Canes 2015 · Competició: Films seleccionats

Aquest migdia s’ha fet pública la Selecció Oficial del Festival de Canes 2015, amb l’anunci del gruix de la programació del certamen. Als propers dies, s’hi anirà afegint algun títol més. Per exemple, de la Competició se n’han anunciat 17 títols quan ha de rondar la vintena el nombre de films que concorren a la Palma d’Or.

Recordem que el Festival de Canes tindrà lloc del 13 al 24 de maig i que els germans Joel i Ethan Coen en presideixen el Jurat, que farà públic el seu veredicte el darrer dia, al decurs de la Cerimònia del Palmarès.

En aquest apunt recullo les pel·lícules que participaran en la Competició, tant els que s’han dit avui, com els que s’hi incorporin aviat. Es tracta d’una llista dels films amb la informació que n’hem aconseguit fins ara i que posteriorment singularitzaré i en certa mesura ampliaré als apunts-fitxa que dedicaré a cada títol.

Canes 2015 · Competició: Films seleccionats.

Dheepan. Direcció: Jacques AUDIARD. Guió: Jacques Audiard, Thomas Bidegain, Noé Debré. Intèrprets: Vincent Rottiers, Marc Zinga. Sinopsi:  Un combatent tàmil fuig de la Sri Lanka devastada per la guerra. Busca asil a França com a refugiat polític, fent-se passar per marit i pare de dos companys fugitius. En els suburbis de París, troba feina de conserge d’un bloc d’habitatges precaris. El seu intent de menar una vida estable topa amb una colla violenta de traficants de drogues que se les campa per aquell barri deixat de la mà de Déu. De mala gana es veu involucrat en el conflicte i l’antic guerrer ha de prendre la difícil decisió de si tornar a agafar un camí violent, una altra vegada. Més informació: Imdb | AlloCiné | Unifrance | Productora | Vendes internacionals | AP. Distribuïdores: UGC Distribution.

Un home (Un homme | A Simple Man). Direcció: Stephane BRIZÉ. Guió: Stéphane Brizé, Olivier Gorce. Intèrprets: Vincent Lindon. Sinopsi: En Thierry (Vincent Lindon) té 51 anys i du 18 mesos a l’atur. Comença a treballar de guarda de seguretat en un hipermercat i aviat topa amb l’encàrrec d’espiar els col·legues, cosa que li provoca un dilema moral. Més informació: Imdb | AlloCiné | Unifrance | Productora | Vendes internacionals | AP | Distribuïdores.

Marguerite et Julien. Direcció: Valérie DONZELLI. Producció francesa. Guió: Valérie Donzelli i Jérémie Elkaïm; adaptació del guió escrit el 1971 per Jean Gruault per a una pel·lícula no realitzada de François Truffaut. Repartiment: Anaïs Demoustier (Marguerite de Ravalet), Jérémie Elkaïm (Julien de Ravalet), Aurélia Petit (Madame de Ravalet), Raoul Fernandez (Lefevbre), Audrey Quoturi (prostituta); amb Geraldine Chaplin, Sami Frey, Frédéric Pierrot, Bastien Bouillon. Sinopsi: Julien i Marguerite de Ravalet, fill i filla del senyor de Tourlaville, s’han estimat tendrament des que eren infants. En créixer, aquesta tendresa s’ha convertit en passió voraç. La seva aventura escandalitza la societat, que els empaita. Incapaços de resistir els seus sentiments, han de fugir… Un conte de fades contemporani sobre el desig, la passió, l’esperança, l’amor i la mort. Una història atemporal, més enllà de tota moralitat. Més informació: Imdb | AlloCiné | Unifrance | Productora | Vendes internacionals | AP. Distribuïdores: Wild Bunch.

Chronic. Direcció: Michel FRANCO. Guió: Michel Franco. Intèrprets: Tim Roth, Bitsie Tulloch, Claire van der Boom. Sinopsi: Un deprimit infermer d’atenció domiciliària que treballa amb malalts terminals mira de tornar a connectar amb la seva família, que havia abandonat. És molt meticulós i s’entrega a la feina; però quan els pacients se li moren, ha de tornar al món “real”, el dels vius, en què no acaba de trobar el seu lloc.  Més informació: Imdb | AlloCiné | Productora | Vendes internacionals | AP | Distribuïdores # Informació complementària: Tim Roth, ‘Grimm’s Bitsie Tulloch Join Michel Franco’s ‘Chronic | Michel Franco dirigirá a Tim Roth en ‘Chronic’| After Lucia, it’s “Chronic” for Michel Franco, Tim Roth & Bitsie Tulloch| Premières images du nouveau Michel Franco avec Tim Roth. Nota: incorporat a la selecció el 23.04.2015.

