D’A 2014: “Mouton” guanya el Premi al Nou Talent i “Sobre la Marxa”, el Premi del Públic

El D’A 2014 ja ha tancat portes, no sense abans haver celebrat el que ha estat una festa de cinema, tot el desenvolupament mateix del certamen, i haver-s’hi concedit els guardons.

El Premi de la Crítica al Nou Talent D’A 2014 s’ha concedit a la producció francesa Mouton, dirigida i escrita per Marianne Pistone i Gilles Deroo.

Mouton (Mouton | Sheep). Direcció: Marianne PISTONE i Gilles DEROO. Guió: Marianne Pistone, Gilles Deroo. Amb David Merabet, Michael Mormentyn, Cindy Dumont, Benjamin Cordier. Mouton és el motiu amb què es coneix Aurélien, un noi pacífic com una ovella que treballa en un restaurant vora el mar a Courseulles-sur-Mer, una d’aquelles viles somortes fora de la temporada turística. En Mouton és apreciat pels seus companys de feina i comença una relació amb una de les cambreres. Fins que un incident el dia de la festa major el canvia.  Presentada a Cineastes del Present de Locarno 2013. Més informació: D’A (cat) | Imdb (ang). Durada: 1h40.

Mouton va rebre el Premi de la Crítica al Nou Talent, en paraules del jurat, perquè l’ha considerat una obra molt interessant perquè en ella conflueixen dos corrents importants del cinema contemporani: la ficció a partir d’un registre documental i la narració fragmentada. Això dóna lloc a una estructura poètica i enigmàtica. Segons l’organització del D’A: L’”òpera prima” de Marianne Pistone i Gilles Deroo arrenca com un film de Bruno Dumont, però sense la seva rudesa primitivista, i es va transformant en una obra espiritual audaç, entre el naturalisme i l’estranyesa, sobre com es fa notar el pes de l’absència d’una persona dins d’una comunitat. “Mouton” també va guanyar al Festival de Locarno el Premi a l’òpera prima i el Premi Especial del Jurat.

El jurat del Premi de la Crítica del D’A 2014, instaurat conjuntament amb l’ACCEC (Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics), ha estat format per la crítica i docent de cinema i art contemporani Cloe Masotta; Gerard Casau, crític de cinema i música a Rock de Lux; i Tony Junyent, crític de cinema a Miradas de Cine.

El Premi del Públic del D’A 2014, obtingut a partir dels vots emesos a totes les sessions del festival, s’ha concedit a la producció catalana Sobre la marxa, un documental escrit i dirigit per Jordi Morató.

Sobre la marxa. Direcció: Jordi MORATÓ. Guió: Jordi Morató. Documental. Amb Josep Pujiula (Garrell), Aleix Oliveras, Ricard Ayats, Evo Pujiula. Altres festivals: Rotterdam 2014. Més informació: CatalanFilms (cat) | D’A (cat) | Imdb (ang). Durada: 1h17.

Segons informa l’organització del D’A, la projecció de Sobre la marxa va acabar amb una sonada ovació de més de dos minuts i la xerrada amb el seu director i el protagonista passarà a la història del festival com un dels seus moments més màgics. Sobre la marxa és el seu primer llargmetratge i és el projecte de final de carrera del Grau en Comunicació Audiovisual de la UPF. La pel·lícula sorgeix de la col·laboració entre la Universitat Pompeu Fabra i La Termita Films, la productora d’Isaki Lacuesta i Isa Campo. Entre el documental, el found footage i la biografia, aquesta pel·lícula parla de la rebel·lió individual i del paper que hi exerceix el cinema. El resultat és una proposta inusual, el retrat d’un personatge inoblidable que també va fascinar el públic del Festival de Rotterdam.

FOTO Cartell oficial del D’A 2014


Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *