Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

20 de novembre de 2015
0 comentaris

Altres veus: “8 cognoms catalans”, d’Emílio Martínez-Lázaro

Una referència a crítiques i comentaris publicats en català sobre 8 cognoms catalans, d’Emílio Martínez-Lázaro, estrenada ja a la nostra cartellera.

Es tracta de crítiques o articles publicats a diferents mitjans ran de l’estrena de la pel·lícula a bona part de la nostra cartellera. Resums o fragments del que han escrit els autors, amb la intenció de recollir-ne aportacions a la reflexió, tot reivindicant el paper de la crítica cinematogràfica. Per descomptat que, de les crítiques, cal llegir-ne l’original i completes i, per això, quan ho permet el mitjà on ha estat publicada, en poso l’enllaç.

Àngel Quintana, La ‘performance’ catalana, diari El Punt Avui, 20.11.2015: (..) els tòpics elementals pràcticament no hi surten. Els vells tòpics són substituïts per uns altres que tenen a veure amb l’actualitat i amb les construccions fetes per la “caverna” mediàtica respecte a Catalunya (..) És tan espanyola com les tertúlies de Tele-5, la cadena productora del film (..) La pel·lícula redueix l’independentisme en una construcció establerta des d’un “nacionalisme eixelebrat” i acaba constatant que davant la follia catalana hi ha el seny espanyol (..) La farsa és tan poc consistent i tan feble que ha perdut tota la gràcia. Probablement algú argumentarà que mentre que els bascos podien riure d’ells mateixos, els catalans no tenim sentit de l’humor. La culpa no és nostra, sinó dels que han construït una pel·lícula ortopèdica, amb una posada en escena gens inspirada i amb uns secundaris sense cap gràcia (..)

Joan Pons, Ocho apellidos catalanes, diari Ara, 20.11.2015: (..) Pons, de Joan: el crític a qui havia agradat “Ocho apellidos vascos” (tòpica, però també àgil) i a qui l’ha horroritzat aquesta fotocòpia mandrosa i descolorida de la primera.

Josep Lambies, 8 coses que penso de “Ocho apellidos catalanes”, Time Out Barcelona, 20.11.2015: (..) us adverteixo: vaig detestar ‘Ocho apellidos vascos’ (..) Una ofensa a la comèdia clàssica (..) La boda es planteja com una gran farsa, tipus ‘Bienvenido Mr. Marshall’, amb el mateix esperit festiu que pugui tenir una bleda bullida. Acabarem d’aplanar el territori amb un altre referent, ‘Goodbye Lenin’ (..) Els acudits no són graciosos (..) El guió, en canvi, és la cosa més forçada i tova que m’he hagut d’empassar en temps (..) L’estúpida paròdia del ‘hipster’ (..) Les proves em porten a creure que ‘Ocho apellidos catalanes’ és un producte amb finalitats alimentàries, per fer caixa. I que a ningú no li ha sortit del cor (..) El número de Karra Elejalde queda deslluït (..) Em reafirmo: tele barata.

Olga Pereda, Pèrdua de frescor, diari El Periódico, 20.11.2015: (..) La mala notícia és que prima el (previsible) embolic romàntic sobre la sàtira dels nacionalismes (..) El guió no només està mancat de la frescor de la primera part, sinó també de la transgressió política que suposava, per exemple, burlar-se de la “kale borroka”. A més, ¿per què ens hem d’enganyar? Potser és que els tòpics sobre els bascos són més graciosos que els tòpics sobre els catalans (..) S’agraeixen les pulles a la fuga de capitals a Andorra. I també a la violència dels Mossos d’Esquadra. Però no són suficients per aixecar una comèdia on l’únic que brilla i fa riure és Karra Elejalde, el pare de la núvia i la quinta essència del basquisme.

Carlos Boyero, Ocho apellidos catalanes, diari El País, 20.11.2015: (..) a mi em sembla encara més intranscendent que la primera. Tinc la sensació que el guió s’ha escrit amb massa pressa, la fórmula funciona pitjor en aquest independentista poble gironí que en la geografia i idiosincràsia basca, si en l’anterior em vaig avorrir moderadament en la continuació de la sèrie el meu tedi és notable (..) Desmitificar els nacionalismes i saber riure’s dels tòpics i de conviccions pròpies o alienes, tan populars com tragicòmiques, és un exercici terapèutic. El que ja no tinc clar és si seré testimoni de la continuació d’aquests amors problemàtics i castissos en “Ocho apellidos gallegos” o “Ocho apellidos castellanos”.Crec que el filó ja s’ha esgotat (..)

FOTO: © Universal Pictures

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!