggis i la veritat incòmoda de l’Iraq. Crònica d’ Elisabet Cabeza, a l’ Avui, totalment centrada en In the Valley of Elah, primera gran ovació a la Mostra d’enguany i que ha dirigit Paul Haggis, el director de Crash i guionista dels darrers Clint Eastwood.

02.09.2007. El drama dels soldats americans a l’Iraq arriba a la mostra de Venècia. Notícia d’agències, congriada pel diari El Punt.

02.09.2007. No és una crònica, sinó un article motivat per la projecció veneciana d’ En la ciudad de Sylvia, de José Luís Guerín.A la recerca de la dona que s’esvaeix. Tres dies abans que es passi al Lido, Àngel Quintana, al seu quinzenal espai de reflexió "El mirall de la ficció" al diari El Punt, comenta la pel·lícula. Per cert, IMPRESCINDIBLE l’entrevista fluvial, d’Imma Merino a José Luís Guerín, que publica Presència número 1853, del 31 d’agost al 6 de setembre de 2007 [Article sense enllaç].

03.09.2007. Allen en clau tràgica. Crònica en què Elisabet Cabeza, a l’ Avui, identifica Cassandra’s Dream, de Woody Allen, amb el títol en castellà, tot i que s’estrenarà en català, i, a part d’aquest film de Woody allen, esclar, parla del que estrenarà l’any que ve, rodat parcialment a Barcelona. La crònica d’aquesta jornada, Cabeza la completa amb l’article Brad Pitt és Jesse James, en el qual, l’esment al protagonista, li dóna peu a parlar de The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, d’Andrew Dominik.

03.09.2007. Pitt ressuscita la llegenda del Jesse James més cruel. Albert Guasch, a El Periódico, també encara a partir de Brad Pitt, el comentari del film The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, d’Andrew Dominik

03.09.2007. Woody Allen elogia Barcelona a Venècia. Recollint la presentació d’ El somni de Cassandra a Venècia –El Punt identifica la pel·lícula amb el títol traduït en català-, també es fan ressó de les seves declaracions sobre el nostre cap i casal. 

03.09.2007. Woody Allen explora la seva visió de la tragèdia a ‘Cassandra’s dream’. Crònica d’Albert Guasch (que identifica la pel·lícula amb el títol original i la traducció al català), a El Periódico.

03.09.2007. «La vida és tremendament tràgica amb moments còmics». Amb aquestes paraules de Woody Allen, Diari de Girona encapçala la notícia de la presentació veneciana de Cassandra’s Dream -així, amb el títol original-.

04.09.2007. Passatge a l’Índia. Crònica d’Elisabet Cabeza, a l’ Avui, sobre The Darjeeling Limited, de Wes Anderson, i del curt del mateix autor que, projectat abans del film, hi té lligam: Hotel Chevalier

04.09.2007. Wes Anderson trasllada a l’Índia més colorista el seu univers excèntric. Crònica d’Albert Guasch, a El Periódico,  sobre The Darjeeling Limited i el curt ja esmentat.

04.09.2007. Loach denuncia a Venècia la «hipocresia» d’Europa amb els immigrants. Notícia breu, al diari El Punt, sobre la projecció d’ It’s a free world, de Ken Loach. També s’hi esmenten -de passada- el film aparentment esbojarrat The Darjeeling Limited, de Wes Anderson, i The sun also rises, del xinès Jiang Wen, centrat en l’art i les emocions.

04.09.2007. Àngel Quintana, jurat FIPRESCI a Venècia. Ho diu com a "safareig", el diari El Punt. Una notícia que ens ha alegrat molt als amics, des que (ja fa setmanes) la sabem; però cal reconèixer que els del diari no diuen que hi ha anat acreditat per Cahiers de Cinéma ESPAÑA (i és que els catalans exportem talent!…)

***

OPINIÓ

29.08.2007. ‘Teorema’ no pot reduir-se a cap interpretació, però en provoca moltes… Pasolini, la destrucció de la burgesia i Fanny Ardant. Imma Merino ha fet cas d’un bon consell i ha tornat a veure Teorema de Pasolini, just quan Fanny Ardant ha desfermat un bon rebombori a Itàlia, en titllar d’heroi el fundador de les Brigades Roges. I de resultes… aquest article a El Punt.

30.08.2007. Cinema català. Cinema conformista. Carta del dia, triada per l’ Avui i que signa Joan M. Martínez.

01.09.2007. Sabatí ‘Quadern de cinema’. 75 anys de la mostra i Fantasmes a la vora del mar. A  l’ Avui, Esteve Riambau emplena la seva habitual plana dels dissabtes amb aquests dos articles.

01.09.2007. Cinèfil de vacances a la costa. Un estiu de cinema. Jordi Roura, a Diari de Girona, ens en fa cinc, de la seva experiència.

03.09.2007. Cap pel·lícula en català a Venècia. La llengua del cinema produït a Catalunya. Carta de Josep Maria López Llaví, publicada al diari El Punt.

04.09.2007. La dèria amb Bruce Willis, a l’ Avui. Bruce Willis com a exemple. Després del vergonyós article de Puigpelat (recordeu Bruce Willis vs Antonioni?), ara és Desclot que esmenta el protagonista de la Jungla 4.0, esclar, amb finalitats diferents: parlar dels "herois de debò".

