Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

14 de febrer de 2015
0 comentaris

Berlín 2015: la Competició.

Avui dissabte, a les 7 de la tarda, al Berlinale Palast de la capital alemanya, tindrà lloc la cerimònia dels premis de la 65a edició del Festival de Berlín, en què el Jurat, presidit per Darren Aronofsky  i conformat per Claudia Llosa, Daniel Brühl, Bong Joon-ho, Martha De Laurentiis, Audrey Tautou i Matthew Weiner, anunciarà el seu palmarès, es lliurarà l’Ós d’Or i la resta de guardons, i finalment s’hi projectarà el film guanyador.

En aquest apunt, recapitulo els dinou films de la Competició. Els títols enllacen amb cadascuna de les fitxes que n’he anat publicant diàriament, al decurs del certamen.

Berlín 2015: la Competició.

Vergine giurata (Vergine giurata | Sworn Virgin), de Laura BISPURI . Coproducció italo-helvètico-germano-albano-kosovar. Adaptació de la novel·la epònima d’ Elvira Dones. La història d’una dona que sacrifica la feminitat per la seva llibertat, i anys més tard ha de renunciar al seu honor per convertir-se novament en dona. És un viatge a l’interior de la complexitat del món d’una dona; un film en definitiva sobre l’alliberament de les presons invisibles. Amb Alba Rohrwacher, Lars Eidinger, Flonja Kodheli, Luan Jaha, Emily Ferratello. Estrena mundial. Opera prima.

Ixcanul Volcano (Ixcanul), de Jayro BUSTAMANTE. Coproducció franco-guatemaltesa. Debut de cineasta guatemaltenc, que va crèixer la regió dels Kaqchikel Maya i ens explica la història d’una noia maia, delerosa de veure món, encara que el destí li té preparat un matrimoni arreglat. Amb María Mercedes Coroy, María Telón, Manuel Antún, Justo Lorenzo, Marvin Coroy. Estrena mundial. Opera prima.

Ningú no vol la nit (Nobody Wants the Night | Nadie quiere la noche), d’ Isabel COIXET. Coproducció franco-búlgara-catalana. Film de repartiment “global” ambientat a la Groenlàndia de 1908, on  Josephine Peary estableix una relació amb una dona jove i inuït, mentre esperen el retorn de l’explorador Robert Peary. Amb  Juliette Binoche, Rinko Kikuchi i Gabriel Byrne. Estrena mundial. Film d’inauguració de la Berlinale 2015.

Tot somiant (Als wir träumten | As We Were Dreaming), d’ Andreas DRESEN. Coproducció germano-francesa. Adaptació de l’exitosa novel·la epònima de Clemens Meyer. L’impacte de la reunificació del país en quatre joves de l’Alemanya de l’Est. Amb Merlin Rose, Julius Nitschkoff, Joel Basman, Marcel Heuperman, Frederic Haselon, Ruby O. Fee. Estrena mundial.

Under Electric Clouds (Pod electricheskimi oblakami), d’ Alexei GERMAN. Coproducció russo-ucraïneso-polonesa. Rússia, 2017. El món és a punt d’entrar en una gran guerra. Rondant pels volts d’un edifici inacabat, gent que brega per trobar el seu lloc en una societat (russa) col·lapsda, compon el mosaic de l’existència que és la vida mateixa. Amb Louis Franck, Merab Ninidze, Viktoriya Korotkova, Chulpan Khamatova, Anastasiya Melnikova, Piotr Gasowski. Estrena mundial.

Eisenstein in Guanajuato, de Peter GREENAWAY. Coproducció neerlando-mexicano-belgo-finlandesa. Ll’estada a Mèxic de Sergei M. Einseinstein, en la cruïlla entre sexe i mort. Amb Elmer Bäck, Luis Alberti. Estrena mundial.

El botó de nacre (El botón de nácar | The Pearl Button), de Patricio GUZMÁN. Coproducció franco-hispano-xilena. Documental en 2K. Al mar, hi ha les veus dels indígenes de la Patagònia, dels primers navegants anglesos i també dels presos polítics. Diuen que l’aigua té memòria. Aquesta pel·lícula demostra que també té veu. Estrena mundial.

45 Years, d’ Andrew HAIGH. Producció anglesa. Adaptació d’un conte de David Constantine. Un matrimoni que és a punt de celebrar els seus 45 anys, potser farà aigües. Amb Charlotte Rampling, Tom Courtenay. Estrena Mundial.

Queen of the Desert, de Werner HERZOG. Producció nord-americana. Aproximació a la biografia de Gertrude Bell, la dona que ha passat a la Història com la “Lawrence d’Aràbia femenina”. Amb Nicole Kidman, James Franco, Damian Lewis, Robert Pattinson. Estrena mundial.

Diari d’una cambrera (Journal d’une femme de chambre | Diary of a Chambermaid), de Benoît JACQUOT. Producció franco-valona. Adaptació de l’obra epònima d’Octave Mirbeau. Una criada parisenca de gran bellesa arriba a un indret de províncies per servir una familía i aviat se sent fascinada per l’estrany jardiner de la propietat. Amb Léa Seydoux, Vincent Lindon, Clotilde Mollet, Hervé Pierre, Vincent Lacoste. Estrena mundial.

Gone with the Bullets (Yi bu zhi yao), de Wen JIANG. Coproducció nord-americano-xineso-hongkonguesa. Segona part d’una trilogia còmico-dramàtica ambientada als anys vint xinesos -entre les seqüeles de la guerra civil i l’agitació social a punt d’esclatar-, amb estafadors a qui les coses es compliquen molt, però molt. Amb Wen Jiang, You Ge, Yun Zhou, Qi Shu, Huang Hung. Estrena internacional.

Aferim!, de Radu JUDE. Coproducció romano-búlgaro-txeca. Road movie – Western – Comèdia, ambientada en un molt salvatge Est (Europeu) del segle XIX com fins ara mai s’havia vist a la gran pantalla. Amb Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija. Estrena mundial.

El Club (El Club | The Club), de Pablo LARRAÍN. Producció xilena. Els secrets que l’Església Catòlica amaga sobre capellans que refugia en les denominades cases d’oració i penitència. Amb Roberto Farias, Antonia Zegers, Alfredo Castro, Alejandro Goic, Alejandro Sieveking, Jaime Vadell, Marcelo Alonso. Estrena mundial.

Knight of Cups, de Terrence MALICK. Producció nord-americana. Un guionista de Los Angeles malda per trobar sentit a tot d’esdeveniments estranys que passen al voltant seu. Amb Christian Bale, Cate Blanchett, Natalie Portman. Estrena mundial.

Taxi, de Jafar PANAHI. Producció iraniana. Obra realitzada en la clandestinitat. El cineasta pren el pols a la societat iraniana tot xerrant amb els clients del taxi que condueix. Amb Jafar Panahi. Estrena mundial.

Big Father, Small Father and Other Stories (Cha và con và), de  PHAN Dang Di. Coproducció franco-germano-holandeso-vietnamita. La història d’un triangle amorós entre dos nois i una xicota. Amb Do Thi Hai Yen, Le Cong Hoang, Truong The Vinh. Estrena mundial.

Chasuke’s Journey (Ten no chasuke), de SABU (Hiroyuki Tanaka). Producció japonesa (Office Kitano). Adaptació d’una novel·la del mateix SABU. Comèdia, sobre un criat del Cel que baixa a la Terra per a salvar la noia de qui s’ha enamoriscat. Amb Ken’ichi Matsuyama, Ito Ohno, Ren Ohsugi, Yusuke Iseya, Hiromasa Taguchi, Tina Tamashiro, Susumu Terajima. Estrena mundial.

Victoria, de Sebastian SCHIPPER. Producció alemanya. L’actriu catalana Laia Costa protagonitza aquest accidentat i perillós viatge d’uns joves per la nit de Berlín; filmat en un únic i real pla seqüència. Amb Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski, Burak Yigit, Max Mauff, André M. Hennicke. Estrena mundial

Body (Cialo), de Malgorzata SZUMOWSKA. Producció polonesa. Amb Janusz Gajos, Maja Ostaszewska, Justyna Suwala. Estrena mundial.

Foto: Cartell oficial de la 65a Berlinale. Gentilesa del Festival de Berlín.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!