Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

28 de gener de 2014
0 comentaris

Berlín 2014: Panorama – ficcions

Nova panoràmica de l’estat del cinema arreu del món, al Festival de Berlín 2014 (6-16 febrer) amb la presència d’alguns noms rellevants (Tsai Ming-liang, Robert Lepage) que fan costat a cineastes prou coneguts (Fruit Chan, Ira Sachs, Eskil Vogt), nous valors que intenten fer-se un lloc (l’actor Jalil Lespert; el col·laborador de Terrence Malick, A.J. Edwards)… amb produccions provinents de les Filipines, l’Índia, Estats Units, França, Hongria, Turquia, la Xina, Brasil, Alemanya, Geòrgia, el Japó, Corea del Sud, Itàlia, Taiwan, Holanda, Noruega, Grècia, Mèxic, Vietnam, Luxemburg, Iran, Àustria, Myanmar…

La trentena de ficcions programades a Panorama es complementen amb un nombre importants de films de no ficció programats a Panorama Dokumente, objecte d’un altre apunt, que publicaré més endavant.

Els enllaços dels títols, en aquesta llista, duen directament a la pàgina del film al web oficial del Festival. La informació sobre cada pel·lícula en aquest apunt, l’aniré completant als propers dies.

FOTO Cartell oficial de la Berlinale 2014


Berlín 2014: Panorama – ficcions.

Highway. Direcció: Imtiaz ALI. Producció índia. Amb Randeep Hooda, Alia Bhatt. En el context de les “bandhas” (vagues generals) que sovint immobilitzen el Nepal, cinc històries diferents de relacions que queden entrelligades al decurs d’un viatge malfadat amb autobús des de l’Est del país fins a la capital, Katmandú. Els passatgers —cadascun dels quals ha de ser ben aviat en un altre lloc— esperen que se solucioni la vaga de combustible que els bloqueja l’únic camí transitable… Vídeos: Tràiler VO. Més informació: Facebook | Imdb. Director: Imtiaz Ali (Jamshedpur, Jharkhand, l’Índia, 16.06.1971), director, guionista, actor.

UnFriend. Direcció: Joselito ALTAREJOS. Producció filipina. En David, de 15 anys, s’assabenta que el seu xicot, Jonathan, de 17, té un nou amant i malda per a recuperar-lo: li ha demanat de veure’s per darrer cop (en els preparatius per a la trobada, l’espectador descobreix els trets de personalitat del noi, els mons real i virtual en què viu…). Vídeos: Tràiler VO. Més informació: Imdb. Director: Joselito Altarejos, director i productor filipí, que arriba a Berlín 2014 amb aquest film produït per Brillante Mendoza.

The Lamb. Direcció: Kutlu? ATAMAN. Coproducció germano-turca. Amb Nesrin Cavadzade, Cahit Gök, Mert Ta?tan, S?la Lara Cantürk, Nursel Köse. Una broma fatal d’unes mares converteix en autèntic malson la tranquil·litat que regnava en un poblet. Més informació: FacebookImdb. Director: Kutlu? Ataman (Estambul, Turquia, 1961) és un cineasta turc i artista contemporani que viu entre Estambul i Londres, l’obra del qual se centra a documentar la vida d’individus marginats, reflexionant sobre les maneres amb què les persones creen i reescriuen les pròpies identitats mitjançant l’auto-expressió, desdibuixant la ratlla entre realitat i ficció.

Difret. Direcció: Zeresenay BERHANE MEHARI. Producció etíop. Amb Meron Getnet, Tizita Hagere. A tres hores d’Addis Abeba, Hirut, una noieta espavilada de 14 anys que tornava de l’escola ha topat amb uns homes a cavall que se li han llançat a sobre i l’han segrestada. Valenta, Hirut ha agafat un fusell per a fugir i ha acabat disparant contra el que pretenia convertir-se en marit seu. Al seu poble, la pràctica de segrestar per a forçar el matrimoni és habitual i, de fet, és una de les tradicions més antigues d’Etiòpia. Meaza Ashenafi, un jove advocat llest i tenaç, arriba de ciutat per a representar la Hirut i argumenta que la noia va actuar en defensa pròpia, en el que representa una topada entre llei i costums… Altres festivals: Sundance 2014 · World Cinema Dramatic Competition. Més informació: Imdb. Director: Zeresenay Berhane Mehari, cineasta i escriptor etíop amb més d’una dècada dedicada al cinema. Format en l’ofici als EUA, ha creat una productora al seu país, amb què ha debutat en el camp de la ficció.

The Midnight After. Direcció: Fruit CHAN. Producció xinesa (Hong Kong). Amb Wong You-nam, Simon Yam, Kara Hui, Janice Man, Suet Lam. Thriller fantacientífic, adaptació de Lost on a Minibus From Mongkok to Tai Po, novel·la seriada publicada a internet, amb un ambient misteriós i apocalíptic. En un minibús que surt d’un túnel, els passatgers s’adonen que a Hong Kong no hi queda ningú, i de mica en mica, ells també van desapareixent, l’un rere l’altre… Més informació: Screen Daily | Dead Central | Imdb. Director: Fruit Chan (Guangdong, la Xina, 15.04.1959), actor i director, amb notable predicament internacional. Format a Hong Kong, va començar apareixent en films de Jackie Chan i aviat s’interessà pel cinema independent, treballant com a guionista de Yonfan. Debutà el 1991 amb una història de fantasmes, tan avalada per la crítica com poc rendible a taquilla. El 1997 la seva carrera fa un tomb amb Made in Hong Kong, iniciant una primera trilogia, en què ofereix la visió de tres generacions d’habitants de Hong Kong ran del retorn de l’illa a la Xina. El 2000 enceta una nova trilogia, dedicada a la prostitució i el 2004 deixa de banda l’àmbit independent per a signar un dels episodis del thriller terrorífic 3 extrems. El 2009 presentà a Venècia (fora de concurs), Chengdu, I Love You.

Papilio Buddha. Direcció: Jayan CHERIAN. Producció índio-nord-americana. Amb Kallen Pokkudan, Saritha Sunil, Sreekumar SP, David Briggs, Prakash Bare, Thampy Antony. Una colla d’intocables de l’Índia es passen al budisme, tot fugint de l’opressió de les castes. Vídeos: Tràiler VOSA. Més informació: Imdb.

Land of Storms (Viharsarok). Direcció: Adam CSÁSZI. Producció hongaresa. Amb Andras Süt?, Ádám Varga, Sebastian Urzendowsky. En Szabolcs juga en un equip de futbol alemany, com el seu company d’habitació, en Bernard. Ran d’una topada, en Szabolcs torna a Hongria, on coneix l’Aron. Entre els dos nois neix una forta atracció sexual. Però en Bernard arriba i es forma un turbulent triangle amorós. Vídeo: Tràiler. Més informació: Imdb. Director: Adam  Császi (Hongria, 1978), director d’espots, videoclips, pintor, poeta i curtmetratgista que debuta en el format llarg.

Cracks in Concrete (Risse im Beton). Direcció: Umut DA?. Producció austríaca. Amb Murathan Muslu, Alechan Tagaev, Mehmet Ali Salman, Erdem Turkoglu, Ivan Kriznjak. Bandes, drogues rap del més estripat, baralles perilloses i el sexe brut se les campen pel barri vienès on Ertan torna després de passar deu anys a presó. Té 35 anys i ha perdut tot contacte amb la seva dona i fills, i fins i tot el seu propi germà no en vol saber res, tot i que que ha madurat i vol mantenir-se allunyat dels problemes. Ara Ertan bregarà perquè el seu fill adolescent no segueixi les seves passes, amb la dèria que té el noiet de finançar-se un futur de “rapper” amb els diners del tràfic d’estupefaents. Més informació: Imdb. Director: Umut Da? (Viena, Àustria, 1982) va inaugurar Panorama el 2012 amb la seva opera prima Kuma.

I’m Not Angry! (Asabani Nistam!). Direcció: Reza DORMISHIAN. Producció iraniana. Amb Baran Kosari, Navid Mohammadzadeh, Reza Behboudi, Misagh Zare, Bahram Afshari. En Navid, kurd iranià que viu a Teheran, coneix la Setareh durant les protestes que esclaten ran de les eleccions de 2009. Mantenen l’activisme polític a la universitat fins que un dia en Navid fa un mal pas. Per acabar d’adobar, el pare de la Setareh li diu que es mantingui allunyat de la filla, que si  l’estima de debò, no li ha d’arruïnar el futur, éssent com és ell un home sense diners. En  Navid demana temps per a trobar feina i un lloc per viure tots dos junts.  De mice en mica, la frustració de Navid es converteix en agressivitat. Crònica d’una generació de joves sense perspectives, la impotència d’una generació perduda. Més informació: Imdb. Director: Reza Dormishian (Teheran, Iran, 06.11.1981), als 16 anys ja escrivia articles de cinema en diversos diaris i més endavant passà a ser editor de llibres de cinema i revistes. El 2003 començà a treballar d’ajudant de direcció, mentre el 2008 signà el documental Jadoughar, sobre el director de fotografia Ali Reza Zarrindast i quatre anys més tard debutava amb la ficció Boghz.

The Better Angels. Direcció: A. J. EDWARDS. Producció nord-americana. Amb Jason Clarke, Diane Kruger, Brit Marling, Wes Bentley. Aproximació biogràfica als anys de formació del president dels EUA Abraham Lincoln. Vídeos: Clip 1, Clip 2, Clip 3, Clip 4, Tràiler. Altres festivals: Sundance 2014 · New Frontier). Més informació: Imdb. Director: A. J. Edwards és col·laborador habitual de Terrence Malick (que participa en la producció d’aquest film).

Stereo. Direcció: Maximilian ERLENWEIN. Producció alemanya. Amb Jürgen Vogel, Moritz Bleibtreu, Petra Schmidt-Schaller, Georg Friedrich, Rainer Bock. Estrena mundial. Més informació: Imdb. Director: Maximilian Erlenwein (Berlín, Alemanya, 1975), director de fotografia, curtmetratgista guardonat, cofundador de la productora (videoclips, espots, documentals) Fat Lady Filmprod., debutà en el llargmetratge el 2010, amb Schwerkraft.

Arrête ou je continue (Arrête ou je continue | If You Don’t, I Will). Direcció: Sophie FILLIÈRES. Producció francesa. Amb Emmanuelle Devos, Mathieu Amalric. Més informació: Imdb.

O Homem das Multidões (O Homem das Multidões | The Man of the Crowd). Direcció: Marcelo GOMES, Cao GUIMARÃES. Produció brasilera. Amb Paulo André, Silvia Lourenço. Ell, maquina de metro; ella, controla el trànsit ferroviari: cadascú a la seva manera, tots dos viuen en un estat de pregona solitud. Altres festivals: Festival de Rio 2013. Més informació: Imdb.

The Night (YE). Direcció: HAO Zhou. Producció xinesa. Amb Zhou Hao, Liu Xiao Xiao, Li Jin Kang, Zhou Feng Qi. Més informació: Imdb.

Superegos (Über-Ich und Du). Direcció: Benjamin HEISENBERG. Producció germano-helvètico-austríaca. Amb André Wilms, Georg Friedrich. Més informació: Imdb.

Test. Direcció: Chris Mason JOHNSON. Producció nord-americana. Amb Scott Marlowe, Matthew Risch. Un jove i atractiu nou ballarí xala amb la vida urbana i la llibertat sexual del San Francisco de 1985, però entre l’escenari i el llit, es debat sobre si s’ha de sotmetre al nou test de la SIDA. Web: Blog oficial | Facebook oficial. Vídeos: Tràiler VO. Altres festivals: festivals nord-americans. Més informació: Imdb.

Brides (Patardzlebi). Direcció: Tinatin KAJRISHVILI. Coproducció franco-georgiana. Amb Mari Kitia, Giorgi Maskharashvili. Més informació: Imdb.

Things People Do. Direcció: Saar KLEIN. Producció nord-americana. Amb Wes Bentley, Jason Isaacs, Vinessa Shaw, Haley Bennett. Dos cops nominats a l’Oscar com a muntador, amb una trajectòria professional que passa per films com El cas Bourne o El nou món i The Thin Red Line, l’israelià Klein debuta amb aquest drama criminal, sobre un pare de família que perd la feina i agafa el camí de la delinqüència. Estrena mundial. Més informació: Imdb.

Homeland (Ieji). Direcció: Nao KUBOTA. Producció japonesa. Amb Kenichi Matsuyama, Yuko Tanaka, Sakura Ando, Takashi Yamanaka, Seiyo Uchino. Més informació: Imdb.

That Demon Within (Mo Jing). Direcció: Dante LAM. Producció xinesa (Hong Kong). Amb Daniel Wu, Nick Cheung. Més informació: Imdb.

Night Flight. Direcció: LEESONG Hee-il. Producció sud-coreana. Amb Lee Jae-jun, Kwak Shi-yang. Més informació: Imdb.

Triptyque (Triptyque | Triptych). Direcció: Robert LEPAGE, Pedro PIRES. Producció quebequesa. Amb Lise Castonguay, Frédérike Bédard, Hans Piersbergen. Relat urbà contemporani, sobre Michelle, una llibretera esquizofrènica, la seva germana Maria, cantant i actriu, i Thomas, neuròleg alemany i futur marit de Michelle. Vídeos: Tràiler VO. Altres festivals: Toronto 2013 · Masters. Més informació: Imdb.

Yves Saint Laurent. Direcció: Jalil LESPERT. Producció francesa. Amb Pierre Niney, Guillaume Gallienne, Charlotte Le Bon, Laura Smet, Marie De Villepin. Al París de 1957 i amb només 21 anys d’edat, Yves Saint Laurent es posa al capdavant de la firma d’alta costura creada per Christian Dior, que acabava de morir, i ben aviat, ran de la primera desfilada triomfal, coneix Pierre Bergé, que es convertirà en el seu amant i soci, creant tres anys més tard la firma Yves Saint Laurent. Vídeos: Tràiler VO. Film d’inauguració de Panorama Special. Més informació: Imdb.

The Rice Bomber (Bai Mi Zha Dan Ke). Direcció: Cho LI. Producció taiwanesa. Amb Huang Chien-wei, Nikki Hsieh, Michael Chang. Més informació: Imdb.

Calvary. Direcció: John Michael McDONAGH. Coproducció anglo-irlandesa. Amb Brendan Gleeson, Chris O’Dowd, Kelly Reilly, Aidan Gillen. Un capellà bonàs a qui amenacen en confessió ha de bregar contra les forces del mal que l’envolten. Vídeo: Tràiler VO. Altres festivals: Sundance 2014 · Premieres. Més informació: Imdb.

Fever (Fieber). Direcció: Elfi MIKESCH. Producció austríaco-luxemburguesa. Amb Eva Mattes, Martin Wuttke, Carolina Cardoso, Nicole Max, Sascha Ley. Més informació: Imdb.

2030 (N??c). Direcció: Nghiêm-Minh NGUY?N-VÕ. Producció vietnamita. Amb Qu?nh Hoa, Quý Bình, Th?ch Kim Long, Hoàng Tr?n Minh ??c, Hoàng Phi. Més informació: Imdb.

Hoje Eu Quero Voltar Sozinho (Hoje Eu Quero Voltar Sozinho | The Way He Looks). Direccio: Daniel RIBEIRO. Producció brasilera. Amb Ghilherme Lobo, Tess Amorim, Fabio Audi. Relat iniciàtic sobre un noiet cec, basat en el curtmetratge Eu Não Quero Voltar Sozinho. Vídeos: Tràiler VO. Més informació: Imdb.

Quick Change. Direcció: Eduardo ROY Jr. Producció filipina. Amb Mimi Juareza, Jun jun Quintana, Miggs Cuaderno, Natashia Yumi, Francine Garcia. Dorina considera que és una dona empresonada en un cos d’home: entre la feina i la família, es té per una dona afortunada, fins que s’enamora d’un altre transvestit. Web: Cinemalaya | Facebook.  Vídeo: Tràiler VOSA. Més informació: Imdb.

Güeros. Direcció: Alonso RUÍZ PALACIOS. Producció mexicana. Amb Ilse Salas. Més informació: Imdb.

Love Is Strange. Direcció: Ira SACHS. Producció nord-americana. Amb John Lithgow, Alfred Molina, Marisa Tomei, Charlie Tahan, Cheyenne Jackson. Altres festivals: Sundance 2014 · Premieres. Més informació: Imdb.

Standing Aside, Watching (Na kathese ke na kitas). Direcció: Yorgos SERVETAS. Producció grega. Amb Marina Symeou, Marianthi Pantelopoulou, Yorgos Kafetzopoulos, Nikos Georgakis. Més informació: Imdb.

Journey to the West (Xi You). Direcció: TSAI Ming-liang. Coproducció franco-taiwanesa. Amb Lee Kang-sheng, Denis Lavant. Més informació: Imdb.

Blind. Direcció: Eskil VOGT. Producció: noruego-holandesa. Amb Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen, Vera Vitali, Marius Kolbenstvedt. Altres festivals: Sundance 2014 · World Cinema Dramatic Competition. Més informació: Imdb.

In Grazia di Dio. Direcció: Edoardo WINSPEARE. Producció italiana. Amb Celeste Casciaro, Laura Licchetta, Barbara De Matteis, Anna Boccadamo, Gustavo Caputo. Més informació: Imdb.

Ice Poison (Bing Du). Direcció: Midi Z. Coproducció taiwano-myanmaresa. Amb Wang Shin-Hong, Wu Ke-Xi. Més informació: Imdb.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!