El D’A 2014 ha arrancat amb “Un castell a Itàlia”, de Valeria Bruni-Tedeschi

Ahir es va inaugurar el D’A 2014 – Festival de Cinema d’Autor de Barcelona, amb la projecció del film Un castell a Itàlia, de Valeria Bruni-Tedeschi. Aquest és el comentari que, sobre la pel·lícula, vaig publicar a Vilaweb a Canes, el maig passat:

Autoficció en clau de comèdia dramàtica, l’autora -germana de Carla Bruni- l’ha dedicada al seu germà, mort de la SIDA. I la protagonitza conjuntament amb la seva pròpia mare, Marisa Borini, i el que fins ara havia estat la seva parella sentimental, el jove actor Louis Garrel.

La mateixa Valeria Bruni-Tedeschi hi encarna una dona ja madureta, filla d’una rica família industrial italiana, que viu a París i reviscola quan s’enamora d’un xicot molt més jove, mentre son germà és en fase terminal i, amb la mare, han de vendre’s part de l’herència i finalment el castell que tenen a Itàlia, per a poder mantenir el nivell de vida que porten, sense treballar.

Film petitoi, s’hi barreja amb encert l’humor i la tragèdia, amb notables canvis de to, que la cineasta sap controlar bé. Permeteu que, reblant-ne una opinió moderadament favorable, n’esmenti la seqüència final, quan en ple dol es reuneixen tots per a acomiadar el castell familiar i uns operaris estan tirant-hi a terra un arbre vell -per a substituir-lo amb un de nou-: la bellesa de les imatges i del tema musical que ho banya dóna uns moments de nostàlgia assumida, de tristesa compartida i sentida. El que ens ha explicat Bruni-Tedeschi fins aquí és una ficció, però inspirada en persones, fets i indrets de la seva pròpia vida; com ha anat fent les dues anteriors vegades que s’ha posat darrere la càmera.

Avui, 26.04.2014, a partir de mitja tarda, es reprenen les sessions del certamen, d’entre les quals em permeto recomanar Stella Cadente, de Lluís Miñarro, que pot veure a la Flmoteca de Catalunya, i When evening falls on Bucharest or metabolism, de Corneliu Porumboiu (12:08, a l’est de Bucarest; Policia, adjectiu); Our Sunhi, de Hong Sang-soo (Un conte de cinema (..), Hahaha, El dia que ell arribaEn un altre país), i Coses que la gent fa (Things People Do), de Saar Klein, que es projecten a la Sala 2 de l’Aribau Club. Entre altres títols que es poden veure avui, Gerontophilia, de Bruce LaBruce, i, al Teatre CCCB, Los dueños, d’Ezequeil Radusky i Agustín Toscano.

És útil consultar la graella horària del D’A. Graella del D’A 2014.

FOTO © Guy Ferrandis – SBS Productions Un castell a Itàlia, de V. Bruni-Redeschi


Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *