Premis BCN de Cinema 2006: angúnia fan

Us recomano que aneu al web dels Premis Barcelona de Cinema 2006 i en mireu la llista de nominacions, clicant aquí: Premis BCN Cinema M’ho he remirat unes quantes vegades, en moments diferents, des que s’han fet públiques les nominacions i, de debò us ho dic: em fan angúnia.

(Per seguir, cal que aneu a "Vull llegir la resta de l’article")

No pas perquè Salvador hi figuri com a pel·lícula destacada -això és una qüestó de gustos, d’opinions, de criteris… que cal respectar totalment i vota qui vota-; tampoc no em provoca malestar el caire gremial que resulta ostensible en aquesta llista, ja que són els gremis professionals els que els organitzen; fins i tot comprenc que sigui molt gran la incoherència d’uns guardons que fan candidats artistes que cinematogràficament no tenen res a veure, a part del fet que es posin al davant o al darrere d’una càmera -com gairebé sempre sol passar en aquesta mena de premis anuals, dels Oscar al Cesar, passant pels Goya, la NBR, etc.-

No he sabut trobar el reglament d’aquests premis i, per tant, el fet que no hi siguin dues de les millors pel·lícules catalanes, Ficció, de Cesc Gay, i Dies d’agost, de Marc Recha, he de pensar que és perquè es van estrenar després de les data límit per poder-hi optar. O potser hi ha alguna altra causa, que desconec; però, en no haver pogut llegir-ne el reglament, m’ho he d’afigurar.

Les pel·lícules estrenades en VO catalana van nominades al final, just per davant de les TVmovies -que, per cert, em sembla que donen de menjar a una part dels gremis- i, atenció, tot just és una novetat d’enguany

El simple fet d’esmentar el Tirant lo blanc, de Vicente Aranda, em sembla que desacredita la convocatòria d’aquests premis. Ara bé, destacar-ne la direcció artística esdevé una declaració de principis: el talent que es reconeix deu ser el d’haver fet el que s’ha pogut amb la misèria conceptual de la producció en què Josep Rosell ha hagut de treballar. Pel que fa a l’altra categoria, la de la fotografia, no en discuteixo el criteri, però  remarco l’absoluta convencionalitat i fins postalisme rònec que hi va practicar, en aquesta ocasió, José Luís Alcaine.

En l’apartat interpretatiu, em semblava haver entès que Catalunya i Barcelona en particular eren un bressol de bons actors i actrius. Pel que es veu, hauríem de començar a tancar escoles i instituts d’interpretació o potenciar-hi l’especialitat de cinema. Em temo que el provincianisme dels que han votat queda ben al descobert, en aquest apartat; o bé és que el cinema té molt poc en compte els actors i les actrius d’aquí a l’hora de treballar i la provinciana obsessió dels productors i cineastes pel mercat espanyol és la que es fa evident. 

Fem un exercici: agafem totes les nominacions juntes i… què en queda, llevat d’alguna excepció claríssima (com és el cas, per raons diverses, de títols com Salvador, Honor de cavalleria, La casa de mi abuela, Aguaviva…-per cert, la majoria d’aquestes excepcions, de producció ben atípica-)? Com han anat d’èxit de públic al seu mercat espanyol, aquests productes? Quin prestigi han assolit? Quines possibilitats tenen fora de les fronteres espanyoles? Signifiquen res, en cap sentit positiu, a part que alguns professional hagin pogut treballr -com ho haurien pogut fer amb productes millors-?

Tot mirant la llista de nominats, me n’adono que la publicitat cinematogràfica que es passa per TV3 menteix o hi ha productors que juguen brut amb els títols. Encara no entenc per què a TV3 es passa un anunci en què se’ns fa saber que ells donen suport al cinema català i desfilen per la pantalla títols com "Jo sóc la Juani", "Deu ser que ningú no és perfecte"…, quan aquestes pel·lícules s’han estrenat a acasa nostra amb els títols en castellà. I efectivament, els títols són en castellà a la llista de nominats. Ja sabeu que jo opino i plantejo sobre els títols de les pel·lícules (podeu recuperar l’article "Com es diuen les pel·lícules?, clicant aquí: article), però retrec aquesta contradicció perquè algú no no juga net amb nosaltres, els catalans que amb els nostres impostos paguem les produccions i les publicitats institucionals. Que no ens vulguin prendre el pèl, si més no!

Nota: a la llista de nominacions, he posat el títol d’acord amb el que consta a l’apartat del web dels "Premis BCN de Cinema 2006" que detalla les pel·lícules que hi participen: pel·lícules participants , que, com podeu comprovar, en posa alguns en català que són en castellà a la llista oficial de nominacions.

Imprimir

Millor pel·lícula

1- EL TRIUNFO  produïda per Castelao Producciones S.A. i Public Special Events S.L.
2- SALVADOR  produïda per Mediaproducción S.L
3- LA TEVA VIDA EN 65 MINUTS  produïda per Messidor Films.

Millor director
1- Mireia Ros (EL TRIUNFO)
2- Manuel Huerga (SALVADOR)
3- María Ripoll (LA TEVA VIDA EN 65 MINUTS)
4- Bigas Luna (YO SOY LA JUANI)

Millor director novell

1- Sílvia Quer (FEBRER)
2- Albert Serra (HONOR DE CAVALLERÍA)
3- Carlos Martín Ferrera (ZULO)

Millor guió

1- Jo Sol (EL TAXISTA FUL)
2- Lluís Arcarazo (SALVADOR)
3- Albert Espinosa (LA TEVA VIDA EN 65 MINUTS)
4- Albert Espinosa (VA A SER QUE NADIE ES PERFECTO)

Millor fotografia
1- David Omedes (SALVADOR)
2- José Luis Alcaine (TIRANT LO BLANC)
3- Albert Pascual (YO SOY LA JUANI)

Millor muntatge
1- Domi Parra (LA LEYENDA DEL TIEMPO)
2- Aixalà, Santy Borricón (SALVADOR)
3- Jaume Martí (YO SOY LA JUANI)

Millor música
1- Johnny Taradellas (EL TRIUNFO)
2- Lluís Llach (SALVADOR)
3- Diversos artistes seleccionats per a Maria Ripoll (You? de Unusual Life, ? Flight!? de Windsor for the Derby, ? Canción sin título? de Decora, ? In between days? de Dan Matz, ? Goalkeeper? de Gallygows, ? The Dark of garage? de South San Gabriel, ?Devils fighting inside me? de Sesamo, ? charred Resentment ? de South San Gabriel. ? Golden rays from the sun? Sesamo, ? Waves Rolling? Snowglobe, ? Dreamworks? Snowglobe, ? Sunday morning aereal tour? sesamo. ? The nothing?, ? Patience? de Micah P. Hinson, ? Idle in idlewild? de Parker and lily. ? Don´t save us from the flames? de M83, ? La bambola ? de Cini/Migliacci/Zambrini/ Martinezro. ? In between days ? de Robert Smith and The Obligations. (LA TEVA VIDA EN 65 MINUTS)

Millor direcció artística1- Llorenç Miquel (EL TRIUNFO)
2- Antxón Gómez (SALVADOR)
3- Josep Rosell (TIRANT LO BLANC)

Millor interpretació masculina1- Pepe Rovira (EL TAXISTA FUL)
2- Juan Diego   (EL TRIUNFO)
3- Daniel Brühl (SALVADOR)

Millor interpretació femenina1- Ana Fernández (SIN TI)
2- Tamara Arias (LA TEVA VIDA EN 65 MINUTS)
3- Verónica Echegui (YO SOY LA JUANI)

Millor pel·lícula documental

1- AGUAVIVA  (Ariadna Pujol)
2- CINEASTES EN ACCIÓ (Carlos Benpar)
3- LA CASA DE MI ABUELA (Adán Aliaga)

Millor pel·lícula en V.O. catalana
1- ANIMALS FERITS produïda per Els films de la rambla, S.A
2- CINEASTAS EN ACCIÓ produïda per  Producciones kilimandjaro, SL
3- FEBRER produïda per La productora vídeo-comunicació, SA.
4- HONOR DE CAVALLERIA produïda per Andergraun films, SL; Notro films, SL; Eddie saeta, SA .

Millor tvmovie
1- COSES QUE PASSEN (Sílvia Munt)
2- CHAPAPOTE O NO (Ferran Llagostera)
3- T?AGRADA HITCHCOCK?  (Dario Argento)

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *