Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

29 de novembre de 2015
0 comentaris

Altres veus: “Paulina” (La Patota), de Santiago Mitre

Una referència a crítiques i comentaris publicats en català sobre Paulina (La Patota), de Santiago Mitre, estrenada ja a la nostra cartellera.

Es tracta de crítiques o articles publicats a diferents mitjans ran de l’estrena de la pel·lícula a bona part de la nostra cartellera. Resums o fragments del que han escrit els autors, amb la intenció de recollir-ne aportacions a la reflexió, tot reivindicant el paper de la crítica cinematogràfica. Per descomptat que, de les crítiques, cal llegir-ne l’original i completes i, per això, quan ho permet el mitjà on ha estat publicada, en poso l’enllaç.

Eulàlia Iglesias, Paulina, Time Out Barcelona, 27.11.2015: (..) un film polític que s’endinsa en les inèrcies i contradiccions de les militàncies (..) Mitre capgira les dinàmiques reaccionàries del ‘rape&revenge’ en un vibrant melodrama polític sobre una dona, enfrontada a les pròpies paradoxes, que opta per no seguir les rutines d’un sistema que no empara tothom d’igual manera.

Àngel Quintana, La crisi de la democràcia, diari El Punt Avui, 29.11.2015: (..) A partir de la violació, Paulina no planteja la clàssica història de venjança, sinó que estableix un debat polític sobre com l’educació democràtica és inexistent en determinades zones de l’Amèrica Llatina (..) És possible defensar-se amb unes institucions que no han assumit els valors fonamentals dels drets humans? És possible callar? Com es pot jutjar la culpabilitat davant d’una situació de desequilibri social? El cas individual esdevé el punt de partida d’una reflexió col·lectiva.

Quim Casas, Ambigüitat amb matisos, diari El Periódico, 27.11.2015: (..) estudi d’un comportament individual amb matisos deliberadament ambigus. (..) Dolores Fonzi (..) es carrega sobre les espatlles el pes brutal, i controvertit, d’aquesta història que tracta de violència i drets socials en què està en joc una violació i una presa de decisions dràstiques.

Lluís Bonet Mojica, Servir-se a un o als altres, diari La Vanguardia, 27.11.2015: (..) Lliurar-se als altres [la protagonista] sembla redimir-la de les contradiccions que li creen mala consciència. La seva nova residència és un volcà en erupció, on misèria i violència propicien situacions dramàtiques. Ella mateixa ho patirà a les seves pròpies carns, ja que es veurà en una situació límit (..) Potser Paulina busca redimir les seves mancances interiors. No era una pel·lícula fàcil de realitzar. Caure en el drama efectista semblava inevitable. Tot i això, aquesta pel·lícula ofereix diverses lectures (..) Pel·lícula inspirada (..) La recreació del personatge [que fa Dolores Fonzi] resulta portentosa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!