***

REPORTATGE SOBRE UN AUTOR

Jacques Tati. "Hulot, un caos alliberador" [Article sense enllaç]. Reportatge d’ Imma Merino, amb motiu dels cent anys de Tati. Al número 1853 de Presència, suplement setmanal d’ El Punt, corresponent als dies 31.08.2007 – 06.09.2007.

***

ACTUALITAT

30.08.2007. 25 anys de la mort d’Ingrid Bergman. L’altra Bergman. Article d’ Esteve Riambau, a l’ Avui.

30.08.2007. Hi filma el curtmetratge Marte en la tierra .Huelva acull el rodatge del gironí Isaki Lacuesta. N’informa Diari de Girona.

31.08.2007. Allò que el vent s’ha endut. Hollywood és història. Bernat Salvà, a l’ Avui,  ens descriu la realitat poc glamurosa d’aquesta part de Los Angeles, ara que només un dels set grans estudis hi manté la seu central.

31.08.2007. Estrena de Death Proof. Pur Tarantino. Informació sobre aquest film ‘Grindhouse’, a l’ Avui.

31.08.2007. Amb 62 còpies, Doraemon i el petit dinousaure s´estrena només en versió catalana. Ho publica Diari de Girona.  

31.08.2007. Estrena de La carta esférica. Buscant un tresor amb Uribe i Pérez-Reverte. Informació, a l’ Avui,  sobre aquesta nova pel·lícula d’Imanol Uribe, protagonitzada per Carmelo Gómez i Aitana Sánchez-Gijón, i basada en un llibre de Pérez Reverte.

31.08.2007. Estrena de Wolf Creek. Manual per no perdre’s a Austràlia. Informació d’Andreu Gomila, sobre el film, a l’ Avui.

31.08.2007. Estrena de Quan j’étais chanteur. Depardieu declara l’amor tot cantant. Informació del film de Xavier Giannoli, a l’ Avui.

31.08.2007. Mort de José Luís de Vilallonga. Un gran del segle XX. David Castillo, a l’ Avui, signa l’article, en què no obvia el vessant cinematogràfic del traspassat. A Diari de Girona, se’n fan ressó amb l’article titulat: Mor als 87 anys d´edat el polifacètic biògraf del Rei, José Luis de Vilallonga.  

31.08.2007. Ran de la mort d’Emma Penella. Dos records. Toni Vall, a l’ Avui, comenta que el 33 va recuperar una entrevista de Pablo López a l’actriu madrilenya, en el que considera un pertinent homenatge a Emma Penella i a López, el periodista que l’entrevistà, també desaparegut.

01.09.2007. Amb 2 Days in Paris, de Julie Delpy, i El llibre negre, de Paul Verhoeven, Alatriste opta al Premi del Públic 2007 de la European Film Academy. Un breu a Diari de Girona

01.09.2007. Setembres s’estrena al Truffaut, de Girona. Carles Bosch: "Els interns de les presons estimen com nosaltres". Declaracions que recull Diari de Girona. A l’edició Comarques gironines del diari El Punt, l’estada del documentalista al Truffaut la recullen ( Bosch presenta Septiembres a Girona )amb una senzilla foto acompanyada d’un simple text.

02.09.2007. Ventura Pons porta Barcelona (Un mapa) a Toronto. Un breu, a l’ Avui. Més endavant, en trobem la notícia a Diari de Girona: Ventura Pons serà en el festival de Toronto amb Barcelona (un mapa).

03.09.2007. Spike Lee presenta un festival de cinema per Internet obert a tothom. Un breu, a Diari de Girona.  

03.09.2007. Ressonàncies cinèfiles. Bette Davis i Galileu, aparellats pel jazz. A l’ Avui, Pere Pons parla del trentè aniversari de la The Vienna Art Orchestra.

03.09.2007. 80è aniversari de la primera projecció de Metrópolis, de Fritz Lang. El reflex d’un temps. Borja Vilallonga en signa l’article, que publica Diari de Girona.

04.09.2007. Guardó espanyol. El compositor Alberto Iglesias guanya el "Premio Nacional de Cine". Cristina Savall, a El Periódico, en signa la notícia i té molta cura de no caure en l’error dels seus col·legues de TV3. A TV3, no van matisar que el terme "nacional" era en relació a Espanya i havies d’intuir-ho perquè van esmentar l’ICAA -de manera que el telespectador no avesat, es quedà igual…-. Savall manté -a mi em sembla molt correctament- la denominació del premi en castellà i així no hi ha confusió. El diari ho complementa amb una petita peça titulada: De Medem a Almodóvar. A Diari de Girona, també esquiven l’error de TV3: Alberto Iglesias, autor de la banda sonora de Hable con ella, rep el Premio Nacional.

04.09.2007. Exposició Grace Kelly, a Monaco. Discreta al cinema, elegant entre la reialesa. Peça a l’ Avui, que complementa l’article de Xavier Barral: El mite princesa Grace.

04.09.2007. 4 mesos, 3 setmanes i 2 mesos, de Cristian Mungiu. Un film romanès rebrà el gran premi FIPRESCI de Sant Sebastià. Un despatx d’ Europa Press, que recull Diari de Girona.  

04.09.2007. Una cantarella que torna cada any. L’amenaça de vaga plana sobre Hollywood. Idoya Noain en signa la notícia, a El Periódico.

04.09.2007. No volen que doni mala imatge dels nord-americans d’origen iranià. La comunitat iraniana dels EUA fa canviar el guió del nou film de Harrison Ford. Ho publica Diari de Girona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!