Sundance 2007: Hal Hartley, Tom DiCillo, Steve Buscemi, Justin Theroux…

És molt significatiu que Sundance 2007 empaqueti en una secció a part -anomenada Spectrum– , no competitiva, els darrers treballs de cineastes com Hal Hartley, Tom DiCilllo, Steve Buscemi, la malaguanyada Adrienne Shelly i que, al farcell, hi posi també films de Luc Besson i Katsuhiro Otomo. Els organitzadors ho anuncien com un “homenatge a l’abundor de noves veus convincents i a l’esperit creatiu dels cineastes independents“.

La llista de pel·lícules de la secció no competitiva Spectrum, que inclou ficcions i documentals, tant de directors nord-americans com de la resta del món -a Sundance, sempre s’ho miren tot des del prisma ianqui-, la trobareu anant a “Vull llegir la resta de l’article

Recordeu que, en un altre post, he penjat la llista de ficcions que participen  a la competició (a la qual podeu accedir, clicant aquí: Sundance 2007: ficcions en competició); així com també he dedicat un altre post a les pel·lícules de la secció no competitiva “Premieres” que agrupa els títols més fàcilment estrenables, la llista dels quals podeu consultar, clicant aquí: Sundance 2007: estrenes que en veurem. En un tercer article he concentrat tota la informació sobre els documentals a competició: Sundance 2007: documentals a competició

Secció no competitiva Spectrum

Angel-A. Director: Luc Besson. Conte de fades sobre un home a qui la vida ofereix una segona oportunitat quan salva una noia misteriosa, de gran bellesa, que anava a suïcidar-se al riu Sena. Penúltim film que ha dirigit Besson, sis anys després de l’anterior (Joana d’Arc /Jeanne d’Arc) i immediatament abans d’ Arhur i els minimoys / Arthur et les Minimoys -que teòricament havia de significar el comiat com a director-.

Mushishi / Bugmaster. Director: Katsuhiro Otomo. Un metge místic itinerant corre per endinsats territoris del Japó, curant les malalties que, com una plaga, han escampat unes criatures sobrenaturals, els “Mushi”. Adaptació d’un manga famós, basat en una antiga llegenda.

Dark Matter. Director: Chen Shi-zheng. Un dels actors secundaris de Three Times (Hou Hsiao-hsien) debuta com a director de cinema amb aquest rama inspirat en fets real, que entra a fons en el món d’un noi xinès, brillant estudiant d’ Astronomia, els somnis del qual queden totalment desafiats quan arriba als Estats Units per a llicenciar-se. L’actor Ye Liu (protagonista de films com Lan Yu, Balzac i la petita modista xinesa, Purple Butterfly, etc.) encapçala el repartiment, en què identifiquem Aidan Quinn i Meryl Streep.

Dedication. Director: Justin Theroux. Opera prima de Theroux, reconegut especialment com a actor de David Lynch (INLAND EMPIRE, Mulholland Dr.), aquesta comèdia romàntica segueix  un misògin autor de llibres infantils (Billy Crudup) que es veu obligat a treballar amb una il·lustradora (Mandy Moore), perquè s’ha quedat sense el seu  col·laborador habitual i únic amic (Tom Wilkinson).Al repartiment, també: Peter Bogdanovich, Bob Balaban, Dianne Wiest…

Delirious. Director: Tom DiCilio. Un paparazzo d’estar per casa (Steve Buscemi) es fa amic i contracta un jove rodamon (Michael Pitt), que festejarà amb la fama i la fortuna quan s’emboliqui amb una famosa estrella del pop (Alison Lohman), cosa que despertarà la gelosia i les ganes de revenja del paparazzo. Al repartiment, també: Elvis Costello, Minni Driver, Gina Gershon…

The Devil came on horseback. Directors: Annie Sundberg i Ricki Stern. Documental sobre el genocidi a Darfur, Sudan, vist a través d’un antic marine que denuncia els fets en tornar a casa seva.

Expired. Directora: Cecilia Miniucchi. Quan una  solitària i amable vigilant de parquímetres (Samantha Morton)  topa amb un atabalat col·lega, agent de trànsit (Jason Patric), la seva història d’amor es converteix en un maldestre ball d’atraccions i rivalitats. Al repartiment, també: Teri Garr, Illeana Douglas.

Fay Grim. Director Hal Hartley. Recomano anar al web (en anglès) del mateix Hal Hartley ( www.possiblefilms.com ) que ara ens lliura la continuació de Henry Fool, en què Parker Posey és Fay Grim , una mare soltera l’home de la qual (Thomas Jay Ryan) fa set anys que ha desparegut. La CIA malda per convertir-la en esquer i en guia per trobar els quaderns de Henry Fool, en què podria haver-hi informació compremetedora per la seguretat dels Estats Units. Al repartiment, també: Jeff Goldblum, James Urbaniak, Leo Fitzpatrick, Elina Löwensohn, Safron Burrows…

 

 

 

Das Fräulein. Director: Andrea Staka. Fa trenta anys que Ruz va deixar Sèrbia, el seu país, i ara viu a Zurich. Treballa de valent al seu propi restaurant i la vida quotidiana és, per a ella, un simple encadenament de rutines assumides. Això fins que coneix Ana, una noia d’esperit lliure que malda per trobar una vida millor després de la guerra dels Balcans. El món de Ruza s’ensorra, tan laboriosament com se l’havia organitzat. El seu trencament amb el passat se li fa present i va establint amb Ana, uns subtil amistat. Mirjana Karanovic (Grbavica, La vida és un miracle..) encarna Ruza i Marija Skaricic incorpora Ana, en aquest film que es presenta a Sundance amb bandera suïssa.

The Go-Getter. Director: Martin Hynes. Quan se li mor la mare, un noi emprèn un viatge per carretera amb un cotxe robat, per trobar el seu germà desaparegut fa molt de temps. De camí s’adona que hi ha un lligam profund entre el propietari del cotxe i ell mateix. Lou Taylor Pucci (Thumsucker) i Zooey Deschanel encapçalen el repartiment.

The Great World of Sound. Director: Craig Zobel. Un home contesta un anunci per formar-se com a productor discogràfic i s’engresca amb la perspectiva de descobrir nous cantants. Però aviat s’adonarà que la seva nova feina no és ben bé com es pensava.

If I’d Know I Was a Genius. Directora: Dominique Wirtschafter. Un noi afroamericà ens explica la seva vida. Subestimat i mai prou valorat, ell era un geni incomprès, amb un gran coeficient d’intel·ligència i… amb una família problemàtica. La vida li  plantejava seriosos reptes, però se li feia molt difícil d’encaixar enlloc ni amb res. Va trobar la seva autèntica vocació quan el destí li va fer conèixer el professor d’art dramàtic que va adonar-se del seu talent especial i del potencial que tenia per convertir-se en un expecpcional actor. Espera poder aconseguir el somni de convertir-se en actor, tot i que ja pot comptar amb la incredulitat i el menyspreu tant dels amics com de la família.

Interview. Director: Steve Buscemi. Després de discutir-se amb el director del diari, un esblaimat periodista polític (Steve Buscemi) es veu obligat a entrevistar l’estrella més important de les telenovel·les (Sienna Miller).

Low and Behold. Director: Zack Godshall. Un xicot en hores baixes ha signat un contracte com inspector d’asseguranes i arriba a la Nova Orleans arrasada per l’huracà, per atendre les reclamacions dels clients. La destrucció i devastació que veu i amb què conviu aquells dies li canvien radicalment la vida.

La misma luna / The same moon. Directora: Patrícia Riggen. Quan l’àvia se li mor, un noiet mexicà mira de travessar la frontera per anar a trobar la seva mare, que treballa d’escarràs a Los Angeles perquè la família tingui una vida millor.

Miss Navajo. Director: Billy Luther. Documental que explora el paper de la dona i de la tradició a la cultura Navajo, a través d’una noia que es prepara i participa en el concurs de Miss Navajo Nation.

Red Road. Directora: Andrea Arnold. Pel·lícula que va particpar a Canes 2006, sobre la qual podeu llegir el que en vaig escriure, clicant aquí: Cop d’ull a Canes 2006.

Reprise. Director: Joachim Trier. Dos nois d’una vintena d’anys i amics rivalitzen, empesos per les aspiracions literàries i per l’exhuberància juvenil, resisteixen les fiblades de l’amor i els bons i mals moments de les seves carreres.Podem consultar el web de la pel·lícula -en noruec, té opció en anglès-(www.reprisefilm.no).

Save Me. Director: Robert Cary. Amb guió, entre d’altres, de Craig Chester, s’hi explica la història d’un noi (Chad Allen) addicte al sexe i a les drogues, a qui obliguen a seguir una carrera de capellà, en un intent de curar-li “el mal gay”.

Tuli. Director: Auraeus Solito. Relat iniciàtic sobre una noia (Desiree Del valle) d’un poblet filipí que rebutja el matrimoni arreglat que li ha muntat el seu pare (Bembol Roco) borratxo i abusador, s’encara als costums tradicionals i assumeix una altra mena de vida.

The Unforeseen. Directora: Laura Dunn. Documental sobre el desenvolupement a la zona de Barton Spring (Austin, Texas) i la inesperada resposta de la natura amenaçada per l’home.

Waitress. Directora: Adrienne Shelly. Obra pòstuma d’Adrienne Shelly, sobre una cambrera del sud profund dels EUA (Keri Russell) que, embarassada i mal casada,  s’embolica amb un foraster que acaba d’arribar a la ciutat, en un darrer intent de trobar la felicitat. Al repartiment, també: Jeremy Sisto.

Wonders are many. Director. Jon Else. Documental que segueix el procés de creació, el 2005, de l’opera de Peter Sellars i John Adams sobre Robert Oppenheimer i el Projecte Manhattan, alhora que explora la complexitat de com va anar l’aparició de les armes nuclears.

Year of the Fish. Director: David Kaplan. Un contemporani conte de la ventafocs, animat amb rotoscopi i ambientat al “sotaventre” de Chinatown, a Nova York.

 

Afegeix un comentari