Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

8 de maig de 2013
0 comentaris

Canes 2013: Fora de Competició

FOTO Element de la imatge gràfica de Canes 2013

Hi ha una gran proporció de thrillers, films d’acció i cintes policíaques en el programa Fora de Competició a Canes 2013. Per descomptat, als dos films destinats a engrescar la mitjanit, un dels quals, del director Johnnie To, que es deleix metrallant les seves vigoroses pel·lícules d’acció “alla Hong Kong”, i l’altra proposta per als troneres, ja du per títol l’eloqüent Tiroteig del monsó. Però també el desembarcament estelar de l’estrella francesa Guillaume Canet passa per Vincles de sang, la seva versió americana d’una història de policia amb germà delinqüent que ell va protagonitzar fa sis anys i ara dirigeix. De la mateixa manera que policies investigant l’assassinat d’una noia a l’Àfrica del Sud sota els efectes de l’Appartheid és la història de Zulú, que tancarà el cartamen el 26 de maig.

D’acció, però esclar, també de paciència i resistència n’hi espera molta al personatge de l’home ja granat que, en un viatge solitari per l’Oceà Índic, ha de bregar per salvar la pell. És Robert Redford qui l’encarna, com fa gairebé quatre dècades féu amb el Jay Gatsby que ara interpreta Leonardo Di Caprio, en la versió de Baz Luhrmann del clàssic de Scott Fitzgerald, que inaugurarà la 66a edició del Festival de Canes.

I, programat en aquesta secció de la Selecció Oficial, segurament per a donar-li els màxims honors —tot i que éssent un documental, normalment l’haurien projectat a Sessions Especials—, el nou film de Claude Lanzmann, L’últim dels injustos.

Canes 2013: Fora de Competició.

Vincles de sang (Blood Ties). Direcció: Guillaume CANET. Durada: 2h24. Producció franco-nord-americana. Amb Clive Owen, Billy Crudup, Marion Cotillard, Mila Kunis, Zoe Saldana, Matthias Schoenaerts, James Caan. Versió americana del film Les liens du sang, de Jacques Maillot, que el mateix Guillaume Canet va protagonitzar el 2007. Amb James Gray de co-guionista, història ambientada a Nova York el 1974, que tracta de vincles familiars —entre dos germans situats a les bandes contràries de la llei—. Actor, guionista i director, Guillaume Canet (Les petits mouchoirs, No ho diguis a ningú, Mon Idole, J’Peux pas dormir) compta amb el favor del públic, amb l’aval dels César i finalment debuta a Canes —com a director—.

Tot està perdut (All is Lost). Direcció: JC CHANDOR. Durada: 1h45. Producció canadenco-nord-americana. Amb Robert Redford. La brega d’un home per sobreviure en alta mar. Film d’un únic personatge, escit en solitari i dirigit per JC Chandor, realitzador d’espots i documentals que debutà amb Margin Call, ficció sobre l’origen de l’actual crisi financera mundial, que aconseguí un èxit notable.

L’últim dels injustos (Le dernier des injustes | The Last of the Unjust). Direcció: Claude LANZMANN. Durada: 3h40. Producció austro-francesa. Claude Lanzmann recupera les entrevistes que el 1975 va mantenir a Roma amb Benjamin Murmelstein, últim president del Consell Jueu de Theresienstadt —que bregà de valent amb Adolf Eichmann, cada setmana, durant set anys—, se’n va a Theresienstadt —la ciutat “que Hitler donà als jueus”, “gueto model”, gueto-mentida triat per Eichmann per a ensarronar el món—, tot il·lustrant com mai abans s’havia fet la gènesi de la solució final, desemmascara el rostre autèntic d’Eichmann i desvela sense engany les contradiccions salvatges dels Consells Jueus. Més de vint anys després de Shoah, una nova pel·lícula imprescindible de Claude Lanzmann (Shoah, Sobibór, 14 octobre 1943, 16 heures).

El gran Gatsby (The Great GatsbyGatsby le magnifiqueIl grande Gatsby). Direcció: Baz LUHRMANN. Durada: 2h22. Producció nord-americana. Amb Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Tobey Maguire. Adaptació de la novel·la El gran Gatsby, de Francis Scott Fitzgerald, que el 1974 ja havia dut a la pantalla Jack Clayton, amb guió de Francis Ford Coppola, i protagonitzada per Robert Redford, Mia Farrow, Sam Waterston i Brucen Dern. Nick Carraway, l’escriptor novell que s’ha instal·lat a Nova York, veí d’un milionari misteriós, Jay Gatsby, gran amfitrió de festes mundanes; la seva cosina Daisy, casada amb Tom Buchanan, capriciós plançó de la noblesa… sóm a la costa est dels Estats Units a començament dels anys vint. Pel·lícula inaugural de Canes 2013, del romàntic i efectista australià Baz Luhrmann (Strictly Ballroom, Romeu i Julieta, Moulin Rouge, Australia).

Zulú (Zulú). Direcció: Jérôme SALLE. Durada: 1h50. Producció francesa. Amb Orlando Bloom i Forest Whitaker. Adaptació de la novel·la epònima de Caryl Ferey. Una parella de policies investiguen l’assassinat d’una noia, a l’Àfrica del Sud encara sota els efectes de l’Apartheid. Pel·lícula de cloenda de Canes 2013. Dirigeix Jérôme Salle (Anthony Zimmer, Largo Winch i Largo Winch II)

Sessions de Mitjanit.

El tiroteig del monsó (Monsoon Shootout). Direcció: Amit KUMAR. Durada: 1h28. Producció anglo-índia. Amb Vijay Verma, Nawazuddin Siddiqui, Tannishtha Chatterjee. Thriller de tres episodis construïts a partir de les diverses opcions del protagonista davant d’un dilema: és un policia que, en la seva primera missió professional, ha de prendre una decisió de gran importància —disparar o no disparar!—. Pel·lícula Candidata a la Càmera d’Or amb què debuta en el llargmetratge de ficció el fins ara realitzador de documentals, espots i sèries de televisió, director associat o de segona unitat, Amit Kumar.

Detectiu cec (Man Tam | Blind Detective). Direcció: Johnnie TO. Durada: 2h09. Producció xinesa (Hong Kong). Amb Andy Lau, Sammi Cheng, Yuanyuan Gao.  Thriller, sobre un policia prematurament retirat que acaba formant equip amb una agent en actiu, que hi confia molt, per a resoldre el cas d’un atracament a un banc. Dirigeix l’expeditiu, virtuós, apologeta del thriller d’acció “alla” Hong-Kong,  Johnnie To (Breaking News, Election, Election II, Triangle, Venjança).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!