Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

2 de febrer de 2014
0 comentaris

Adéu als “Lauren Costa Brava”

Aquesta setmana, la premsa ha publicat articles que confirmen el tancament definitiu dels Lauren Costa Brava, de Blanes.

Recordem que la tarda del 15 de gener, enmig d’intensos rumors sobre fallida econòmica, el grup Lauren anunciava el tancament del multicinemes blanenc “durant 1 setmana” i per causa de “reformes”. En aquest blog, me’n vaig fer ressó el dia 17, perquè ja hi havia tot de coses que no quadraven i, com era la impressió general per aquests rodals, vaig manifestar el temor que no fos “provisional”, sinó definitiu.

Vegem, tot seguit, el resum del que se n’ha publicat i els dubtes i reflexions que això genera.

FOTO Entrada principal del multicinemes Lauren Costa Brava


Passada la setmana de presumptes reformes, el dia 22 no es va reobrir res i finalment, trencant-se un silenci impenetrable de l’empresa, La Vanguardia del 30 de gener publicava un article de Sílvia Oller titulat “Un banc es queda amb els cines de Blanes”. S’hi reproduien unes declaracions atribuïdes a Antoni Llorens, president del grup Lauren, segons les quals el tancament l’hauria provocat que Catalunya Caixa s’ha quedat el multicinemes en no haver pogut pagar l’empresa les quotes del leasing immobiliari que té amb l’entitat bancària. Sempre segons aquell mitjà, Lauren n’hauria lliurat les claus al banc, en no haver arribat a cap acord per a ajornar el pagament del deute, que sembla ser que és d’ 1,5 milions d’euros. Informa Sílvia Oller que el grup Lauren van entrar en suspensió de pagaments el 2004, amb un deute de 134 milions d’euros i que, per la seva banda, Catalunya Caixa assegura que se’ls han donat les màximes facilitats i que s’hi ha buscat moltes fòrmules per a evitar la situació produïda [el tancament] i que ha estat l’empresa que finalment ha lliurat el local.

Els espectadors dels Lauren Costa Brava tenim la percepció que, en balanç anual, aquesta havia de ser una instal·lació rendible o, si més no, pas particularment deficitària. L’article de La Vanguardia ho ha confirmat, fent-se ressó de fonts del sector, segons les quals a aquestes multisales, que donaven feina a deu persones, no li faltaran “nòvies”, de manera que podrien reobrir, segurament amb un altre nom. I és que l’any passat van comptabilitzar 275.000 espectadors, gairebé la meitat del que van fer, junts, tots els cines de Girona ciutat. Sembla que les de Blanes eren les sales amb més públic de la demarcació de Girona, perquè el seu radi d’influència era d’uns 200.000 habitants: era l’únic cine de la comarca. I, atenció, d’entre aquestes presumptes “nòvies”, l’article només esmenta la cadena O Cine.

En un bon treball periodístic, Jordi Gonzalo i Jordi Camps publicaven el dia 31 de gener a El Punt Avui l’article Es confirma el tancament dels Lauren Blanes i la Selva es queda sense cines, en què es fan ressó de la indignació que els manifestà Antoni Llorens per la “persecució”  a què diu que se sent sotmès i les poques facilitats que li ha atorgat l’entitat financera. I en recullen unes declaracions que poden resultar eloqüents: “Sí l’he perdut i ara se’l vendran per quatre duros”, va sentenciar, tot remarcant, no sense tristesa, que el multicinemes de Blanes funcionava força bé malgrat la crisi que viu el sector. No deixa de ser interessant també el que els periodistes van treure a Llorens, tot parlant del futur d’aquesta multisala: Llorens no vol entrar-hi [ a parlar d’aquest futur] però no s’està de dir que els “voltors” que ronden es trobaran amb un problema amb el lísing mobiliari (butaques i equipaments), que està lligat a una altra entitat.

Tot plegat aclareix part de la situació, però desferma un altre reguitzell de dubtes.

Per què s’ha tardat quinze dies a donar cap explicació pública? Per què el 15.01.2014 es diu que es tanca per 1 setmana i per “reformes” (quan a la taquilla del multicinemes ja s’especifica “hasta nuevo aviso”, en lloc d’1 setmana)?

Per què es tanca un multicinemes que funcionava prou bé? No era el millor actiu del Grup Lauren? Per què s’ha prescindit d’aquesta multisala i no d’altres del grup? Per què s’havia anat degradant tant l’estat d’aquest multicinemes en el darrer any?

És que, fins al 22.01.2014, s’estava negociant amb algun comprador potencial, a qui oferien l’actiu més atractiu del grup Lauren, amb la idea de recapitalitzar-se i aturar així la sagnia financera, i hauria sortit malament la negociació? Són aquests els “voltors” de qui parla Llorens?

És que els “voltors” han sabut jugar bé les seves cartes i ara, efectivament, amb Catalunya Caixa els pot sortir millor que no pas entendre’s amb Antoni Llorens? Per què un empresari com Llorens, del cine que ja no és seu, treu el papus de la càrrega financera que arroseguen butaques i equipaments..?

Per què, de totes les nòvies, La Vanguardia esmenta només O Cine? Per Blanes i els seus voltants, els rumors apuntaven més a Cinesa (potser per allò que Cinesa ja té els del Mataró Park); però és que ja té sentit parlar d’O Cine a Blanes. Quan no hi havia multicinemes a Blanes i s’hi havia d’instal·lar el Caprabo, aquest havia d’anar acompanyat d’una multisala pertanyent a una cadena d’exhibició. Em consta que O Cine s’ho va estar mirant, però no hi van apostar, entre altres raons, perquè el seu bon amic i col·lega Francesc Giralt, propietari del cine blanenc Maryan (que, en aquell moment, tenia un projecte de petita multisala conjuntament amb un altre exhibidor d’una localitat propera), havia arribat a la conclusió que el grup Lauren (del qual era soci) havia d’aprofitar l’oportunitat, i així va ser (aleshores, es retirà l’altre petit projecte, i es quedà només amb els Lauren Costa Brava). Per cert, Giralt va estar lluitant durant anys perquè l’estil i la programació dels Costa Brava respongués a criteris comercials i de qualitat com a única sala de la comarca, en contra de les inèrcies centralitzadores del Grup, tendents a considerar-la com un cine urbà qualsevol. Per desgràcia, Giralt emmalaltí i fa dos anys va morir. Goso afirmar que, amb ell viu, no s’haurien tancat els Lauren Costa Brava i no s’haurien degradat com ho han fet des que ell ja no hi va poder ser i es bandejà la persona de la família Giralt que en podia seguir el mestratge d’exhibidor llegat pel seu pare. Tampoc em costa intuir que per a aquest llegat i per Blanes, l’opció del grup O Cine fóra una bona notícia. I Cinesa ? I…?

Sens dubte, per als espectadors de Blanes i rodalies, el millor fóra que al més aviat possible alguna cadena o altra s’ho quedés, ho reobrís, ho tornés a dignificar i aviat pogués digitalitzar les sales. Poc ens fan patir els melodrames de negociador financer que s’està muntant Antoni Llorens, l’opacitat i maneres del qual en tot aquest afer no el fan sinó resultar desagradable per una clientela que no pot sinó sentir que se li ha faltat al respecte, des de ja molt de temps, i sobretot en aquest patètic final.

Ens hauria agradat que mai no s’hagués tancat la sala, que els Lauren Costa Brava haguessin millorat i no empitjorat, que s’haguessin digitalitzat i recuperat el 3D, que s’hi hagués normalitzat l’exhibició en versió catalana, que s’hagués cuidat la diversitat de clientela, que… Però ara només podem dir “Adéu, Lauren Costa Brava”. Esperem que aviat Blanes torni a tenir cine i recuperi la capitalitat cinematogràfica de la metacomarca que ha ostentat durant tantes dècades!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!