Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

9 de maig de 2015
0 comentaris

“Sicario”, de Denis Villeneuve (Canes 2015 · Competició)

Fitxa de Sicario (Sicario)

Direcció: Denis Villeneuve. GuióTaylor Sheridan. Producció: nord-americana. Durada: 2h01.

Sicario(2)Repartiment: Emily Blunt (Kate Macy), Jon Bernthal (Ted), Josh Brolin (Matt), Benicio Del Toro (Alejandro), Jeffrey Donovan (Steve Forsing).

Sinopsi: Una jove agent de l’FBI (Emily Blunt) s’incorpora a una missió secreta de la CIA que pretén acabar amb el cap d’un cartel mexicà. Aquesta experiència li posa els valors ètics i morals contra les cordes.

Vídeos: Tràiler VO | Vídeos al web Festival de Canes.

Vendes internacionals: pendent. Distribuïdores: Metropolitan Filmexport. Data d’estrena: mercat espanyol, dd.mm.aaaa; mercat francès, dd.mm.aaaa. Més informació: Facebook oficial | Imdb | AlloCiné.

728x90-1Competició: Sicario

Altres festivals: Festivals. Reconeixements: Premis i nominacions.

Apunts en aquest blog: Primeres reaccions i revista de premsa Canes 2015.

Enemy (Foto director) 2610DirectorDenis Villeneuve (03.10.1967; Gentilly, Trois-Rivières, el Quebec). Estudia ciències al CÉGEP i Cinema a la Universitat del Quebec, a Mont-real. Amb reportatges audaços, participa a l’anomenada Course Europe-Asie 1990-91, de Radio Canadà, i hi guanya el primer premi, que li permet de dirigir vint curtmetratges, amb què guanya una notable experiència. Realitza nombrosos vídeo-clips, sovint guardonats, entre els quals els d’ “Ensorcelée“, de Daniel Bélanger; “Querer“, del Cirque du Soleil, i “Tout simplement jaloux”, de Beau Dommage. També dirigeix força films publicitaris, un concert documental sobre Richard Seguin i el curt Rew ffwd (1994), Premi Especial del Jurat al Festival de Locarno -sobre el multiculturalisme, rodat a Jamaica, explica la història d’un fotògraf entrampat en un barri perillós en espatllar-se-li el vehicle, descobrint una realitat que li canviarà per sempre la seva carrera fotogràfica-. El mateix 1994, publica l’impressionista diari de viatge Voyage en Jamaïque : d’un scaphandrier au casque qui fuit par cent brasses de profondeur. En la diversitat de la seva acció, acompanya el cineasta Pierre Perrault al Grand Nord, en la realització de Cornouailles (1996).

Maelström_dir_01A la Quinzena dels Realitzadors de Canes de 1997, es presenta -i guanya el premi internacional dels Cinemes d’Art i Assaig- Cosmos, film col·lectiu, un dels episodis del qual -Le Technétium- l’ha escrit i dirigit Denis Villeneuve. I el 1998 debuta en el llargmetratge, amb Un 32 d’agost a la Terra  -Un Certain Regard, de Canes-, relat del viatge que emprenen, al desert de sal de Salt Lake City, una dona que vol un fill per experimental un tomb vital i l’home que l’hi ha d’engendrar, secretament enamorat d’ella. El 2000 presenta Maelström, cinta que revela internacionalment l’actriu Marie-Josée Croze, en el paper d’una reeixida dona de vint-i-cinc anys que, un vespre, fereix mortalment un home amb el cotxe i fuig del lloc de l’accident, però la mala Polytechnique_dir_01@WildBunchconsciència la du posteriorment a voler saber com va acabar la seva víctima, cosa que la porta a conèixer-ne el fill, guapo i taciturn, amb qui comença una història d’amor. Tarda 9 anys, Villeneuve, a presentar un nou llargmetratge, però entremig realitza alguns curts, entre els quals l’estrany Next Floor, premiat a la Setmana de la Crítica de Canes -en un banquet opulent i luxós, 11 convidats servits per una horda de criats molt atents participen en un ritual amb tot el caire de carnatge gastronòmic… conformen un univers absurd i  grotesc en què un seguit d’esdeveniments sacsejaran la litúrgia d’aquesta simfonia de l’abundància-. Finalment, a la Quinzena de 2009 presenta Polytechnique, que, a l’ombra d’Elephant, de Gus Van Sant, evoca la matança d’alumnes en una escola politècnica del Quebec el 06.12.1989, mitjançant el testimoni de dos supervivents. I l’any següent, Denis Villeneuve fa el gran salt, amb Incendis, esplèndida adaptació ZPUB_Incendis_dir_01_HapinnessDistcinematogràfica de la peça epònima de Wajdi Mouawad, sobre la petja pregona de la intol·lerància, tot resseguint la recerca del autèntics origens a l’Orient Mitjà per part d’un parell de germans del Quebec, la mare dels quals, en morir, els ha obert la porta a un passat que desconeixien. A cavall d’aquest èxit, el cineasta quebequès es passa a l’idioma anglès i encadena un parell de thrillers protagonitzats per Jake Gyllenhaal (per cert, membre del Jurat de Canes 2015): Enemy (2013) i Presoners (2013). Al primer, Gyllenhaal és un professor de vida monòtona fins el dia que topa amb un actor sense importància que és igual que ell, talment un fantasma; al segon, és el detectiu que deté al presumpte segrestador de la filla d’un pare (Hugh Jackman) que acaba havent d’agafar-se la justícia pel seu compte. Poc abans d’anunciar-se la selecció de Sicario al Festival de Canes, s’ha sabut que Denis Villeneuve dirigirà el nou projecte sobre Blade Runner.

"Incendies" Portraits - 2010 Toronto International Film FestivalExtracte de filmografia i reconeixements:  Un 32 d’agost a la Terra (1998) -seleccionat a Un Certain Regard del Festival de Canes i a 35 festivals internacionals-| Maelström (2000) -seleccionat a Panorama de la Berlinale, Toronto, Valladolid Sundance, Karlovy Vary..; multipremiada i polinominada als premis anuals canadencs, quebequesos…- | Polytechnique (2009) -seleccionat a la Quinzena dels Realitzadors de Canes– | Incendis (2010) –Jornades dels Autors – Venècia 2010 → Menció “27 volte cinema” del jurat jove; Toronto 2010 · Special PresentationsPremi Millor Film “Canadenc”; Valladolid 2010Premi Millor Guió, Premi de la Joventut, Premi del Públic– | Enemy (2013) -Secció Oficial del Festival de Sant Sebastià, Secció Oficial Fantàstics Especial del Festival de Sitges; seleccionada a Toronto, Palm Springs, Rotterdam; multipremiada i polinominada al Canadà i el Quebec- | Presoners (2013) -projecció especial al Festival de Sant Sebastià; seleccionada a Telluride, Toronto; 1 nominació a l’Oscar; Premi al Millor Repartiment als NBFRA; nominada als premis anuals de diverses associacions de crítics- | Sicario (2015) | seqüela de Blade Runner (?).

Fotos de capçalera i de l’apunt: Sicario. Fotos del director: Denis Villeneuve.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!