Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

16 d'agost de 2014
0 comentaris

Locarno 2014: Cineastes del Present

Recull de la informació publicada sobre els films que han participat a Cineastes del Present (primers i segons llargmetratges) de Locarno 2014.

Locarno 2014: Cineastes del present.

Sud Eau Nord Déplacer (Sud Eau Nord Déplacer | South to North). Direcció: Antoine BOUTET. Producció francesa. Documental. Sinopsi: El “Nan Shui Bei Diao” (Sud Aigua Nord Desplaçar) és el projecte de transvasament d’aigua més gran del món, entre el sud i el nord de la Xina. Seguint les traces d’aquesta obra nacional, la pel·lícula traça la cartrografia moguda d’un territori en què el ciment bat les planes, els rius deixen la seva llera, els deserts esdevenen boscos i on, de mica en mica, s’alcen veus que reclamen justícia i dret de manifestació. Mentre la matèria es descompon i els individus s’esveren, es va configurant un paisatge de ciència-ficció, contra natura. Estrena mundial. Més informació: Imdb.

Exit. Direcció: CHIENN Hsiang. Producció xinesa (Hong Kong). Amb CHEN Shiang-chyi,  Easton DONG. Sinopsi: Ling, solitària dona de mitjana edat, ha de fer-se càrrec de la sogra, que és a l’hospital i allà també comença a tenir a cura d’un home que jeu inconscient, trencant amb la banalitat de la seva vida quotidiana. Estrena internacional. Més informació: Imdb.

Els enemics del dolor (Los enemigos del dolor | The Enemies of Pain). Direcció: Arauco HERNÁNDEZ. Producció brasilero-uruguaiana. Amb Felix Marchand, Pedro Dalton, Lucio Hernández. Sinopsi: Un actor alemany desembarca a Montevideo. Groller i sense saber parlar gaire l’espanyol, no para de crear-se problemes. Poques hores després d’haver arribat, es perd i topa amb una colla de joves que miren de deixar-lo plumat. Se’n surt, d’aquest mal pas, gràcies a en Pedro, antic toxicòman d’uns quaranta anys, que li ofereix igualment un sostre i alguns consells sobre la ciutat. Al cap d’uns dies, l’actor explica la seva història d’amor perdut a uns desconeguts i és així com coneix en Nelson, guàrdia lacònic a qui la dona ha deixat. Amb en Pedro, els dos homes es trepitgen els suburbis de Montevideo, tot buscant la dona de l’actor. Units pels patiments i encegats pels neguits interiors, els membres d’aquest improbable trio reviscolen l’infern en una ciutat desesperada en què no viuen sinó els que no han pogut anar-se’n. Estrena mundial. Més informació: Imdb.

Em van perseguir per tot Arizona (They Chased Me Through Arizona). Direcció: Matthias HUSER. Producció poloneso-suïssa. Amb Krzysztof Kiersznowski, Halina Skoczyńska, Eryk Lubos. Sinopsi: L’era de la tecnologia analògica s’acaba i no es pot pas dir que el matrimoni entre Leonard i Marbella passi pel seu millor moment. Per a en Leonard, taciturn i introvertit, hi ha una darrera feina a fer: desmuntar totes les cabines telefòniques. Agafa la carretera amb el seu xofer, en Ben, un reincident contestatari en llibertat condicional. Recorren grans planúries i zones postindustrials amb una furgoneta. Fent esment a una vella novel·la de l’Oest, van cap a la fi d’una època. Estrena mundial. Més informació: Imdb.

Aguanta la respiració com un amant (Hold Your Breath Like a Lover). Direcció: IGARASHI Kohei. Producció japonesa. Amb TANIGUCHI Ran, INABA Yusuke, MINE Goichi, ADACHI Tomomitsu, INAGAKI Yuki, HARADA Koji. Sinopsi: 30 de desembre de 2017. Dos anys abans dels Jocs Olímpics de Tòquio, es canvia la constitució japonesa per a permetre crear una força de defensa nacional, que de seguida comença maniobres militars. Un gos es perd en una planta d’incineració i la Tani va a buscar-lo, en va, perquè no el troba. Dins de la planta, en Yanais treu les decoracions nadalenques, per a posar-hi les d’any nou. En Gou, fanàtic dels jocs de combat, entra a la planta de nit i comença una partida de videojoc amb en Ken, tot i ser el seu dia de festa. L’Adachi se’ls mira com juguen, per matar l’aranya. Tanmateix, tots comparteixen els mateixos problemes: l’embaràs, l’adulteri, problemes familiars i el dol per un amic mort a la guerra. Per la seva banda, la Tani, alterada per la relació immoral que manté amb l’Adachi, comença a notar la presència del seu pare, el director de la planta, ja mort. Estrena mundial. Més informació: Imdb.

Un nou començament (Sae-Chul-Bal | A Fresh Start). Direcció: JANG Woo-jin. Producció sud-coreana. Amb HEO Jae-won, WOO Ji-hyeon, LEE Hye-rin. Sinopsi: Enllestit el servei militar, en Ji-hyeon segueix estudiant en un centre universitari, on té una aventura nocturna amb la Hye-rin, una companya de classe. Incòmodes, es mantenen distants l’un de l’altra durant uns dies, fins que la Hye-rin s’adona que està embarassada. Es posen d’acord perquè ella avorti clandestinament i queden en una clínica arraconada de la ruralia. Passa però que no tenen prou diners per a pagar l’operació i els en fan fora. Passen la resta del dia desesperats i perduts en aquell indret que eñs és totalment desconegut. L’endemà de matí, decideixen fer cap a la costa est de Corea, on ell ha fet el servei militar… Estrena internacional. Més informació: Imdb.

Homes que salven el món (Lelaki Harapan Dunia | Men Who Save The World). Direcció: LIEW Seng Tat. Producció neerlandeso-germano-malaïsia. Amb Soffi JIKAN, Wan Hanafi SU, Harun Salim BACHIK, Jalil HAMID, Azhan RANI, Azman HASSAN. Sinopsi: En n poblet curiós de Malaïsia, la gent es reuneix per a ajudar Pak Awang a moure de la selva fins al poblet una casa abandonada que vol per a la seva filla, a punt de casar-se. Ningú no sap que un fugitiu immigrant clandestí africà s’amaga en aquella casa. Quan el drogat del poblet s’adona que hi ha una ombra negra movent-se per la casa, el pren per un fantasma, i la gent, tement que el desplaçament de la casa hagi fet enrabiar un esperit malèfic, es neguen a moure’l més lluny. Tot seguit s’esdevenen incidents estranys que duen a falses acusacions i a una agitació tumultuosa. Estrena mundial. Més informació: Imdb.

Un jove poeta (Un jeune poète | A young poet). Direcció: Damien MANIVEL. Producció francesa. Amb Remi Taffanel, Enzo Vassallo, Léonore Fernandes. Sinopsi: Just deixada enrere l’adolescència, en Rémi es deleix per ser poeta i encisar el món amb inoblidables versos que trasbalsin. Tot buscant la inspiració per Seta, sota un sol abrusador i armat només amb un bolígraf i una llibreta, en Rémi està ben decidit a escriure el seu poema… Però, per on comença? Contempla llargament el mar? S’enfila al cim d’una muntanya? Escolta el cant dels ocells? Se’n va a la biblioteca? Troba la seva musa? Als bars? Al cementiri? Sota l’aigua? I si res no li funciona, aleshores beure, beure i beure fins que salti l’espurna. Estrena mundial. Més informació: Imdb.

Nadal, altre cop (Christmas, Again). Direcció: Charles POEKEL. Producció nord-americana. Amb Kentucker Audley, Hannah Gross. Sinopsi: Amb el cor trencat, un venedor d’arbres de Nadal torna a Nova York amb l’esperança de deixar enrere el passat. S’està en una caravana, treballa en un equip nocturn i de mica en mica comença a enfonsar-se… fins que els diners d’una dona misteriosa i d’uns clients pintorescos el salven de l’autodestrucció. Estrena mundial. Més informació: Imdb.

Buzzard. Direcció: Joel POTRYKUS. Producció nord-americana. Amb Joshua Burge, Joel Potrykus. Sinopsi: La paranoia du Marty, estafador d’estar per casa, a fugir de la seva ciutat i a amagar-se a la perillosa Detroit. Amb les butxaques plenes de txecs falsos, am el seu Power Globe i el seu mal caràcter com a úniques armes, es desferma una bogeria gòtica. Estrena internacional. Més informació: Imdb.

La creació de significat (La creazione di significato). Direcció: Simone RAPISARDA CASANOVA. Coproducció canadenco-italiana. Amb Pacifico Pieruccioni, Alexander Auf der Heyde, Benjamin Auf der Heyde, Siria Battelli, Bartolomeo Puccetti. Sinopsi: Travessant les fronteres entre la ficció, l’antropologia i la fantasia, l’acció d’aquest film s’ambienta als Alps Apuans, a la Toscana, on les forces d’ocupació alemanyes van massacrar centenars de civils abans de la seva retirada a la fi de la Segona Guerra Mundial. En Pacifico, pastor nascut acabada la guerra en aquella terra magnífica, es pot veure obligat a anar-se’n: entre fantasmes d’aquell passat sangonós i presagis d’un futur obscur, la seva existència ha d’avenir-se a l’arribada d’una nova Europa. Estrena mundial. Més informació: Imdb.

Los Hongos. Direcció: Óscar RUIZ NAVIA. Producció argentino-franco-germano-colombiana. Amb Jovan Alexis Marquinez Angulo, Calvin Buenaventura Tascón, Atala Estrada, Gustavo Ruiz Montoya, María Elvira Solis, Dominique Tonnelier. Sinopsi: De dia, en Ras treballa a l’obra. Però cada vespre, acabada la feina, pinta grafits a les parets del barri a l’est de Cali (Colòmbia). En Ras fa temps que no dorm i comença a somiar despert. L’enxampen robant pots de pintura per acabar un mural immens i l’acomiaden. Sense un cèntim, ronda per la ciutat, tot buscant en Calvin, un altre artista del grafit, que ha estudiat art i passa una època complicada ran del divorci dels seus pares. Estrena mundial. Més informació: Imdb.

Navajazo. Direcció: Ricardo SILVA. Producció mexicana. Amb Richard Lewis, Amador Granados, Yareni García, El Muerto de Tijuana, Star Kelly. Sinopsi: Tijuana, aglomeració urbana mexicana a tocar de la frontera amb els Estats Units. Una ciutat que voreja el marasme. Entre documental i ficció, personatges que breguen per sobreviure en un medi hostil, que no poden comptar sinó els uns amb els altres i que no tenen més patrimoni que la voluntat de seguir vivint, al preu que sigui. A la riba del Tijuana, trobem prostitutes i emigrants, un músic anomenat El Muerto, un director de films porno, un col·leccionista de joguines i un actor de videos d’aficionat a qui anomenen El Alacrán. Estrena internacional. Més informació: Imdb.

Germà i germana (Frère et soeur | Brother and Sister). Direcció: Daniel TOUATI. Producció francesa. Documental. Sinopsi: Immersió en l’imaginari, gelosies, passió per la música, complicitats… de Cyril, de cinc anys d’edat, i la seva germana gran, Marie, de vuit. Més informació: Imdb. Nota: el director, Daniel Touati (París, 1982) es graduà en Documental de Creació a la Universitat Pompeu Fabra, de Barcelona.

Cançons del nord (Songs from the North). Direcció: Soon-mi YOO. Coproducció luso-nord-americano-sud-coreana. Documental. Sinopsi: Barrejant seqüències enregistrades per l’autora al decurs de tres viatges que va fer a Corea del Nord, amb cançons, espectacles, fragments de films populars i imatges d’arxiu, es construeix una mirada nova a aquell país enigmàtic. La pel·lícula reflexiona sobre el sentit de la llibertat, de l’amor, del patriotisme i finalment de la condició humana, per mirar de comprendre la gent de Corea del Nord, la seva psicologia i el seu imaginari, donant-los la paraula, així com la ideologia política d’amor incondicional, que els du a seguir conduint el país cap a un futur incert. Estrena mundial. Més informació: Imdb.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!