Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

2 de setembre de 2011
0 comentaris

Impartiré la conferència institucional de Roquetes

Enguany se’m preparen uns dies frenètics al voltant de la diada nacional de l’11 de setembre. Divendres dia 9, a les 20 hores, a l’Ajuntament de Roquetes (Baix Ebre), impartiré la conferència institucional d’aquest municipi, la qual cosa em fa moltíssima il·lusió. El títol de la conferència serà La llengua nacional dels Països Catalans. Estic preparant-la a consciència, en la qual faré un repàs de la problemàtica que varen causar els decrets de Nova Planta de 1717 que van donar el tret d’inici a tres segles d’intent d’anihilació de la nostra llengua i la nostra cultura per part de tot un seguit de governs amb mentalitat castellana i castellanitzant que mai no han entès de diversitat de parla i cultura. De Felip V, passant per Franco fins als actuals governs del País Valencià, Aragó i illes Balears, la persecució política de la llengua catalana no ha tingut treva. Sortosament, hi ha hagut una societat civil forta que ha sabut resistir i una fidelitat lingüística intrínseca al poble català que ha portat al desenvolupament d’una literatura riquíssima, que la situaríem entre les dotze més importants del món, la qual cosa és un petit miracle cultural que cal reivindicar tothora i amb tot l’orgull. En  un proper apunt, inclouré paràgrafs significatius de la conferència.
El mateix dia 9, a les 21 hores, al Casal Francesc Llop de Campredó (Baix Ebre), impartiré una nova conferència titolada Campredó en la construcció nacional catalana, en el marc del cicle de xerrades que organitzarem des de l’Òmnium ilercavó. Estic lligant els fets més importants d’un poble menut com Campredó que han posat el gra de sorra en la construcció col·lectiva d’un país, que està format per grans poblacions i per nuclis menuts i que cal reivindicar. L’acte comptarà amb un homenatge a la figura de Josep Oliver de Boteller, comte de Campredó, que va morir en la històrica i fatídica data de l’11 de setembre de 1714, i una lectura per part de tres joves del poema El Fossar de les Moreres de Frederic Pitarra. L’estem preparant a consciència perquè sigui un acte a recordar per la seua emotivitat i significació.
Durant la diada del dia 11, al matí assistirem a la conferència institucional que impartirà l’amiga Dolors Queralt, presidenta d’Òmnium Terres de l’Ebre, a l’ajuntament de Tortosa; mentre que a la tarda se’ns prepara una altra frenètica jornada ja que també he d’impartir a les 18 hores la conferència institucional del Pinell de Brai (Terra Alta), dintre del cicle d’Òmnium, que portarà el nom de Terres de l’Ebre en la construcció nacional catalana. Finalment, a les 20 hores, a Tivenys (Baix Ebre), i conjuntament amb Dolors Queralt, impartirem la xerrada Òmnium en la construcció nacional catalana, en un acte organitzat per l’Associació Camí de Sirga. Aniré donant igualment detalls d’aquestes dos xerrades progressivament en aquest diari personal on line.
Aquests són, doncs, dies de molta preparació i recerca d’informació, així com de reunions contínues amb les diverses persones que participaran als actes, ja que incloem en molts d’ells recitació poètica o records històrics. Paral·lelament, estem preparant la Festa Estellès per al dia 17 de setembre, al restaurant L’Ardiaca de Campredó, en homenatge a Vicent Andrés Estellés, el poeta del poble, fill de Burjassot (L’horta) i un atapeït cicle literari al Correllengua del mes d’octubre.
La represa de la feina laboral l’acompanyo d’un regust a catalanitat, a reivindicació, a llengua catalana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!