SENSACIONS

de Joan Pont i Montaner

21 de novembre de 2014
0 comentaris

Beneficis il·legítims (2)

Un altre dels beneficis il·legítims són els beneficis escandalosos de la banca. Uns beneficis que assenyalen unes quantitats poc imaginables, procedents de l’ús dels diners dels seus clients, i que finalment suposen guanys pels accionistes i dificultats pels clients.

El banc de Santander va obtenir uns beneficis de 4.361 milions d’euros durant els primers 9 mesos de l’any. El BBVA va guanyar 1.929  milions d’euros els primers 9 mesos d’aquest 2014. CaixaBanc en va guanyar 466 milions d’euros els primers nous mesos de l’any. O el Banc Sabadell, amb 265 milions. Uns números que fan feredat pel seu volum.

En contrast amb el tracte als clients, penalizats amb comissions, falta de crèdit,  desnonaments, les preferents; els accionistes reben uns beneficis en forma de dividends, beneficis que no haurien de justificar el tracte que reben els  clients.

Un segon grup és el dels bancs nacionalitzats pel Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria (el FROB, creat a Espanya el 2008 per fer front a la crisi financera). Bancs que han rebut milers de milions d’euros del govern en forma de préstecs que de moment no es tornen, malgrat que ja declaren beneficis. I  entremig del procés hem perdut tot el teixit de les caixes. I també el teixit economico-social més proper al territori. i bona part de l’ajut a la culura. En bona part per la mala gestió dels polítics que les dirigien i administraven, que van  creure que les caixes eren una font més de diners per gastar i que no calia justificar.

Caja Madrid va absorbir tot de caixes i bancs, creant el monstre de Bankia, el rescat posterior només va costar 22.000 milions d’euros als ciutadans. CatalunyaBanc, que recollia les restes de diverses caixes catalanes va comportar un cost de 14.000 milions d’euros, també a pagar entre tots. O NovaCaixa Galícia o tantes altres entitats rescatades. El FROB, després de rescatar-les i sanejar-les les va vendre preu de saldo, i de moment no es preveu que les entitats tornin aquests préstecs (a fons perdut!)

I encara hi ha altres beneficis il·legítims com els de ACS i el projecte CASTOR, amb terratrèmols incorporats, beneficis que també pagarem entre tots amb una indemnització vergonyosa però milionària. I a l’advocat de  l’estat que va donar el vist-i-plau al contracte encara no l’han acomiadat.

Terrassa, vint-i-un de novembre de 2014

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!