El conte dels contes (Il racconto dei racconti | The Tales of Tales). Direcció: Matteo GARRONE. Producció anglo-franco-italiana. Guió: Matteo Garrone, Edoardo Albinati, Ugo Chiti, Massimo Gaudioso; adaptació lliure del recull de contes Lo cunto de li cunti overo lo trattenemiento de peccerille, de Giambattista Basile. Fotografia: Peter Suschitzky. Música: Alexandre Desplat. Repartiment: Salma Hayek (reina de Longtrellis), Vincent Cassel (rei de Strongcliff), John C. Reilly (rei de Longtrellis), Toby Jones (rei de Highhills), Alba Rohrwacher. Sinopsi: Fresc del període barroc, en clau fantàstica, explicat mitjançant les històries de tres reialmes i dels respectius soberans. Més informació: Imdb | AlloCiné | MyMovies | Productora | Vendes internacionals | AP. Distribuïdores: Le Pacte | 01*. Estrena al mercat italià: 14.05.2015. Nota: primera pel·lícula rodada en anglès per Matteo Garrone.

Carol. Direcció: Todd HAYNES. Guió: Phyllis Nagy; adaptació la novel·la El preu de la sal (o Carol), de Patricia Highsmith (amb el pseudònim de Claire Morgan). Fotografia: Edward Lachman. Música: Carter Burwell. Repartiment: Cate Blanchett (Carol Aird), Rooney Mara  (Therese Belivet), Sarah Paulson  (Abby Gerhard), Kyle Chandler (Harge Aird), Jake Lacy (Richard). Sinopsi: La relació entre dues dones ben diferents al Nova York de 1952. Una noia de vint anys, Therese Belivet (Rooney Mara), treballa en una botiga de Manhattan i es deleix per una vida més plena quan coneix Carol (Cate Blanchett), una dona elegant, sofisticada, fascinant i rica entrampada en un matrimoni sense amor. A mesura que la història avança, les seves vides van desembullant-se; però Carol tem cada vegada més que perdrà la custòdia de la seva filla cas de separació, sobretot des que el marit (Kyle Chandler) li posa en dubte la competència com a mare de resultes d’un seu anterior afer amb la seva millor amiga, Abby (Sarah Paulson), i de la relació que ara manté amb Therese. Més informació: ImdbAlloCiné | Productora 1 | Productora 2 | Productora 3* | Vendes internacionals | AP. Distribuïdores: UGC | The Weinstein Company*. Informació complementària: Facebook de Carol Movie Fans | Todd Haynes’ ‘Carol’ Likely Headed For Fall Release, Plus New Image From The Film.

L’assassina (Nie yin niang | The Assassin). Direcció: HOU Hsiao-hsien. Guió: Chu T’ien-wen, adaptació d’un relat breu. Fotografia: Mark Lee Ping (Lee Ping Bin). Amb Shu Qi, Chang Chen, Tsumabuki Satoshi, Jack Kao, Nikki Hsieh. Sinopsi: Film d’arts marcials, en què Shu Qi és una assassina ensinistrada per un monjo taoista, a l’època de la Dinastia Tang (618-907 dC), que comença a qüestionar-se les seves lleialtats quan s’enamora d’un home a qui ha de matar. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr) | Ion Cinema (1) | Ion Cinema (2) | Productora | Vendes internacionals | AP. Distribuïdores: Tartan*. Informació complementària: Film Business Asia (ang) | On the set of Hou Hsiao-hsien’s The Assassin (Kristin Thompson i David Bordwell, Observations on film art) | Hou’s The Assassin to start shooting in October (Screen Daily, 28.09.2012) | Wkp. Nota: La producció ha estat molt accidentada a causa de compromisos dels actors i de problemes pressupostaris. L’actor Chang Chen va arribar a cancel·lar la lluna de mel, per a rodar-ne escenes; però l’actor japonès Tsumabuki Satoshi havia rodat les seves l’any 2010 i el gruix de la producció es filmà l’octubre de 2012. Es tracta d’un projecte en què s’hi està treballant ben bé des de fa vint-i-cinc anys (la guionista Chu T’ien-wen ja en parlava el 1989). Pels pèls no arribà a temps de Canes 2014 i tot sembla indicar que n’han congelat l’estrena un any per a poder presentar-la a Canes 2015. És la primera vegada en la filmografia de Hou Hsiao-hsien que la meitat del pressupost d’una seva pel·lícula ve de la Xina continental.

Mountains May Depart (Shan He Gu Ren). Direcció: JIA Zhangke. Guió: Jia Zhangke. Intèrprets: Tao Zhao. Sinopsi: L’acció se situa en tres èpoques diferents. Tot primer a la Xina, als anys noranta del segle passat. La Tao i en Dong estan enamorats. Ella, però, deixa en Dong per a casar-se amb el propietari d’una mina.  Saltem a l’any 2014, quan en Dong s’està morint i torna a veure la Tao. Ella s’ha divorciat i el seu fill s’ha exilat a Austràlia. I finalment ens situem a Austràlia, el 2025. El fill de la Tao a penes parla xinès. L’única paraula que en sap és el nom de la seva mare… Més informació: Imdb | AlloCiné | Coproductora | Vendes internacionals* | AP. Distribuïdores. Informació complementària: The Hollywood Reporter.

Our Little Sister (Umimachi Diary | Notre petite soeur). Direcció: Hirokazu KORE-EDA. Guió: Hirokazu Kore-Eda; adaptació del manga Umimachi Diary, d’Akimi Yoshida. Intèrprets: Haruka Ayase, Masami Nagasawa, Kaho. Sinopsi: Tres germanes viuen a ca l’àvia i un bon dia es troben amb la sorpresa que els arriba una germanastra de 13 anys. Vídeos: Tràiler VO. Més informació: Web oficial (jap) | Imdb | AlloCiné | Productora | Vendes internacionals | AP. Distribuïdores: Le Pacte.

Macbeth. Direcció: Justin KURZEL. Guió: Jacob Koskoff, Michael Lesslie i Todd Louiso; adaptació de l’obra Macbeth, de William Shakespeare. Repartiment: Michael Fassbender (Macbeth), Marion Cotillard (Lady Macbeth), David Thewlis (Duncan). Més informació: Imdb | AlloCiné | Productora | Vendes internacionals | AP. Distribuïdores: StudioCanal | Videa* | The Weinstein Company*.

The Lobster. Direcció: Yorgos LANTHIMOS. Coproducció greco-franco-neerlandeso-anglo-irlandesa. Guió: Efthymis Filippou, Yorgos Lanthimos. Intèrprets: Rachel Weisz, Léa Seydoux, Colin Farrell, Ben Whishaw, John C. Reilly. Sinopsi: Una història d’amor no gens convencional, ambientada en un futur no gaire llunyà i més aviat galdós, en què arresten els solters, d’acord amb les lleis de la ciutat, i els duen a l’Hotel, on els obliguen a trobar parella en 45 dies. Si no se’n surten, els transformen en animals i els abandonen a bosc. Un home desesperat fuig de l’Hotel i s’amaga al bosc, on viuen els solitaris i on s’enamora, encara que vagi en contra de les seves normes. Més informació: Imdb | AlloCiné | Coproductora | Vendes internacionals | AP. Distribuïdores: Haut et Court*.

Mon roi. Direcció: MAÏWENN. Producció francesa. Guió: Etienne Comar, Maïwenn. Intèrprets: Vincent Cassel, Louis Garrel, Emmanuelle Bercot. Sinopsi: La història d’amor, apassionada i complicada, al llarg dels anys, d’una parella amb fill. Més informació: Imdb | AlloCiné | Unifrance | Productora* | Vendes internacionals* | AP. Distribuïdores: StudioCanal.

Mia Madre (Mia Madre | My Mother). Direcció: Nanni MORETTI. Producció franco-germano-italiana. Guió: Nanni Moretti, Francesco Piccolo i Valia Santella. Intèrprets: John Turturro, Nanni Moretti, Margherita Buy, Giulia Lazzarini. Sinopsi: La Margherita, directora cinematogràfica, roda una pel·lícula amb el famós actor nord-americà Barry Huggins, que és tot un personatge al plató. Enllà del rodatge, la Margherita malda per mantenir-se centrada, mentre se sent impotent davant la malaltia de la seva mare i l’adolescència de la seva filla. Més informació: Imdb | AlloCiné | MyMovies | Productora | Vendes internacionals | AP. Distribuïdores: Le Pacte* | 01*.

Fill de Saül (Saul fia | Son of Saul). Direcció: László NEMES. Producció hongaresa. Guió: László Nemes, Clara Royer. Intèrprets: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn. Sinopsi: Dos dies en la vida de Saul Auslander, presoner hongarès que treballa en un Sonderkommando, unitat especial de treball d’un dels crematoris d’Auschwitz, el 1944. Topa amb el cadàver d’un nen que li sembla que és el seu fill i decideix intentar l’impossible: fer-lo desaparèixer i trobar un rabí per a enterrar-lo. Tot i que un Sonderkommandopot ser liquidat en qualsevol moment, en Saul se’n desentén dels vius i dels seus plans per a rebel·lar-se, perquè vol salvar la despulla d’aquest fill de qui no ha pogut tenir cura quan encara era viu. Més informació: Imdb | Cineuropa | AlloCiné | Coproductora | Vendes internacionals | AP. Distribuïdores. Informació complementària: Son of Saul : Survivre dans un “Sonderkommando”. Nota: primer llargmetratge del cineasta.

