Canes 2014 · Competició: “Aigües tranquil·les”, de Naomi Kawase

Fascinada per l’ecosistema singular d’ Amami Oshima, illa subtropical japonesa envoltada de corals d’on és originària la seva família, la cineasta Naomi Kawase explora el cicle de la vida, de la mort i de la reproducció mitjançant la història d’un noi de catorze anys i una seva amiga. Natura, vincle familiar, misteri vital —relat iniciàtic—… matèria primera de la que es nodreix el cinema de la japonesa Naomi Kawase. I la mena de cinema pel qual aposta el català Lluís Miñarro, coproductor d’aquest film, com ho fou al seu dia de la Palma d’Or de Canes, L’oncle Boonmee… del tailandès Apichatpong Weerasethakul

FOTO © MK2 Aigües tranquil·les, de Naomi Kawase


Aigües tranquil·les (2???? —Futatsume no mado— | Still the Water | Aguas tranquilas | Deux fenêtres)

Direcció: Naomi Kawase. Guió: Naomi Kawase. Producció: Kumie (Japó), Comme des Cinémas (França), Sawada Masa (Japó), Lluís Miñarro (Catalunya). Durada: 1h50.

Repartiment: Nijirô Murakami (Kaito), Jun Yoshinaga (Kyoko), Miyuki Matsuda (Isa), Jun Murakami (Atsushi), Fujio Tokita (Kamejiro), Tetta Sugimoto (Tetsu), Makiko Watanabe (Misaki).

Sinopsi: A l’illa subtropical japonesa d’Amami, les tradicions lligades a la Natura són eternes. Durant la nit de lluna plena d’agost, nit de dances, en Kaito, un xicot de 14 anys descobreix un cadàver surant al mar. La seva xicota, la Kyoko mirarà d’ajudar-lo a desentrellar la misteriosa descoberta. Junts, en Kaito i la Kyoto aniran entrant a la vida adulta amb experiències en què queden entrelligats els cicles de la vida, la mort i l’amor.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Qs8RLDZ3QOg]

Vídeos: Fragment 1 | Vídeos al web del Festival de Canes.

Vendes internacionals: MK2. Distribuïdores: Good Films, Haut et Court. Més informació: Web oficial | Catalan Films (cat) | Imdb (ang) | Eigapedia (ang) | AlloCiné (fr) | CommeAuCinéma (fr) | MyMovies (it).


FESTIVAL DE CANES 2014

Competició

Aigües tranquil·les


Apunts d’aquest blog relacionats amb el film ran de Canes 2014: Revista de premsa | Primeres reaccions | Canes 2014: programa dt 20 | Tot Canes 2014 | Canes 2014: la Competició.

Reconeixements a Canes 2014: premis


Altres apunts d’aquest blog relacionats amb el film: Pendent. Estrena: mercat francès, 17.09.2014; mercat espanyol, 10.04.2015

Reconeixements: Premis i nominacions. Altres festivals: Altres festivals.


Director/a: Naomi Kawase (Nara, Japó, 30.05.1969). El 1989 es gradua en Direcció Cinematogràfica a l’Escola d’Osaka. Filma amb formats subestàndars, curts i migmetratges, documentals o films de caràcter biogràfic. Participa en la creació del grup Kumie, per a difondre l’obra seva i d’altres joves cineastes. El 1997 guanya la Càmera d’Or de Canes, amb la seva “opera prima”, Suzaku. Polifacètica i autàrquica, assumeix –de manera repartida, segons la pel·lícula– tasques de guionista, muntatge, fotografia, música i fins d’actriu. L’absència, la família, els déus, la Natura, la tradició… són temes omnipresents als seus films, sovint documentalisme autobiogràfic o ficcions amb petja biogràfica, rodats molt sovint a la seva regió de Nara. Filma amb amor la gent dels pobles, les granges…

Extracte de la seva filmografia: Suzaku (1997), Hotaru (2009), Shara (2003), El bosc de Mogari (2007), Hanezu (2011), Aigües tranquil·les (2014).

Presències a Canes: Naomi Kawase al Festival de Canes | a la Quinzena dels Realitzadors.


 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *