Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

20 d'abril de 2015
0 comentaris

Canes 2015: la Setmana de la Crítica

Del 14 al 22 de mai de 2015 es desenvoluparà a Canes la 54a Setmana de la Crítica, la més veterana de les seccions paral·leles, o, per ser més exactes en llenguatge d’avui en dia, la més antiga de les manifestacions “off” Festival de Canes.

Vuit dies durant els quals es projectaran 11 primers o segons llargmetratges dels seus respectius autors (7 en competició i 4 en sessions especials) i 10 curtmetratges, amb voluntat de trobar aire fresc al panorama cinematogràfic mundial. Al marc de la Setmana de la Crítica també es projecten 4 curtmetratges prèviament presentats al Festival Internacional del Film de Morelia.

Canes 2015: La Setmana de la Crítica.

Sessions Especials de la Setmana de la Crítica.

ANARCHISTS (The) - Still 1Les anarchistes. Direcció: Elie WAJEMAN. Guió: Gaëlle Macé, Elie Wajeman. Producció: francesa. Durada: 1h35. Repartiment: Tahar Rahim (caporal Jean Albertini), Adèle Exarchopoulos (Judith), Swann Arlaud, Guillaume Gouix, Cédric Kahn. Sinopsi: París, 1899. El caporal Jean Albertini (Tahar Rahim), orfe d’origen humil, queda escollit perquè s’infiltri en un grup anarquista. Per ell, és una oportunitat per pujar a l’escalafó. Tanmateix, es veu obligat a contemporitzar tothora i cada cop es troba més dividit. D’una banda, va lliurant els informes incriminatoris d’intel·ligència al seu superior, Gaspar. Per altre cantó, es va notant cada cop més vinculat afectivament amb aquells anarquistes; especialment, se sent atret per Judith (Adèle Exarchopoulos), nòvia del líder. En aquestes, que apareixen els Austríacs i proposen al grup de realitzar una acció armada. Els esdeveniments es produeixen a gran velocitat i, dividit entre el deure i el cor, en Jean haurà de decantar la seva lleialtat… Vendes internacionals: Wild Bunch. Distribuïdores: Mars Dist. Més informació: Imdb | AlloCiné | Unifrance | Productora*. Notes: Segon llargmetratge d’Elie Wajeman, després d’Alyah, “opera prima” presentada a la Quinzena 2012 | Estrena mundial | Film d’inauguració de la 54a Setmana de la Crítica de Canes. FOTO: Wild Bunch.

CoinLockerGirl_54SC (1)Coin Locker Girl. Direcció: HAN Jun-hee. Producció: sud-coreana. Durada: 1h54. Intèrprets: Kim Hye-soo, Kim Ko-eun. Sinopsi: En nàixer, abandonen Il-young a la consigna d’una estació de metro. Vuit anys més tard, la venen a una dona que es fa dir “Mare” i que se les campa per Chinatown. La Mare fa treballar tota una colla de marrecs com Il-Young: està disposada a tot per fer calés. Il-young, per la seva banda, aviat se li converteix en el millor actiu i alhora, la nena la veu com la seva única família. Tanmateix, un dia Il-Young ha d’anar a cobrar diners a una sèrie d’homes endeutats i coneix Suk-hyun, que la tracta com ningú no ho havia fet fins ara. Suk-hyun fa descobrir a Il-young un món càlid i acollidor, molt diferent de Chinatown. Vendes internacionals: CJ Entertainment. Més informació: Imdb | AlloCiné. Notes: Primer llargmetratge de Han Jun-hee | Estrena mundial. FOTO: gentilesa de la Setmana de la Crítica.