The Valley of Love. Direcció: Guillaume NICLOUX. Producció francesa. Guió: Guillaume Nicloux. Intèrprets: Isabelle Huppert i Gérard Depardieu. Sinopsi: La Isabelle i en Gérard, que fa anys que estan separats, acaben de pedre el seu fill Michael. Al cap de sis mesos reben una carta d’en Michael que els cita al Death Valley, al sud-oest de Califòrnia. Malgrat el caràcter absurd de la situació, pare i mare decideixen anar-hi i esperar en Michael. Més informació: Imdb | AlloCiné | Unifrance | Productora* | Vendes internacionals | AP. Distribuïdores: Le Pacte. Nota: incorporat a la selecció el 23.04.2015.

La joventut (La Giovinezza | Youth o In the Future). Direcció: Paolo SORRENTINO. Guió: Paolo Sorrentino. Intèrprets: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano, Jane Fonda. Sinopsi: És primavera. En Fred i en Mick, dos vells amics que ronden la vuitantena, estan passant uns dies de vacances en un bonic hotel al peu dels Alps. En Fred, compositor i director d’orquestra, ja s’ha jubilat. En Mick, director cinematogràfic, encara treballa. Tots dos saben que ja no els queden gaire anys i decideixen encarar el futur junts. Es miren afectuosament i encurosits les vides desmanegades dels seus fills, la joventut radiant dels guionistes que treballen per en Mick, i la resta de clients i de personal de l’hotel… A diferència d’ells, sembla que allà ningú no es preocupa pel pas del temps. Mentre que en Mick té pressa per a enllestir el guió del que pensa que serà el seu darrer film, en Fred no té cap intenció de tornar a l’activitat musical que ja fa temps que ha abandonat, però hi ha qui vol sentir-li, de totes totes, les seves darreres composicions i vol veure’l dirigir una orquestra altre cop. Més informació: Imdb | AlloCiné | MyMovies | Productora | Vendes internacionals | AP. Distribuïdores: Vértigo* | Pathé | Medusa*.

Louder Than Bombs. Direcció: Joachim TRIER. Guió: Joachim Trier, Eskil Vogt. Intèrprets: Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg, Gabriel Byrne, Amy Ryan. Sinopsi: Tres anys després de la seva mort sobtada, es prepara una exposició de l’obra de la famosa fotògraf de guerra Laura Freed. L’esdeveniment provoca que el marit i els dos fills de la difunta es retrobin, com no ho feien des de fa anys. En sobreeixir un secret inquietant, els tres homes es veuen obligats a mirar-se els uns als altres i a si mateixos des d’una altra perspectiva, redefinir les seves necessitats i els desitjos més íntims. Nota de la distribuïdora internacional:  Un quadre prolífic de somnis, decepcions i secrets de família es desenvolupa gradualment a través de fragments no lineals de records compartits, desafiaments diaris i tensos intents de coexistir. Amb el seu estil hipnòtic, mantenint l’estimulant pols narratiu malgrat les sacsejades, Joachim Trier teixeix un tapís de detalls escollits i paisatges onírics, combinant un imaginari impressionant amb una exposició implacable de la naturalesa humana. Més informació: Imdb | AlloCiné | Productora | Vendes internacionals | AP. Distribuïdores: Memento Films*.

Sea of Trees. Direcció: Gus VAN SANT. Guió: Chris Sparling. Intèrprets: Matthew McConaughey, Ken Watanabe, Naomi Watts, Katie Aselton. Sinopsi: Un nord-americà i un japonès es fan amics al “Bosc dels suïcides”, prop del Mont Fuji, on la gent que pateix massa com per seguir vivint van a llevar-se la vida. En lloc de matar-se, aquests dos decideixen fer un recorregut iniciàtic per aquell bosc. Més informació: Imdb | AlloCiné | Productora | Vendes internacionals | AP. Distribuïdores: SND*.

Sicario. Direcció: Denis VILLENEUVE. Guió: Taylor Sheridan. Intèrprets: Emily Blunt, Jon Bernthal, Josh Brolin, Benicio Del Toro, Jeffrey Donovan. Sinopsi: Una jove agent de l’FBI (Emily Blunt) s’incorpora a una missió secreta de la CIA que pretén acabar amb el cap d’un cartel mexicà. Aquesta experiència li posa els valors ètics i morals contra les cordes. Més informació: Imdb | AlloCiné | Productora | Vendes internacionals | AP. Distribuïdores: Metropolitan*.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *