Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

14 de desembre de 2013
0 comentaris

Fitxa: “12 anys d’esclavitud” (Steve McQueen, 2013)

FOTO © DeAPlaneta Cartell català de 12 anys d’esclavitud, de Steve McQueen

El cineasta britànic Steve McQueen —autor de Hunger (2008) i Vergonya (2011)— ha dut a la pantalla la història de Solomon Northup, un noi afroamericà que, al Nova York de 1841, es troba que el segresten i l’obliguen a treballar d’esclau als camps de cotó de Louisiana, en un calvari que durarà dotze anys. Amb un repartiment farcit de noms reconeguts (Fassbender, Pitt, Giamatti, Dano) i d’actors (Chiwetel Ejiofor, Lupita Nyong’o…) que no paren de ser premiats o nominats pel seu treball en aquest film, 12 anys d’esclavitud s’està convertint en el gran títol de l’any dins de la temporada de premis que aboca als Oscar.

Fragments de l’article Twelve Years A Slave, de Henry Louis Gates, Jr. (material de difusió i promoció de la pel·lícula):

(..) les històries individuals d’aquests esclaus es confonen amb la d’Amèrica –sabent que 11 milions d’africans van ser duts al continent americà entre 1501 i 1866, és a dir, mentre va durar el tràfic de negres– i, com en l’Holocaust a Europa, aquestes històries no s’han de deixar d’explicar mai. Si els Estats Units van rebre uns 400.000 d’aquests africans provinents d’Europa, es calcula que cap a 1860 els seus descendents eren ja uns 4 milions. D’aquests, 101 fugitius van publicar algun tipus d’obra sobre la seva esclavitud, però només en Solomon Northup va explicar la seve història d’home lliure, la de la seva captivitat i la de la seva llibertat recuperada.

Si [el llibre] Twelve Years a Slave és tan destacable, és peqruè comparteix amb la història de Northup la qualitat essencial que el públic li reconeixia a l’època: una certa simplicitat en la presentació del fenomen de “l’esclavitud americana” que anava lligat als temes universals de la identitat, la traïció, la violència i el delit de mantenir la fe per a combatre els dimonis de l’ésser humà. Sobretot, en Northup, com qualsevol ésser humà que ha patit els turments de l’esclavitud, ens recorda la fragilitat de la llibertat a qualsevol societat, d’ahir i d’avui, i el fet que, fossin les fronteres jurídiques que fossin les que separessin els anomenats “estats abolicionistes” i els anomenats “estats esclavistes”, el 1841 cap negre –home, dona o infant– no estava autènticament segur (..).

Si la formidable adaptació que Steve McQueen i el guionista John Ridley han fet de l’obra d’en Northup resulta tan captivadora és per la seva gran fidelitat a les intencions del llibre. Publicat el 1953, és a dir només al cap de cinc anys de l’alliberament d’en Northup, se’n van vendre uns 17.000 exemplars en els primers mesos i arran de les conferències que va donar a l’estat de Nova York i a Nova Anglaterra al decurs dels anys següents. Quan es llegeix Northup avui en dia, impressiona el seu lligam indefectible amb el realisme: efectivament, ell volia que quedés clar que el seu relat era verídic (..) En altres paraules, en Northup –i el seu co-autor i editor, David Wilson, antic advocat de Whitehall, a l’estat de Nova York– volia que el lector visqués el mateix queell havia viscut. Si aquesta opció hagués estat en la línia del que es portava al teatre de l’època, en Northup s’hauria fet ric per la resta de la seva vida; però no era el cas i els seus dos intents d’adaptació escènica van derivar cap al melodrama i acabaren en fracàs, mal que en Northup hi incorporés el seu propi paper. En canvi, allunyat del tractament melodramàtic, l’Steve McQueen ofereix unes imatges obsessives gràcies a la seva mirada sense concessions i al registre al·lucinant de Michael Fassbender (Edwin Epps), de Brad Pitt (Samuel Bass) i d’altres.

12 anys d’esclavitud (12 years a slave | 12 Años de esclavitud | 12 Anni Schiavo)

Direcció: Steve McQueen. Guió: John Ridley, adaptació del relat autobiogràfic Twelve Years a Slave, de Salomon Northup. Fotografia: Sean Bobbitt. Música original: Hans Zimmer. Muntatge: Joe Walker. Producció: River Road Entertainment (EUA), Plan B Entertainment (EUA), New Regency Pictures (EUA), Film4 (Gran Bretanya), Regency Enterprises (EUA). Durada: 2h14.

Repartiment: Chiwetel Ejiofor (Solomon Northup), Michael Fassbender (Edwin Epps), Benedict Cumberbatch (Ford), Paul Dano (Tibeats), Paul Giamatti (Freeman), Lupita Nyong’o (Patsey), Sarah Paulson (Sra. Epps), Brad Pitt (Bass), Alfre Woodard (Sra. Shaw), Garret Dillahunt (Armsby), Scoot McNairy (Brown).

Sinopsi: Als Estats Units, uns anys abans de la guerra de Secessió. A en Solomon Northup, un noi negre originari de l’estat de Nova York, el segresten i el venen com a esclau. Davant la crueltat del propietari de la plantació de cotó, en Solomon malda per sobreviure i mantenir la dignitat. Al cap de dotze anys, coneix un abolicionista canadenc i aquesta trobada li capgirarà la vida….

Altres vídeosTràiler VC | Tràiler VOSE | Tràiler VOSF | Tràiler VI.

Data estrena a gran part de la nostra cartellera: 13.12.2013.

Estrena en català: Web cinema en català.

Distribuïdores: Catalunya, les Illes, País Valencià, la Franja i Andorra, DeAPLaneta | Catalunya Nord, Mars | mercat italià, BiM | mercat nord-americà Fox Searchlight.

Més informacióFacebook | Fitxa El Punt Avui (cat) | Imdb (ang) | Sensacine (esp) | CommeAuCinéma (fr) | MyMovies (it).

Festivals: Telluride 2013 | Toronto 2013 | NYFF 2013 | Londres 2013 | Altres festivals.

Premis: Premis.


Apunts en aquest blog: Oscar: el meu pronòstic i el que hi premiaria | Comentari.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!