Sorrentino i Lanthimos, els preferits de l’acadèmia europea

Avui, 7 de novembre de 2015, al marc del Festival de Cinema Europeu de Sevilla, s’han fet públiques les principals nominacions dels EFA (European Film Awards).

Els premis de l’acadèmia europea del cinema tenen algunes peculiaritats, com ara que, d’algunes categories ja se’n saben els guanyadors, designats per un comitè, i de les altres són de les que han de votar els acadèmics. Així, per exemple, La joventut (La Giovinezza | Youth | La juventud), de Paolo Sorrentino ha congriat 5 nominacions (Pel·lícula, Direcció, Actor -Michael Caine-, Actriu -Rachel Weisz- i Guió), que haurà de defensar cara a la gala de lliurament dels premis, que tindrà lloc a Berlín el 12 de desembre a Berlín. En canvi, The Lobster, de Yorgos Lanthimos, compta ja amb un guardó segur (Vestuari) i 4 nominacions amb què haurà de bregar: Pel·lícula, Direcció, Actor -Colin Farrell- i Guió. I 4 són les catgeories a què també aspira Un colom s’assegué en una branca a reflexionar sobre l’existència (En duva satt på en gren och funderade på tillvaron | A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence), de Roy Anderson, que haurà de lluitar perquè es converteixin en premi: Pel·lícula, Comèdia, Direcció i Guió.

Si els dos primers títols esmentats van ser presentats a Canes 2015, el tercer va guanyar el Lleó d’Or de Venècia 2014 i els dos films empatats a 3 nominacions, tots dos es van estrenar a la Berlinale 2015: Victoria, de Sebastian Schipper, i 45 Years, d’Andrew Haigh.

Charlotte Rampling, que amb Tom Courtenay, estan nominats com a millors intèrprets per 45 Years, també rebrà el Premi Honorífic pel conjunt de la seva carrera, igual que l’actor austríac Christoph Waltz.

La coincidència en el calendari amb les nominacions als BIFA, fa que en destaquin els títols i artistes remarcats en una i altra convocatòria. És el cas, evidentment, de The Lobster, de Yorgos Lanthimos, la importància que donen uns i altres a 45 Years, d’Andrew Haigh, o a Ex Machina, d’Alex Garland -que als EFA ha aconseguit 2 nominacions (Actriu -Alicia Kikander- i Guió)- o dels documentals Amy, d’Asif Kapadia i A Syrian Love Story, d’Elhum Shakerifar i Sean McAllister, també presents en ambdúes competicions.

Le tout Nouveau Testament (Le tout Nouveau Testament | The Brand New Testament), de Jaco Van Dormael, ja compta amb un guardó EFA (Disseny de Producció) i aspira a guanyar el de Millor Comèdia. Com 2 nominacions tenen Mia Madre (Mia Madre | My Mother), de Nanni Moretti -Direcció, Actriu (Marguerita Buy)-; Mustang, de Deniz Gamze Ergüven -Pel·lícula, Opera Prima-, i Goodnight Mommy, de Severin Fiala i Veronika Franz -de fet ja té 1 EFA (Fotografia) i haurà de bergar en 1 categoria, Opera Prima-.

Les nominacions als EFA 2015: Nominations for EFA 2015.

FOTO: La Joventut, de Paolo Sorrentino (© Gianni FIORITO).

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *