Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

11 de febrer de 2014
1 comentari

Berlín 2014 · Competició: “Stratos”, de Yannis Economides

Desconegut per aquests rodals, el cineasta de Xipre Yannis Economides sol treballar els vincles familiars en històries d’individus que han de tirar endavant com sigui. Entra avui a la competició de la Berlinale 2014 amb Stratos, en què el protagonista que dóna nom al film manté un lligam d’honor amb un convicte que li salvà la vida, fins al punt que alliberar-lo de la presó s’ha convertit per ell en una raó de viure, com no la tindria ni un familiar…

En aquesta pel·lícula —comenta el cineasta— res no és el que sembla. En el món del crim, sense lleis que hi valguin, tot el que sembla ser una cosa, resulta ser-ne una altra. L’amistat i la solidaritat poden ben bé ser tot al contrari.

FOTO © Falirohouse Productions Stratos, de Yannis Economides


Stratos (Το Μικρ? Ψ?ρι —To Mikro Psari— | Stratos)

Director: Yannis Economides. Guió: Yannis Economides, Thanos Xiros, Vangelis Mourikis, Christos Konstantakopoulos, Harry Lagoussis. Producció: Faliro House Productions (Grècia), Argonauts (Grècia), The Match Factory (Alemanya), Yannis Economides Films (Xipre). Coproducció: Feelgood Entertainment (Grècia). Durada: 2h17.

Repartiment: Vangelis Mourikis (Stratos), Vicky Papadopoulou (Vicky), Petros Zervos (Makis),  Yannis Tsortekis (Yorgos), Yorgos Yannopoulos (Petropoulos), Yannis Anastasakis (pintor), Polina Dellatola (Katerina), Yannis Voulgarakis (l’observador), Sonia Theodoridou (Jenny), Alekos Pangalos (Leónidas), Maria Kallimani (dona del cementiri), Popi Tsapanidou (Maria), Omiros Poulakis (advocat).

Sinopsi: Als  dinou anys, l’Stratos va cometre un crim passional i això el dugué a passar mitja vida a la presó, on Leonidas, el capitost dels presoners el va  protegir. En certa ocasió, al decurs d’un atac del clan rival, en Leónidas li va salvar la vida i l’Stratos, això, no ho ha oblidat mai. Ara ja és un home lliure, l’Stratos. De nit, treballa en un forn; de dia, es dedica a matar per encàrrec. Tots els calés que guanya els dóna per ajudar a sortir de la presó en Leonidas, finançant una pla de fugida que porta en Yorgos, germa d’en Leo. Pagar el seu deute amb Leonidas és l’únic que mou Stratos, la resta li és completament indiferent i viu sol, envoltat de fantasmes i fal·làcies. El dia de la fugida, el més important de la seva vida, és a tocar…

Altres Vídeos: Tràiler 2 VO | Vídeos al web del Festival de Berlín.

Vendes internacionals: The Match Factory. Distribuïdores: pendent. Més informació: Facebook oficial | Imdb (ang) | MyMovies (it).

Altres festivals: pendent. Reconeixements: premis i nominacions.

Altres informacions: pendent.


FESTIVAL DE BERLÍN 2014 Competició:

Stratos

(al/ang)


Director: Yannis Economides (Limassol, Xipre, 1967). Als vint anys se n’anà a Atenes a estudiar cinema. Després d’una etapa de documentalista i curtmetratgista, el 2003 va debutar amb el llargmetratge de ficció Matchbox (Spirtokouto) —un home de negocis geniüt té problemes amb un seu soci i passa un infern amb la seva família—. El seu segon film, Soul Kicking (I psyhi sto stoma) va ser projectat en una sessió “molt especial” de la Setmana de la Crítica de Canes 2006 —la història d’un home entrampat, que vol fugir i li calen diners; té família, nadó, llar, amics… l’assatgen uns salvatges, començant pel seu propi amo. Se li ha acabat el temps…—. El seu tercer llarg, Knifer (Macherovgaltis) —2010— va ser considerat un dels millors films grecs de l’any —la relació entre un nebot, que ha anat a Atenes a treballar, i la dona de l’oncle que l’ha acollit—. Stratos (To Mikro Psari) és el quart film de Yannis Economides.


  1. Xavi Serra, enviat especial del diari Ara a la Berlinale:

    (..) deutes que embruten la vida i esborren els límits de la moral. I l’Stratos com a perfecta metàfora de Grècia: esbroncat per tothom, enganyat per aquells en qui ha confiat i, finalment, inevitablement conduït a una explosió brutal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!