ElsDosAmics_Imatge_provisional_IndieSalesEls dos amics (Les deux amis | The Two Friends). Direcció: Louis GARREL. Guió: Louis Garrel, Christophe Honoré; adaptació lliure de la peça teatral Caprices de Marianne, d’Alfred de Musset. Producció: francesa. Durada: 1h40. Repartiment: Golshifteh Farahani (Mona), Louis Garrel (Abel), Vincent Macaigne (Vincent). Sinopsi: En Vicente (Vincent Macaigne) ha conegut la Mona (Golshifteh Farahani) tot just fa una setmana però se n’ha enamorat completament. Ell fa d’extra al cinema i ella ven entrepans en una estació de tren de París. Però la Mona té un secret: va cada nit a dormir a la presó. En Vincent no entén les intencions de la noia i demana al seu únic amic, l’Abel (Louis Garrel), que l’ajudi… Vendes internacionals: Indie Sales. Distribuïdores: Ad VitamMés informació: Imdb | AlloCiné | Unifrance | Productora*. Notes: Primer llargmetratge dirigit per l’actor Louis Garrel, després del curt Mes copains (Quinzena de 2008), el migmetratge Petit tailleur (Quinzena de 2010) i el curt La règle de trois (Premi Jean Vigo 2012) | Estrena mundial. FOTO: Indie Sales.

VIE-GRANDLa vie en grand (La vie en grand | Learn by Heart). Direcció: Mathieu VADEPIED. Guió: Mathieu Vadepied, Olivier Demangel i Vincent Poymiro. Producció: francesa. Durada: 1h33. Intèrprets: Alamine Touré, Ali Bidanessy, Guillaume Gouix, Joséphine De Meaux, Léontina Fall, Adama Camara, Aristide Tarnagda, Bakary Dramé, Kévin Wamo, Olivier Desautel. Sinopsi: L’Adama és un adolescent de 14 anys. Viu amb la mare en un pis de dues habitacions a Bondy, als afores de París. Tot i ser un alumne prometedor, fracassa a l’escola. De resultes d’un fet inesperat, capgira la situació amb Mamadou, més jove que ell. Nota sinòptica: còmic relat iniciàtic de dos marrecs, entre l’educació escolar i experiències insòlites si més no sorprenents. Vendes internacionals: Gaumont. Distribuïdores: Gaumont. Més informació: Imdb | AlloCiné | Unifrance. Notes: Primer llargmetratge de Mathieu Vadepied, director de fotografia (entre d’altres, d’Intocable), autor anteriorment d’un documental i de dos curtmetratges (un dels quals, Mille Soleils, el presentà en sessió especial a la Setmana de la Crítica 2005) | Éric Toledano i Olivier Nakache, directors d’Intocable, són coproductors d’aquesta comèdia, definida per Charles Tesson com Un conte maliciós de barriada |  Estrena mundial | Film de Cloenda de la 54a Setmana de la Crítica. FOTO: gentilesa de la Setmana de la Crítica.

Llargmetratges en competició a la Setmana de la Crítica.

Dégradé_ElleDriverDégradé. Direcció: Mohamed ABOU NASSER (Arab NASSER) i Ahmad ABOU NASSER (Tarzan Nasser). Guió: Arab Nasser i Tarzan Nasser. Producció: qataro-franco-palestina. Durada: 1h24. Intèrprets: Hiam Abbass, Maisa Abd Elhadi, Raya Khatib, Manal Awad. Sinopsi:  Un calorós dia d’estiu a Gaza, a l’actualitat. Quinze dones queden atrapades una tarda en un saló de bellesa, a causa d’un enfrontament armat que hi ha just al davant de l’establiment. Vendes internacionals: Elle Driver. Distribuïdores: Le Pacte. Més informació: Facebook Oficial | Imdb | Unifrance | Productora. Notes: Primer llargmetratge dels germans Arab Nasser i Tarzan Nasser,  que el 2013 van participar a la Competició de Curtmetratges del Festival amb Condom Lead | Estrena mundial. FOTO: Elle Driver.

l_captura-de-pantalla-2014-10-02-a-las-21-27-13La terra i l’ombra (La tierra y la sombra | Land and Shade | La terre et l’ombre). Direcció: César Augusto ACEVEDO. Guió: César Augusto Acevedo. Producció: franco-neerlandeso-xileno-brasilero-colombiana. Durada: 1h37. Repartiment: Haimer Leal (Alfonso), Hilda Ruiz (Alícia), Marleyda Soto (Esperanza), José Felipe Cárdenas (Manuel), Edison Raigosa (Gerardo). Sinopsis: Alfonso és un vell pagès que torna a casa seva després de 17 anys d’absència, per fer costat al fill que se li està morint. S’ho troba tot canviat, amb immenses plantacions de canya de sucre pertot arreu, pluges de cendra lligades a aquesta explotació i que empitjoren l’estat de salut del fill. Alfonso mirarà de resituar-s’hi i d’ajudar la família. Vendes Internacionals: Pyramide. Distribució: Pyramide. Més informació: Imdb | AlloCiné | Coproductora. Notes: Premi al projecte del Foro de Coproducción Europa-Amércia Latina 2013, a Sant Sebastià 2013 | Primer llargmetratge de César Augusto Acevedo | Estrena mundial. Reconeixements: Canes 2015 (Càmera d’Or). FOTO: Cine Sud Promotion.

MEDITERRANEA_AyivaAbas_TraiMediterranea. Direcció: Jonas CARPIGNANO. Guió: Jonas Carpignano. Producció: Germano-nord-americano-franco-italiana. Durada: 1h47.  Intèrprets: Koudous Seihon, Alassane Sy. Sinopsi: L’Ayiva fa poc que se n’ha anat de Burkina Faso per a poder ajudar la seva germana i la seva filla. Aprofita una acció de contraband per a deixar enrere l’Àfrica conjuntament amb el seu millor amic,  l’Abbas. Ayiva s’adapta de seguida a Itàlia; però després d’uns aldarulls racistes, la situació esdevé perillosa. Decidit a sortir-se’n, malgrat tot, mira de superar la tempesta, però això té un preu. Més informació: Imdb | AlloCiné. Notes: Primer llargmetratge de Carpignano, autor del curt A Ciambra, Prix Découverte Sony CineAlta du court métrage a la Setmana de la Crítica de Canes 2014; que també ho és del curt A Chjàna (2011), premiat a Controcampo italiano de la Mostra de Venècia, que donava títol al projecte d’aquest primer llargmetratge, ja que s’hi basa| Estrena mundial | Informació complementària: Jerome Fondation, IonCinemaJonas Carpignano’s Immigrant Tale ‘Mediterranean’ Is an SFFS Post-Production Grant Winner! FOTO: gentilesa de la Setmana de la Crítica.

SLEEPING-GIANT_CliffTopEl gegant adormit (Sleeping Giant | Le géant endormi). Direcció: Andrew CIVIDINO. Guió: Andrew Cividino, Blain Watters, Aaron YegerProducció: canadenca. Durada: 1h29. IntèrpretsJackson Martin, Nick Serino, Reece Moffett, David Disher, Erika Brodzky, Rita Serino, Katelyn McKerracher, Kyle Bertrand, Lorraine Philp. Sinopsi: L’Adam passa les vacances d’estiu amb els seus pares al llac Superior. La seva rutina s’esmicola en topar amb Riley i Nate, dos cosins molt segurs d’ells mateixos que maten l’aranya entre excessos i salts des de dalt dels penya-segats. La revelació d’un secret dolorós du Adam a reaccionar de manera irreversible, cosa que posa a prova l’amistat entre els tres adolescents i els canviarà definitivament. Més informació: Imdb | AlloCiné. Notes: Autor de curts documentals i de ficció, Andrew Cividino va dirigir el curt Sleeping Giant el 2014 (vegem-ne el tràiler), del qual previsiblement aquest seu primer llargmetratge n’és una adaptació| Estrena mundial. FOTO: gentilesa de la Setmana de la Crítica.

NiLeCielNiLaTerre@IndieSalesNi le ciel ni la terre (Ni le ciel ni la terra | The Wakhan Front). Direcció: Clément COGITORE. Guió: Clément Cogitore, amb la participació de  Thomas Bidegain. Producció valono-francesa. Durada: 1h40. Intèrprets: Jérémie Renier, Kévin Azaïs, Swann Arlaud,  Finnegan Oldfield, Marc Robert. Sinopsi: Afganistan, 2014. Quan queda poc per la retirada de les tropes, el capità Antarès Bonassieu (Jérémie Renier) i la seva secció reben l’encàrrec d’escometre una missió de control i vigilància a una vall arraconada del Wakhan, que fa frontera amb el Pakistan. Tot i la determinació d’Antarès i els seus homes, el control d’aquell sector, que havia de ser tranquil, se’ls va escapant de les mans progressivament. Misteriosament, una negra nit de setembre, comencen a desaparèixer soldats en aquella vall. Vendes internacionals: Indie Sales. Distribuïdores: Diaphana. Més informació: Imdb | AlloCiné | Unifrance | Productora*. FOTO: Indie Sales.

LaPatota@versatile (1)La Patota (La Patota | Paulina). Direcció: Santiago MITRE. Guió: Santiago Mitre i Mariano Llinás; adaptació del guió original d’Eduardo Borrás i Daniel Tinayre. Producció: franco-brasilero-argentina. Durada: 1h43. Intèrprets: Oscar Martínez, Dolores Fonzi, Esteban Lamothe. Sinopsi: La Paulina té 28 anys i renuncia la seva brillant carrera d’advocada per a dedicar-se a ensenyar en una regió deprimida de l’Argentina. En un entorn difícil, se centra en la seva tasca pedagògica i en el seu compromís polític, fins al punt de sacrificar la seva vida personal. Al cap de poc de ser-hi, una colla de joves, alguns dels quals són alumnes seus, l’agredeixen de manera violenta. Tot i el traumatisme, la Paulina intentarà mantenir-se fidel a les seves conviccions. Vendes internacionals: Versatile. Distribuïdores: Ad Vitam. Més informació: Imdb | Cinenacional | AlloCiné.  Notes: Després d’ El estudiante (2011), segon llargmetratge en solitari de l’argentí Santiago Mitre | Estrena mundial. Reconeixements: Canes 2015 (Gran Premi Setmana de la Crítica | Premi FIPRESCI de les seccions paral·leles).

238731Krisha. Direcció: Trey Edward SHULTS. Guió: Trey Edward Shults. Producció: nord-americana. Durada: 1h23. Intèrprets: Krisha Fairchild, Robyn Fairchild, Bill Wise, Chris Doubek, Olivia Grace Applegate, Alex Dobrenko, Bryan Casserly, Chase Joliet, Augustine Frizzell. Sinopsi: Després d’anys d’absència, la Krisha passa unes vacances amb la família. Ho aprofita per a esmenar els seus errors del passat, cuinar el tradicional gall dindi i demostrar als seus que ha millorat. Però el deliri de Krishna du la família a passar unes vacances que mai no oblidaran. Altres festivals: SXSW 2015. Reconeixements: Premi del Jurat a SXSW 2015. Vendes internacionals: Visit Films. Més informació: Imdb | AlloCiné. Notes: Primer llargmetratge de Trey Edward Shults, que el 2014 va dirigir el curt Krisha, previsiblement adaptat en aquesta “opera prima” | Estrena internacional.

Curtmetratges en competició a la Setmana de la Crítica.

Boys (Pojkarna). Direcció: Isabella CARBONELL. Més informació: Imdb.

Ramona. Direcció: Andrei CREŢULESCU.

Monsters Turn Into Lovers (Jeunesse des Loups-Garous). Direcció: Yann DELATTRE.

The Dragon’s Demise (The Dragon’s Demise | La fin du dragon). Direcció: Marina DIABY.

The Fox Exploits the Tiger’s Might. Direcció: Lucky KUSWANDI.

Command Action. Direcció: Joaõ Paulo MIRANDA MARIA.

Too Cool for School. Direcció: Kevin PHILIPPS.

Varicel·la (Varicella | Chickenpox). Direcció: Fulvio RISUELO.

Love Comes Later. Direcció: Sonejuhi SINHA.

Everything Will Be Okay (Alles Wird Gut). Direcció: Patrick VOLLRATH. Més informació: Imdb.

Invitacions de la Setmana de la Crítica.

Festival Internacional del Film de Morelia:

Nunca regreses (Nunca regreses | Never Come Back). Direcció: Leonardo DÍAZ. Producció: mexicana. Més informació: Imdb.

¿Por qué el recuerdo? (¿Por qué el recuerdo? | The Solitude of Memory). Direcció: Juan Pablo GONZÁLEZ. Producció: mexicano-nord-americana. Més informació: Imdb.

El palacio (El palacio | The Palace). Direcció: Nicolás PEREDA. Producció: mexicano-canadenca. Més informació: Imdb.

Ramona. Direcció: Giovanna ZACARÍAS. Producció: mexicana. Més informació: Imdb.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!