Canes 2014 · Competició: “Leviatan”, d’Andrei Zvyagintsev

Leviatan: Monstre marí, descrit a la Bíblia, en el llibre de Job, que simbolitza el caos de les aigües hostils a la vida (GEC)

L’humanista i simbolista cinesta rus Andrei Zvyagintsev, guanyador del Lleó d’Or a Venècia amb la seva primera pel·lícula, El retorn, no ha tornat a aconseguir el prodigiós equilibri d’aquella molt prolífica i profunda pel·lícula. Després d’un segon llargmetratge, The Banishment (2007), més aviat espès i llastat per un excés de càrrega metafòrica, optà amb Elena (2011) per una narrativa més lineal i diàfana, vorejant la il·lustració de la idea motriu —la devaluació de l’humanisme en mans del materialisme i l’egoisme—. Ara, en el seu quart film, que l’hi han seleccionat per participar novament a la Competició de Canes, planteja un típic argument d’habitant arrelat a una terra que topa amb la cobdícia dels que el volen foragitar i ens ho anuncien com un drama social ambientat a l’actualitat, al nord de Rússia, que abasta diversos personatges i que, de mica en mica, va entrant en una dimensió mitològica sobre la condició humana a la Terra.

FOTO © Pyramide Distribution Leviatan, d’Andrei Zvyagintsev


LeviatanЛевиафан | Leviathan )

Direcció: Andrei Zvyagintsev. Guió: Andrei Zvyagintsev, Oleg Negin. Producció: Non Stop Production (Rússia). Durada: 2h20.

Repartiment: Alexey Serebryakov (Kolia), Elena Lyadova (Lilya), Vladimir Vdovichenkov (Dimitri).

Sinopsi: En Kolia viu en una petita ciutat arran de la mar de Barentsz, al nord de Rússia. Mena un garatge que fa costat amb la casa on viu amb la Lylia, la seva jove dona, i en Romka, el fill que ha tingut d’un matrimoni anterior. En Vadim Sergeyich, el batlle de la ciutat, vol quedar-se el terreny d’en Kolia, la casa i el garatge. Té projectes. Tot primer mira de comprar-ho, però en Kolia no pot suportar la idea de perdre tot el que té, no tan sols el terreny, sinó la bellesa que l’envolta i de què ha gaudit des que va nàixer. De manera que en Vadim Sergeyich passa a ser més agressiu.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=xwbzw-rg2ho]

Vídeos: Tràilers | Vídeos al web del Festival de Canes.

Vendes internacionals: Pyramide. Distribuïdores: Golem* | Pyramide. Més informació: Web oficial | Imdb (ang) | AlloCiné (fr) | CommeAuCinéma (fr) | MyMovies (it).


FESTIVAL DE CANES 2014

Competició

Leviatan


Apunts d’aquest blog relacionats amb el film ran de Canes 2014: Revista de premsa | Sergei Zvyagintsev: “El poder espiritual de l’Estat sobre l’Home no té límits” | Primeres impressions | Canes 2014: programa dv 23 | Tot Canes 2014 | Canes 2014: la Competició.

Reconeixements a Canes 2014: Premi al Millor Guió.


Altres apunts d’aquest blog relacionats amb el film: Altres veus. Estrena: mercat espanyol, 01.01.2015.

Reconeixements: Premis i nominacions. Altres festivals: Altres festivals.


Director: Andrei Zvyagintsev (Novosibirsk, Rússia, 06.02.1964). Graduat a l’Escola d’Actors de Novosibirsk, el 1986 se’n va a Moscú, on es gradua a la Universitat Estatal d’ Art Dramàtic. Actor de teatre, “extra” a TV i cinema. A començament dels noranta, descobreix L’avventura, de Michelangelo Antonioni i li causa un impacte tan gran que s’aboca al cinema, mirant les pel·lícules d’ Orson Welles, Luchino Visconti, Eric Rohmer… Treballant a REN-TV, fa alguns espots publicitaris i dirigeix tres episodis de la telesèrie L’habitació negra –prou popular–. El productor, Dmitri Lesnevski, li proposa que faci un llargmetratge, El retorn, que es convertirà en un gràn èxit per a Zvyagintsev (Lleó d’Or a Venècia). Les seves dues primeres pel·lícules, carregades de simbolisme, de tensions humanistes i ressons religiosos. La involució de l’humanisme cap a l’hegemonia dels instints primaris, tema del seu tercer llarg. Sempre hi té un pes el vincle paterno-filial. Cuida molt la posada en escena.

Extracte de la seva filmografia: El retorn (2003), The Banishment (2007), Elena (2011), Leviatan (2014)

Presències a Canes: Andrei Zvyagintsev al Festival de Canes.


 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *