Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

17 d'abril de 2014
0 comentaris

Canes 2014 · Un Certain Regard: la selecció

L’estranya frontera que separa la Competició i la secció Un Certain Regard del Festival de Canes fa que enguany hi hagi al Regard els darrers treballs de Mathieu Amalric —guanyador del Premi a la Millor Direcció amb Gira (2010), film guanyador del Premi FIPRESCI d’entre els de la Competició d’aquell any— i de Pascale Ferran —cineasta que, havent participat en la competició de curtmetratges el 1990 i havent debutat guanyant la Càmera d’Or el 1994, se’ls escapà a Canes precisament amb  Lady Chatterley, cinta que triomfà clamorosament el 2006—. Per què no tenen en Competició els seus nous films? Potser perquè els han sortit “obres fràgils tanmateix dignes de ser a la selecció oficial de Canes” —argument habitualment emprat pels organitzadors per a justificar la selecció al Regard de pel·lícules que podrien haver entrat en concurs—? O és que la “selecció francesa de la Competició ja havia cobert quota amb Assayas, Bonello i Hazanavicius? Però, atenció, que el mateix podríem dit d’ Amour fou, el nou film de Jessica Hausner: l’austríaca va participar a la Competició de Venècia amb l’anterior, Lorda, on guanyà el Premi FIPRESCI; de manera que la seva participació en el concurs “cannoise” hauria semblat una progressió lògica. En aquest cas no hi ha la quota francesa que valgui: què ha estat, la “fragilitat”? Dubtes a part, com a noms, és un luxe per a Un Certain Regard.

Destaquem la presència en aquesta programació de l’argentí Lisandro Alonso i del barceloní Jaime Rosales, cineastes prou habituals de les paral·leles de Canes, avesats a un cinema de vocació personal la presència del qual en la Competició fóra prou arriscada i, en canvi, la selecció a Un Certain Regard els garanteix una àmplia difusió entre la crítica internacional, els programadors del circuit mundial de festivals, comunitat cinèfila, etc.

L’actor Ryan Gosling, que darrerament s’ha significat a Canes de la mà del director Nicolas Winding Refn, presenta a Un Certain Regard 2014 el seu debut darrere la càmera, éssent un dels 5 directors d’aquesta secció que aspiren a la Càmera d’Or, el guardó reservat a la Millor Opera Prima projectada en qualsevol secció de Canes, sigui de la selecció oficial, sigui de la Quinzena o Setmana de la Crítica. Quedi constància que, mentre a la Competició no hi ha entrat cap primera pel·lícula, a Un Certain Regard n’ hi haurà 5. I, per cert, posats a fer estadístiques comparatives, el gènere: fins a 7 dones directores, en aquesta secció, contra 2 a la Competició. Per què a Un Certain Regard hi ha més espai per a les primeres pel·lícules i per als films fets per dones?

FOTO © FDC – Lagency – Taste Cartell oficial del Festival de Canes 2014


Canes 2014 · Un Certain Regard: la selecció.

Xauxa (Jauja). Direcció: Lisandro ALONSO. Guió: Lisandro Alonso, Fabián Casas. Amb Viggo Mortensen, Ghita Nørby. Sinopsi: El viatge d’un pare i una filla, des de Dinamarca a un desert desconegut que hi ha en un regne més enllà dels confins de la civilització. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Party Girl. Direcció: Marie AMACHOUKELI, Claire BURGER, Samuel THEIS. Producció: Elzevir Films*. Guió: Marie Amachoukeli, Claire Burger, Samuel Theis. Amb Angélique, Joseph Bour. Sinopsi: Als 58 anys d’edat, l’Angelique és cambrera de bar . La seva carrera l’ha fet a diferents cabarets de la regió de Lorena, a la frontera franco-alemanya. Al “Palais Madame, ella és ara la més granadeta de les “girls” i, inevitablement, els clients ocasionals que passen pel local prefereixen les més joves. Està arribant l’hora, doncs, que Angelique assumeixi que la seva carrera s’acaba. Però reconèixer-ho no és fàcil, gairebé impossible. La dona mai no s’havia preocupat pel futur. Però en Michel, un antic client, li demana de casar-s’hi i no cal dir que queda ben trasbalsada: vés per on, el somni d’una nena, fet realitat. Vendes internacionals: Pyramide. Més informació: Candidata a la Càmera d’Or | Imdb (ang) | Unifrance (fr) | AlloCiné (fr) | Marie Amachoukeli i Claire Burger van guanyar el César del Curtmetratge amb C’est gratuit pour les filles (2010).

L’habitació blava (La chambre bleue). Direcció: Mathieu AMALRIC. Guió: Mathieu Amalric i Stéphanie Cléau, adaptació de la novel·la epònima de Georges Simenon. Producció, vendes internacionals i dist. francesa: Alfama Films. Amb Mathieu Amalric, Léa Drucker, Stéphanie Cléau. Sinopsi: Un home i una dona s’estimen en secret en una habitació, es desitgen, es volen, es mosseguen fins i tot. Un cop han fet l’amor, s’intercanvien paraules anodines… si més no, és el que es pensa l’home. Més informació: Facebook oficial | Imdb (ang) | Unifrance (fr) | AlloCiné (fr).

La incompresa (Incompresa | L’incomprise). Direcció: Asia ARGENTO. Guió: pendent. Intèrprets principals: Charlotte Gainsbourg, Gabriel Garko, Giulia Salerno. Sinopsi: L’Aria té nou anys i un somni: que els pares l’estimin. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Titli. Direcció: Kanu BEHL. Guió: Sharat Katariya, Kanu Behl. Intèrprets: Ranvir Shorey, Shashank Arora, Amit Sial. Sinopsi: pendent. Més informació: Candidata a la Càmera d’Or | Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Eleanor Rigby. Direcció: Ned BENSON. Guió: Ned Benson. Intèrprets principals: Jessica Chastain, James McAvoy. Sinopsi: La relació d’una parella nova-iorquesa. Més informació: A Toronto 2013 es presentà en dues parts: La desaparició d’Eleanor Rigby: ell i La desparició d’Eleanor Rigby: ella, que mostrava els mateixos fets vistos des de punts de vista diferents | Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Bird People. Direcció: Pascale FERRAN. Guió: Pascale Ferran, Guillaume Bréaud. Amb Anais Demoustier (Audrey Camuzet), Josh Charles (Gary Newman), Radha Mitchell (Elisabeth Newman), Clark Johnson (McCullan), Roschdy Zem (Simon), Hippolyte Girardot (Vengers). Sinopsi: Un nord-americà arriba a París, es registra en un hotel, apaga el mòbil i comença una nova vida. La història d’aquest film es desenvolupa, efectivament, als voltants de París, entre un aeroport i un hotel internacional de la zona aeroportuària. Per allà corre tota mena de gent, de passada o perquè viuen o treballen en aquells rodals. La pel·lícula, que es presenta com a molt contemporània, no tan sols intenta descriure el món d’avui, sinó també les esperances i somnis de cadascú en un ambient social marcat per l’aparició del sobrenatural. Vendes internacionals: Films Distribution*. Distribuïdores: Diaphana*. Més informació: Archipel 35 (fr/ang) |  Unifrance (fr) | Imdb (ang) | AlloCiné (fr) | Ja era un rumor per a Canes 2013 i, després de l’impressionant èxit de Lady Chatterley, que passà de llarg del Festival, Canes té l’oportunitat de “recuperar” aquesta cineasta francesa, que el 1990 participà en la competició de curtmetratges amb Le baiser i el 1994 guanyà la Càmera d’Or amb Petits arrengements avec les morts.

Lost River. Direcció: Ryan GOSLING. Guió: Ryan Gosling. Amb Christina Hendricks, Saoirse Ronan, Eva Mendes, Matt Smith, Ben Mendelsohn. Sinopsi: Una mare soltera (Chrsitina Hendricks), arrossegada cap a un món fosc, ocult; un dels seus fills, adolescent, troba un camí que el du a una secreta ciutat submarina. Més informació: Candidata a la Càmera d’Or | Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Amour fou. Direcció: Jessica HAUSNER. Producció: Amour Fou Luxembourg. Guió: Jessica Hausner, inspirat en la vida i la mort del poeta Heinrich von Kleist i de qui l’acompanyà en la mort, Henriette Vogel. Amb Christian Friedel, Birte Schnöink, Stephan Grossmann, Peter Jordan, Sebastian Hülk, Marc Bischoff, Marie-Paule von Roesgen, Josiane Pfeiffer, Nickel Bösenberg. Sinopsi: Més que un retrat biogràfic, la pel·lícula vol ser una paràbola sobre l’ambivalència de l’amor. Tracta de l’ambivalència i caràcter absurd del fet que dues persones se suïcidin pel seu amor per un altre. Cometre un acte així respon al delit de fugir mitjançant l’amor de la mort inevitable, de no morir sol i d’encarar-se al dicatt totpoderós de la mort contraposant-hi els termes de la pròpia mort. Tanmateix, el més absurd és que el desig de morir plegats mai no es pot acomplir del tot, oimés perquè l’amor és capriciós i ambivalent, i finalment perquè al cap i a la fi tots morim sols. Vendes internacionals: Coproduction Office*. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

El país d’en Charlie (Charlie’s Country | Le pays de Charlie). Direcció: Rolf de HEER. Guió: Rolf de Heer, David Gulpilil. Intèrprets: David Gulpilil, Peter Djigirr, Luke Ford, Jennifer Budukpuduk Gaykamangu. Sinopsi: pendent. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Snow in Paradise. Direcció: Andrew HULME. Guió: Martin Askew, Andrew Hulme. Intèrprets principals: pendent. Sinopsi: Contundent estudi de personatge, que es basa en el trajecte real d’un home que brega per controlar la seva violència mitjançant la religió: de l’East End londinenc tacat de sang fins al món dels dervixos giradors islàmics. Més informació: Candidata a la Càmera d’Or | Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Una noia a la porta (Dohee-Ya | A Girl At My Door). Direcció: July JUNG. Guió: July Jung. Intèrprets principals: Sae-Ron Kim, Bae Doo-Na, Sae-byeok Song. Sinopsi: La cap de la policia local mira de protegir la seva filla de la violència del padrastre i ha d’investigar un cas complex que li podria posar en perill la vida. Més informació: Candidata a la Càmera d’Or | Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Xenia. Direcció: Panos KOUTRAS. Guió: Panagiotis Evangelidis i Panos H. Koutras. Intèrprets: Kostas Nikouli, Nikos Gelia, Yannis Stankoglou. Sinopsi: Ran de la mort de la seva mare, en Dany, de setze anys, deixa Creta per anara trobar son germà, Odysseas, que viu a Atenes. Fills de mare albanesa i d’un pare grec que mai no han conegut, els dos germans, estrangers al seu propi país, decideixen anar a Salònica a buscar el pare perquè els reconegui com a fills. Alhora, a Salònica, hi ha el càsting per a l’espectacle “Estrella Grega” i en Dany somia que el seu germà Odysseas, cantant de talent, hi participi i es converteixi en una nova estrella de la competició, en un país que es nega a acceptar-los. Vendes internacionals: Pyramide. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Run. Direcció: Philippe LACÔTE. Guió: Philippe Lacôte. Intèrprets: Abdoul Karim Konaté, Isaach de Bankolé, Gabourey Sidibe. Sinopsi: En Run fuig… Acaba de matar el primer ministre del seu país. Ha hagut de posar cara i anar vestit de boig, rondant pels carrers de la ciutat. Els records li van passant pel cap: d’infant, amb el mestre Tourou quan somiava ser fabricant de pluja; les seves aventures amb Gladys, la devoradora, i la seva etapa de milicià com a Jove Patriota, emig del conflicte polític i militar de Costa d’Ívori. Cap de les seves vides, en Run no l’ha triada. Cada vegada s’hi ha trobat embolicat, mentre fugia de la vida anterior. Per això es diu Run. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Déu blanc (Fehér isten | White God). Direcció: Kornél MUNDRUCZÓ. Guió: Viktória Petrányi, Kata Wéber, Kornél Mundruczó. Amb Zsófia Psotta, Sándor Zsótér, Lili Horváth. Sinopsi: Film d’aventures sentimentals sobre una nena de dotze anys que se’n va de casa, a buscar el gos que el pare li ha près —per a allunyar-lo tant com ha pogut de la mossa—. Vendes internacionals: The Match Factory*. Més informació: Imdb (ang) | Film New Europe (ang) | Ioncinema (ang) | Notícia producció a Cineuropa (fr) [Incorporada a la Selecció el 30.04.2014]

Tourist (Tourist | Force majeure). Direcció: Ruben OSTLUND. Sinopsi: Una família sueca és als Alps francesos, de vacances. Una allau els sacseja la pau aparent de què gaudien i deixa en evidència el pare de família, covard de mena, que pateix un atac de pànic. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr) | Ruben Ostlund’s ‘Tourist’: A ‘Stranglehold on the Nordic Soul’ (Variety).

Hermosa juventud (Hermosa juventud | La belle jeunesse). Direcció: Jaime ROSALES. Guió: Jaime Rosales, Enric Rufas. Intèrprets: Ingrid García Jonsson, Carlos Rodríguez, Inma Nieto. Sinopsi: Davant la crisi econòmica, la Natalia i en Carlos, una jove parella espanyola, decideixen fer un film pornogràfic per fer calés. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Fantasia. Direcció: WANG Chao. Guió: pendent. Intèrprets: pendent. Sinopsi: pendent. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

La sal de la terra (The Salt of the Earth | Le sel de la terre). Direcció: Wim WENDERS, Juliano RIBEIRO SALGADO. Guió: pendent. Documental, amb Sebastião Salgado. Sinopsi: Retrat del fotoperiodista Sebastião Salgado i document sobre el seu darrer treball, el projecte Gènesi, que pretenia descobrir part de les civilitzacions desconegudes de la societat moderna, en l’aventura del qual l’ha acompanyat el seu fill, Juliano Ribeiro Salgado. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Lluny de la seva absència (Harcheck Mi Headro | Loin de son absence). Direcció: Keren YEDAYA. Guió: pendent. Intèrprets principals: pendent. Sinopsi: pendent. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!