Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

21 de setembre de 2014
1 comentari

Susanne Bier vol provocar a Sant Sebastià amb “Una segona oportunitat”

La meva intenció no és escandalitzar, sinó provocar, obligar la gent a pensar. Explico una història, gairebé podríem dir-ne un conte moral. I els contes morals sovint són violents, ha declarat clarament la directora danesa Susanne Bier, ran d’ Una segona oportunitat (En chance til | A second chance), el drama intens que presenta a concurs avui al Festival de Sant Sebastià.

Avesada, en la seva filmografia, a explorar (i explotar) el dolor, la tragèdia i la fragilitat humana, Susanne Bier ha construït, efectivament, un drama sobre persones que passen per circumstàncies especials i traspassen la ratlla que separa el bé del mal, amb la intenció de dur l’espectador a preguntar-se: I tu què faries, en aquestes circumstàncies? Bier aclareix que la pel·lícula no predica que no hi hagi res moralment bo o dolent, només mirem d’aprofundir en la nostra comprensió de per què els éssers humans actuem de maneres que, a vegades, no s’acaben d’entendre.

Cartell internacionalL’ Andreas (Nikolaj Coster-Waldau) i en Simon (Ulrich Thomsen) són amics i policies. L’Andreas és aparetment feliç amb la seva dona i el seu fill; en Simon acaba de divorciar-se i s’emborratxa sovint. Les coses canvien, però, quan intervenen en la baralla d’una parella de ionquis i descobreixen un nadó en un armari: L’Andreas, l’home estable, comença a perdre la seva idea de justícia i en Simon, el rebel, haurà de bregar perquè es recuperi l’equilibri entre el bé i el mal.

Amb guió d’ Anders Thomas Jensen, el film està protagonitzat per un esplet d’actors escandinaus prou coneguts, com són Nikolaj Coster-Waldau, Ulrich Thomsen, Maria Bonnevie i Nikolaj Lie Kaas, als quals s’ha afegit la model Lykke May Andersen. Amb ells, Susanne Bier ha intentat comunicar la humanitat dels personatges, jugant a crear simpatia envers qui és un addicte violent (Nikolaj Lie Kaas) o buscant que Andreas no caigui malament, tot i el que fa (És molt atractiu, però té alguna cosa d’enigmàtic, diu Bier, que afegeix: Ningú no dubta que és perfecte, però n’hi ha prou de mirar-lo per a descobrir-li una aurèola obscura)

Més informació: Imdb. Distribuïdores: Golem.

 Crèdits fotogràfics: Golem. Gentilesa del Festival de Sant Sebastià.

  1. Xavi Serra, diari Ara:

    (..) melodrama en majúscules guarnit de tragèdia, els personatges torturats per conflictes morals impossibles i, en definitiva, el patiment humà elevat a l’octava potència (..) L’espiral de desgràcies continua, esclar, perquè això és un
    film de Susanne Bier, i tampoc hi trobarem a faltar una certa redempció final (..) Les faules morals de Bier, que guien el públic mostrant-li exactament
    com s’ha de sentir, engrandeixen els mèrits de cineastes com els Dardenne, que són el seu negatiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!