Canes 2013 · Un Certain Regard: “El desconegut del llac”, d’ Alain Guiraudie

FOTO © Les films du Losange El desconegut del llac, d’Alain Guiraudie

Fill gran d’uns pagesos occitants, el cineasta Alain Guiraudie (Vilafranca de Roergue, Avairon, França, 15.07.1964) es nodrí de còmics, sèries de televisió i cinema de gènere a la seva primera joventut. A la Universitat de Montpeller es decanta cap a la militància. Autor de diversos relats mai publicats, el 1990 va dirigir un primer curtmetratge, Les héros sont immortels, amb més èxit que no pas havia tingut la seva activitat literària i això el dugué a fer-ne un parell més, abans del migmetratge Du soleil pour les gueux, filmat a la manera d’un western i éssent alhora un relat picaresc i un conte filosòfic, presentat en festivals de curtmetratges i objecte d’atenció de la crítica. Immediatament després, presenta a la Quinzena dels Realitzadors el migmetratge Ce vieux rêve qui bouge —sobre obrers d’una fàbrica que és a punt de tancar—, guanyador del premi Jean Vigo i del qual l’inefable Jean-Luc Godard digué que havia estat el millor film del Festival de Canes 2001. I amb el seu primer llarg, Pas de repos pour les braves  torna la Quinzena el 2003: una cinta que, amb Voici venu le temps (2005), comparteixen una certa coralitat i el fet de ser fragments d’una utopia política i sexual, ambientades al sud-oest al qual Guiraudie està pregonament lligat. Segurament per a esquivar el tòpic, Alain Guiraudie va començar a presentar-se com un home que encara no s’havia casat, que encara no tenia fills i —atenció— que ja no vivia a les terres occitanes. Al cap d’uns anys sense activitat, el 2009 torna a la Quinzena, amb El rei de l’evasió, ficció sobre un homosexual solter de la seva mateixa edat, que s’enamora d’una noia.

En termes de sexualitat —ha declarat Guiraudie—, sempre he anat amb embuts. Mai no havia encarat la representació de la meva pròpia sexualitat. Les primeres escenes de sexe, cos a cos, d’abraçades amoroses i de petons que he filmat, a El rei de l’evasió, han estat entre un home i una adolescent. Era qüestió doncs d’agafar-m’ho seriosament. De representar les coses de l’amor… No l’amor de per riure, l’amor-amistat com he fet sovint..; sinó l’amor-passió. A El desconegut del llac he volgut fer-me càrrec del que és dur algú a la pell: fins on es pot anar? Per tant, he anat a un món que conec bé, per a estirar-ne els fils que m’interessen: el sol, l’aigua, el bosc, elements eròtics forts i en certa manera poètics. I a més, l’amor, la passió, és a dir, la grandesa del sentiments però sobretot, sexe. Volia encararho realment, d’una manera diferent, fent compartir al si d’unes mateixes seqüències, alhora l’emoció amorosa i l’obscenitat del sexe, sense contraposar , com es fa sovint, la noblesa dels sentiments amb el funcionament trivial dels òrgans (..) S’ha parlat molt de les utopies amoroses, d’un cinema de l’utopia. Tenia ganes de posar a prova aquests discursos, proposant una posada en escena de la sexualitat més aviat documental, i no pas recreant un món fantasiós que no s’avingués ls meus desitjos. Volia filmar el que passa al microcosmos homosexual, de retratar aquesta mena de llocs per a lligar-hi (..) El discurs que corre sobre la utopia m’enerva una mica, perquè em fa l’efecte que les utopies ja no tenen res a veure amb la utopia. Avui en dia tot sembla gairebé ossible (..) La utopia, és el lloc inexistent, un punt de mira invisible que cadascú necessita per a viure. I el cinema és real, mal sigui d’una realitat sublimada. No faig cinema de la utopia, mal que, en concebre un projecte, en inventar les relacions entre els personatges la tinc present. (Declaracions punlicades al material de difusió de la pel·lícula)

El desconegut del llac (L’inconnu du lac)

Director: Alain Guiraudie. Guió: Alain Guiraudie. Producció: francesa. Durada: 1h50.

Repartiment: Pierre Deladonchamps (Franck), Christophe Paou (Michel), Patrick Dassumçao (Henri).

Sinopsi: És l’estiu. Vora un llac, un indret amagat, lloc de trobades sexuals anònimes entre homes. En Franck, d’uns quaranta anys, s’enamora d’en Michel, un mascle bell, fort i mortalment perillós. En Franck ho sap, però vol viure aquesta passió.

Vídeos: Vídeos al web del Festival de Canes.

Vendes internacionalsLes Films du Losange. Distribuïdores confirmades abans o durant Canes 2013: Les Films du Losange. Més informacióLes Films du Worso | Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr).


FESTIVAL DE CANES 2013

Un Certain Regard

El desconegut del llac


Apunts de context en aquest blogCanes 2013: programa del divendres 17 de maig | Tot Canes 2013 | Canes 2013: Un Certain Regard.

Altres apunts en aquest blog: Comentari | Altres veus.


Premis: Canes 2013 —1 premi oficial (Millor Direcció UCR), 1 premi no oficial (Queer Palm)— | Altres premis. Altres festivals: Altres festivals.

Informacions, incloses novetats de distribució: Distribuïdora esp, Karma | Estrena a bona part de la nostra cartellera, 04.04.2014.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *