SENSACIONS

de Joan Pont i Montaner

25 de setembre de 2015
0 comentaris

Hem de ser-hi tots, falten 2 dies

Si volem construir un nou país, i per això hi hem de ser tots, haurem de se-hi i conviure tots. No podem començar a fer un nou país des de l’enfrontament, el retret, l’insult o la falta de respecte.

Massa cops sento vergonya de comentaris a la xarxa, anònims i no tant anònims. Sobren pocasoltades, estirabots i gracietes, i falten arguments, arguments per convèncer que la independència és la nostra millor opció. Sort que aquests últims dies de campanya han aparegut alguns arguments que desmunten les amenaces d’un futur tenebrós.

Aquest juliol en Vicent Partal, des de Vilaweb, ja ens deia que “En la victòria ha d’haver-hi generositat i empatia. No podem fer el país nou que invoquem contra els qui no el volen: l’haurem de fer amb ells. El podem fer malgrat els qui no el volen, això sí, però ens derrotaríem a nosaltres mateixos si el féssem contra ells. Ells també són part de la futura república i en seran una part determinant. Sense els del no no farem el país del sí”.

Novament, perquè nosaltres aquesta vegada no hem de guanyar de qualsevol manera i no podem guanyar, per a ser exactes no podem vèncer, si perdem el respecte a l’altre, si no sabem estimar i apreciar la crítica dels altres. Ni que siga, egoistament, per aquella raó utilitària que Churchill una vegada va definir a la perfecció: ‘Els problemes de la victòria són més agradables que no els de la derrota, però això no vol pas dir que siguen menys difícils.’ I potser que, ara que ja ho tenim tot encarat, comencem a pensar en els problemes, agradables però problemes també, que tindrem després d’haver guanyat. Perquè allò que importa, no ho oblideu mai, és que hem de fer un país on tothom, tothom, visca molt millor que no viu ara”.

I encara dijous en l’aditorial insistia Ara bé la pròpia campanya ja tindrà conseqüències, no ens enganyem. Alguns analistes han dit que fins i tot si l’independentisme fos derrotat, la campanya deixaria unes ferides tan profundes que ningú no podria dir que el problema és resolt. És cert. Estic d’acord. La campanya de la por i la manipulació, la campanya de mentides desfermada des de l’espanyolisme passarà factura”.

Mans a la pinya

Diumenge al vespre, sigui quin sigui el resultat, haurem de ser tots molt generosos. perquè passi el que passi haurà guanyat el país. Jo espero, desitjo, voldria una victòria sense cap ombra de dubte per les llistes que proposen la independència. I espero que així sigui. I que des de el pimer moment, des de la primera valoració puguem ser prou humils  per avançar tots junts cap al futur, com deia el poeta:

I en acabat, que cadascú es vesteixi

com bonament li plagui, i via fora!,

que tot està per fer i tot és possible.

Mans a la pinya2

Terrasssa, vint-i-cinc de setembre de 2015

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!