Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

27 de novembre de 2013
0 comentaris

Les nominacions del cinema independent “americà”

FOTO © Mars Dist 12 anys d’un esclau, de Steve McQueen

12 anys d’un esclau, la nova pel·lícula de Steve McQueen (Vergonya, Hunger) es posiciona ja d’entrada entre les favorites de la temporada de premis anuals que tot just acaba de començar, encapçalanet la llista de nominacions dels Independent Spirit Awards (ISA), amb un total de 7 candidatures: 2014 Film Independent Spirit Awards Nominees.

Basada en l’autobiografia de Solomon Northup12 Years a Slave, està protagonitzada entre d’altres per Chiwetel Ejiofor (en el paper de Solomon Northup) i Michael Fassbender (com a Edwin Epps). L’acció se situa al Nova York de 1841, on segresten Solomon Northup, un noi afroamericà, i l’obliguen a treballar d’esclau als camps de cotó de Louisiana: el seu calvari durarà dotze anys.  Aspira a premi en les categories de Pel·lícula, Direcció, Guió, Actor (Ejiofor), Actor en Paper Secundari (Fassbender), Actriu en paper Secundari (Nyang’o) i Fotografia.

Amb un total de 6 nominacions, la segueix a la llista Nebraska, d’Alexander Payne, que entre les candidatures té la de Bruce Dern com a Millor Actor, ja premiat com a Millor Intèrpret Masculí al Festival de Canes i francament aspirant a l’Òscar enguany en aquesta categoria. És un Dern ja molt gran que interpreta un pare amb els primers símptomes de demència, enderiat a anar a cobrar un premi (inexistent) de loteria, cosa que acaba decidit un seu fill a acompanyar-lo en un viatge per quatre estats per a cobrar-lo, en un trajecte de descoberta que fa cap al poble d’on és originari aquest avi. Cal parar atenció a les nominacions d’aquest film, perquè els dels ISA han estat capaços de fer-hi candidat a premi fins l’actor (més aviat fluixet) que incorpora el fill: ja són ganes! Aspira a Pel·lícula, Direcció, Primer Guió, Actor (Dern), Actor en Paper Secundari (Forte), Actriu en Paper Secundari (Squibb).

Amb 4 nominacions, la gran sorpresa de Canes 2013, l’esplèndida Tot està perdut, de JC Chandor. “Tour de force” de Robert Redford com a navegant solitari per l’Oceà Índic que ha de bregar per sobreviure quan després de patir un accident la nau amb què fa la travessa marítima, ha d’encarar els efectes de tempestes… fins a l’extenuació. Evidentment, Redford està nominat, com ho estàn la Pel·lícula, Direcció i Fotografia.

Amb 3 nominacions, Inside Llewyn Davis, el fals biopic pre-Bob Dylan dels germans Coen (candidat a Pel·lícula, Actor —Isaac— i Fotografia); Blue Jasmine, de Woody Allen (Candidata a Guió, Actriu —Blanchett— i Actriu Secundària —Hawkins—), pujant molt el nivell de la competició; Fruitvale Station, de Ryan Coogler (Primera Pel·lícula, Actor —Jordan— i Actriu en Paper Secundari —Díaz—), cinta de Sundance sobre un noi de raça negra víctima de la policia, i Short Term 12, de Destin Cretton (Actriu —Larson—, Actor en Paper Secundari —Stanfield—, Muntatge—), cinta triomfadora SXSW Festival.

Amb 2 nominacions, Frances Ha, de Noah Baumbach (Pel·lícula, Muntatge) i Upstream Color, de Shane Carruth (Direcció, Muntatge), ambdúes presentades a Panorama de Berlín 2013; Mud, de Jeff Nichols (Direcció; Repartiment -de fet, no és candidatura, sinó premi-); Abans de mitjanit, de Richard Linklater (Guió, Actriu -Delpy-); Enough said, de Nicole Holofcener (Guió, Actor en paper secundari -James Gandolfini, a títol pòstum-); The Spectacular Now, de James Ponsoldt (Guió, Actriu -Woodley-), Premi Especial del Jurat del Festival de Sundance; Una noche, de Lucy Mulloy (Primera Pel·lícula i Muntatge); Museum Hours, de Jem Cohen (John Cassavetes Award, Muntatge); Computer Chess, d’ Andrew Bujalski ((Primer Guió, Fotografia); Dallas Buyers Club, de Jean-Marc Vallée (Actor -McConaughey-, Actor en Paper Secundari -Leto-), projectada a Perles de Sant Sebastià 2013.

I amb 1 nominació hi ha fins a 22 títols més, d’entre els quals remarquem: Concussion, de Stacie Passon (Primera Pel·lícula); Wadjda, de Haifaa Al-Mansour (Primera Pel·lícula); Don Jon, de Joseph Gordon-Levitt (Primer Guió); Spring Breakers, d’ Harmony Korine (Fotografia); The Act of Killing, de Joshua Oppenheimer i altres (Documental)… i els films que anomenen “internacionals”, terme amb què designes les “estrangeres”: A touch of sin, de Jia Zhangke; La vida d’Adèle, d’Abdellatif Kechiche; Gloria, de Sebastián Lelio; La gran bellesa, de Paolo Sorrentino; La caça, de Thomas Vinterberg.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!